Szilágyi Katalin
Megjelent: 11 éve

A rossz vezetői viselkedések okozták a válságot

A folyamatosan változó világ rákényszeríti a szervezeteket az együttműködésre, arra, hogy a vezetők más rendszerben vizsgálják a problémákat, lépjenek ki a szokásos tevékenységük keretei közül, és új területekről hozzanak be ötleteket. A döntéshozóknak azonban ezek a feladatok nehézséget jelentenek - legalábbis a Common Purpose Magyarország felmérése szerint. Az eredmények alapján a legtöbb hazai vezető tart az olyan helyzetektől, amelyekben közvetlen hatáskörén kívül, ismeretlen terepen, ismeretlen emberekkel kell együttműködni, noha ez a képesség saját megítélésük szerint is meghatározó fontosságú. A vállalati menedzserek nagy része nem képes céljait saját hatáskörén kívül következetesen érvényesíteni, befolyást gyakorolni, holott a legtöbb cégtulajdonos és vezető ezt tartja a jövő legfontosabb kihívásának.

Egyes nézetek szerint a mostani recessziót is valójában a rossz menedzseri viselkedések okozták, mert a vezetők csak rövid távú intézkedésekben gondolkodtak és tudatosan figyelmen kívül hagyták a hosszú távú hatásokat. A döntéshozókat csak a befektetői érdekek mozgatták, háttérbe szorultak a munkavállalók, a közösségek, a környezet érdekei. A vezetők csak az éves profittal foglalkoztak, ahelyett hogy a szervezeteket fejlesszék, ellenállóvá tegyék. Az énközpontú vezetés helyett folyamatos megújulásra, innovációra, partnerségre van szükség minden szinten.

Mi a Common Purpose?

A Common Purpose hálózatokat, inspirációt és tudást nyújt vezetőknek ahhoz, hogy a változó világban is lépést tudjanak tartanai a körülöttünk zajló változásokkal és befolyásolni tudják azokat. Olyan szektorokon átívelő programokat kínálnak, amelyek kiszélesítik a résztvevők látókörét, segítenek megérteni a szervezet környezetét és a vele kapcsolatban álló szereplőket, és felkészítenek arra, hogy a vezetők bármilyen komplex helyzetben megfelelő döntést hozzanak - fejtette ki előadásában Ertsey Katalin. A leadership programnak köszönhetően megnő a vezető és a szervezet eredményessége, innovációs képessége, kreativitása, javul a szervezet külső megítélése, erősödik az értékteremtés. A program segít abban, hogy a vezetők valós változásokat legyenek képesek végrehajtani és gyorsan tudjanak alkalmazkodni az új környezethez.

A Common Purpose valamennyi programja szektorokon túlmutató, amit a résztvevők maguk is nagyon érdekesnek és izgalmasnak tartanak. A modulokban működő, személyre szabott, szokatlan leadership szituációkat tartalmazó programok arra koncentrálnak, hogy a vezetők jövőképét, döntéshozó-képességét és befolyását szélesítsék - lehetővé téve a hatáskörön túli vezetést. Olyan kompetenciákat igyekeznek fejleszteni, amelyekkel a vezetők képesek lesznek sokszínű csapatokat vezetni, befolyást szerezni és hálózatokat építeni. Ertsey Katalin ugyanakkor megjegyezte, hogy a legtöbb vezetőnek hiányzik az önbizalma, nem hisz abban, hogy el tudja sajátítani ezeket az új, kifelé irányuló képességeket, és hogy egyáltalán ezek a kompetenciák elsajátíthatók.

A programot elvégzett vezetők 95 százaléka ugyanakkor határozottan jó időbefektetésnek tartja a programot, és 90 százalékuk már másnak is ajánlotta. A vezetők számára elérhető a 12 ország 25 000 vezetőjét összekapcsoló hálózat, amelybe bekapcsolódva tapasztalatokat cserélhetnek a többi taggal, így a gyakorlatban is megvalósíthatják a hatáskörön túli vezetést.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter