>
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 13 éve

A pedagógus továbbképzésektől az uniós ismeretszerzésig

images

Évente 20-30 ezer pedagógus vesz részt továbbképzéseken, köztük óvónők, tanítók, igazgatók. A játszóházvezetői, a mini-tenisz oktatói, grafológiai kurzusoktól, egészen a gerincbarát zenés tornáig mindenfajta tanfolyamra lehet jelentkezni, végzettség, szakirány és érdeklődési körtől függően. A pedagógusok részt vehetnek állampolgári és jogi, valamint választási és választójogi ismereteket taglaló képzéseken, de betekinthetnek a gyermekbántalmazás felismerésébe, kezelésébe, megelőzésébe is.

A legújabb képzéstípus, azaz erőforrásgyűjtő tréning, ami a kiégés megelőzésére, illetve kezelésére szolgál, de divatos a projektmenedzsment lépésről lépésre elnevezésű tanfolyam is. A paletta igen színes, már csak az iskola, vagy a pedagógus pénztárcájának mérete, illetve az azt megtöltő uniós támogatás dönti el, milyen jellegű továbbképzéseken vesz részt.

Belső szükséglet vagy külső nyomás?

Egy 1997-es rendelet szerint minden pedagógus köteles részt venni hét év alatt legalább 120 tanórás akkreditált képzéseken. A továbbképzés nem kötelező az ötven éven felülieknek, és a pedagógus oklevél megszerzését követő hét évben. Továbbá, ki lehet váltani főiskolai, egyetemi diplomával, OKJ-s képzéssel vagy szakvizsgával is. A továbbképzések terén úgy tűnik, a tanárok kedvencei közé a számítástechnika tartozik, amely messze a legnépszerűbb.

A tanár belső szükséglete dönti el milyen gyakran és milyen jellegű képzésre tart igényt. De valóban eldöntheti-e? Vagy inkább arról van szó, hogy a pedagógust az egyre növekvő igények késztetik a folyamatos továbbképzésre. Az mindenestre tény, hogy az uniós támogatásokkal finanszírozott képzési programoknak igen nagy a keletje.

Térítésmentes továbbképzések a közoktatásban

Az Egész életen át tartó tanulás programba tartoznak a Comenius névvel ellátott tanártovábbképző kurzusok. Ez az Európai Unió valamely tagállamában tartott 1-6 hetes akció intenzív kurzusain vagy szakmai és módszertani továbbképzési programjain való részvételhez nyújt egyéni ösztöndíjat a pedagógusoknak.

A Comenius keretében támogatottak az általános-, nyelvtanár-továbbképző kurzusok, külföldi nyelvtanfolyamok, a közoktatás területén működő európai program keretében, vagy egyesület által szervezett rendezvényen való részvétel. A támogatott területek közé tartozik. egy közoktatási intézményben, vagy a közoktatás területén fontos szerepet betöltő szervezetnél eltöltött szakmai konzultáció és gyakorlat, hospitálás is.

A program következő pályázati határideje 2007. október 31.

Támogatott kisebbségi pedagógus-továbbképzés

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007-ben pályázatot hirdetett az akkreditált és a szakirányú kisebbségi pedagógus-továbbképzések, valamint anyaországi nyelvi, módszertani és szaknyelvi továbbképzések megvalósításának támogatására A pályázat keretében a hazai kisebbségi oktatásban résztvevő pedagógusoknak nyújtanak lehetőséget az akkreditált népismereti, ill. nyelvi-módszertani továbbképzésekre. A cigány kisebbségi oktatásban résztvevő pedagógusok pedig roma népismereti, illetve romológiai témákat érintő akkreditált kurzusokon vehetnek részt. Jelentkezni már csak a 2007/2008. tanév második szemeszterére lehet, méghozzá október 31-ig.

Mérföldkő, de honnan nézve?

A köztisztviselői életpálya mérföldkövének számít a továbbképzési rendszer kialakítása, hiszen ezáltal lesznek képesek alkalmazkodni a hatékony közszolgáltatás és az Európai Unió követelményeihez. Bár létezik közszolgálati képzési rendszer, nem a szó hagyományos értelmében. Alatta közigazgatási alap- és szakvizsgát értenek, amit a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény vezetett be. Kötelező az alap és 2001. július elsejétől már a szakvizsga is minden felsőfokú végzettségű egyénnek. Addig, csak a vezető pozíciót betöltött köztisztviselőknek kellett letenni e szakvizsgát.

A közszférában dolgozók önképzésre, vagy egyéni igényességükre vannak utalva, ha új vagy kiegészítő szakmát tanulnának. Mivel a hivatalok többsége még nem mérte fel, hogy alkalmazottaik képzéséből haszna is származhat, nem csoda, ha nem fordítanak elég időt és pénzt erre. Természetesen a közigazgatáson belül is akadnak olyan munkahelyek, ahol a munkavállalóknak például pályázatíró, informatikai vagy nyelvtanfolyamokra adnak lehetőséget.

Mindezekkel együtt a Regionális Operatív Program az elmúlt években aratott átütő sikere megmutatta, hogy nagy az igény a továbbképzésekre. A Rop 3. 1. 2. támogatott képzési program célja volt a helyi területi közigazgatás és a területfejlesztési intézmények szakembereinek képzése, felkészítésük az európai uniós támogatások felhasználására. A térítésmentes oktatásra elsősorban önkormányzati képviselők, választott tisztségviselők, területfejlesztési intézmények, önkormányzati, állami és vállalkozókat támogató szervezetek alkalmazottai, valamint civil szervezetek munkatársai jelentkezhettek.

Jó hír, hogy idén újra indul a program, amelynek keretében várhatóan vezető-, Európa Uniós témakörbe tartozó, közigazgatási szakmai képzéseken lehet majd részt venni.


Gyimóthy Éva
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Honvédkadétok képzése kezdődik jövőre Zalaegerszegen

A következő tanévtől honvédkadét-szakképzés indul Zalaegerszegen. A leendő diákok a gépjármű-mechatronikai technikusképzés keretében... Teljes cikk

Havi 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak a pedagógushallgatók

Idén már a tanító alapképzési szakon tanulók is pályázhatnak a Klebelsberg Ösztöndíj Programba - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és... Teljes cikk

Nyelvek Európai Napja: A magyarok több mint fele csak az anyanyelvén tud megszólalni

Szombaton tartják a Nyelvek Európai Napját, amely a következő héten is számos ingyenes programot kínál. Az eseményhez kapcsolódva Budapestet a... Teljes cikk