Megjelent: 2 éve

A járványhelyzet javulásával az eddigieknél is sokkal több diákot várnak a munkaadók

„Jó híreink vannak a munkalehetőséget kereső diákok számára: a járvány harmadik hullámának lecsengésével megsokasodtak a diákok számára kínált munkalehetőségek az ország teljes területén” – így látja Tóth Rozália, a Prohuman több mint 5000 diákot foglalkoztató iskolaszövetkezetének, a Prohuman Diákmunka magyarországi szervezetének vezetője.

„A diákmunka igénybevétele eddig is kicsit eltérően alakult a teljes munkaidős foglalkoztatáshoz hasonlítva” - teszi hozzá. „Az első hullám hamar hozott egy megtorpanást az igényekben. Úgy is mondhatjuk, hogy az első ijedtségre a diákmunka azonnali csökkentése volt a válasza munkáltatók egy részénél. Ez érthető is abból a szempontból, hogy a járvány akkor még teljesen ismeretlen hatásaitól egy ilyen fiatal korosztály képviselőit talán kicsit jobban féltettek a munkáltatók.”

A szakember szerint a tavaly nyári időszaktól hamar visszapótlódott mindenhol a diákmunkások száma, kivéve azokat a kereskedelmi és vendéglátó egységeket, amelyek teljesen bezártak és nem foglalkoztak házhoz szállítással sem. Ugyanakkor már tavaly is voltak olyan gazdálkodási területek, ahol kifejezetten növekedett a diákfoglalkoztatás mértéke, mert ott az elbocsátott főállású munkavállalók egy részét átmenetileg diákmunkásokkal pótolták a cégek. Ez különösen igaz volt azokra a munkakörökre, ahol a munkáltatók nem látták megalapozottnak, hogy hosszú távon képesek lesznek megtartani egy frissen felvett alkalmazottat egy következő járványügyi bezárkózás idején.

Így összességében nem tapasztaltunk minden szektorban visszaesést a diákfoglalkoztatás iránti keresletben, de most, ahogy a harmadik hullám lecsengésével újra nyílnak és növekedésnek indulnak a különböző üzleti tevékenységek nagyon nagy a diákok munkája iránti igény növekedése. Rengeteg diákot keresnek éttermi és szálláshelyi pozíciókba a vendéglátással foglalkozó munkáltatók, akik most újra nyitnak és korábbi alkalmazottaikat nem tudták mostanáig megtartani. Szintén megnyitottak a nem élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó kiskereskedelmi egységek is, náluk is egyre több a lehetőség. Emellett megjelentek a nyári időszakos lehetőségek is a diákok foglalkoztatásában, mint például a strandok, üdülőhelyek szezonális munkalehetőségei.

A nagyobb vállalkozások diákoknak fenntartott gyakornoki programjai pedig a járvány hullámai alatt sem szűntek meg, de most erőteljes növekedésnek indultak. Április közepe óta hétről-hétre növekszik a betöltendő gyakornoki pozíciók száma.

„Összességében elmondhatjuk, hogy diákmunka szempontjából egy rendkívül intenzív nyár áll előttünk.” foglalta össze mondanivalóját a Prohuman diákmunka szervezet vezetője.

A diákok is intenzíven keresik az elhelyezkedési lehetőségeket

„Tapasztalataink szerint a koronavírus járvány kezdetekor jobban jellemezte a diákokat is a bizonytalanság az új helyzet miatt.” – folytatja Tóth Rozália. „Voltak olyan diákok, akik egy ideig szüneteltették a munkavállalást, egyszerűen azért, mert nem akarták elhagyni otthonukat, saját maguk vagy idősebb hozzátartozóik védelme érdekében.” 

A szakember szerint ennek ellenkezője is előfordult, volt, akinek azért volt fontos, hogy munkát vállalhasson, mert egyik felnőtt családtagja elveszítette a munkáját. A legtöbb diák azonban rövid időn belül visszatért munkavállalóként, mert megélhetési okokból, vagy szakmai gyakorlat miatt szüksége volt arra, hogy folytassa a munkát.

A diákfoglalkoztatás fenntartását is kedvezően segítette az otthoni munkavégzés lehetőségét biztosító home office megoldások bevezetése. A vele együtt járó rugalmasság növekedés egyes területeken – így például az ügyfélszolgálati munkában – még bővítette is a diákok által végezhető munka mennyiségét. 

A szakember azt is kiemeli, hogy a home office biztonsága mellett a diákok nagyra értékelik mindazokat az intézkedéseket, amelyeket a munkáltatók a biztonságuk érdekében tesznek. -” Mindent megteszünk a diákok védelmében, hogy a személyes találkozások számát a lehető legkisebbre redukáljuk. Az interjúztatás videós módszerekkel, az adminisztráció is egyre inkább digitálisan történik, a személyes érintkezés valóban csak olyan esetre korlátozódik, amikor az elkerülhetetlen.” 

Hozzá teszi, hogy a tapasztalatok szerint a diákok fontosnak tartják és értékelik azokat az intézkedéseket, amelyeket a munkáltatók a biztonságosabb munkakörnyezet érdekében rendszeresítettek az egyes munkahelyeken, mint a maszk és a kézfertőtlenítés használatát, a 30 perces fertőtlenítési munkaszüneteket, a távolságtartás érdekében megvalósított átrendezéseket, és a rendszeres testhőmérséklet méréseket.

A harmadik hullám lecsengése után a kereseti lehetőségek is javultak

Tóth Rozália szerint az ismét fellendült kereslettel a diákok bérezési lehetőségei is javulnak. „A diákmunka iránti igények növekedése magával húzza a keresetek növekedését is” - mondja a szakember. ”Bár a bérek régiónként eltérnek, nem ritka ma már, hogy adminisztratív pozícióban bruttó 1400-1500 forintos óradíjat is megkeresnek a diákok. Egyes, kiemeltebb szakértelmet igénylő pozícióban, például műszaki, vagy IT területen, az azonos szakon tanuló diák már óránként bruttó 1600-2000 forintot is megkereshet a fővárosban. Bár vidéken ennél alacsonyabb bérekkel is találkozunk, a növekedés ott is tetten érhető” – teszi hozzá.

  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Kutya az irodában? Nem csak jobb, de produktív légkört is teremt

A Mars saját tapasztalataival segíti a kutyabarát irodák kialakítását. Teljes cikk

A MUNKÁLTATÓK ÚJABBAN AZ EGÉSZSÉGBE FEKTETNEK - A dolgozókra fordított juttatások bevétel formájában térülnek meg

dr. Mihalik Zsuzsát, az All You Can Move alapító tulajdonosát kérdeztük az aktuális sportpiaci helyzetről és a munkáltatói gondoskodás megtérüléséről. Teljes cikk

Mondjon búcsút a papíralapú HR-nek!

A HR osztály még mindig papírokat gyűjtöget és manuálisan dolgozza fel a dokumentumokat? Akkor itt az ideje frissíteni! Ha a HR-folyamatokból... Teljes cikk