Megjelent: 2 éve

Alulképzett a munkaerőpiaci tartalék

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a munkanélküliek egy harmada, a közfoglalkoztatottak fele maximum a nyolc általánost végezte csak el, nagy részük digitális analfabéta - számolt be róla az ATV.

images

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az ATV műsorában arról beszélt, hogy 100 közfoglalkoztatottból csak 10-12 ember tud visszatérni a munkaerőpiacra”. Úgy gondolja lehetne ezen javítani, rövid betanulási idő után, eltudják végezni a munkát - írják.

A főtitkár problémának tartja, hogy a közmunkások átlag életkora nagyon alacsony, szerinte nem jó, hogy a tankötelezettség 16 éves kor, mert sokan inkább ilyen korban abbahagyják a tanulást, hogy megpróbáljanak pénzt keresni. Így kerülnek tudás nélkül a munkaerőpiacra, pedig nem lehet valaki egész életében közmunkás.

„Milyen nyugdíjrendszer lesz, ha ilyen sokan évtizedekig ilyen alacsony bért kapnak?” -tette fel a kérdést a főtitkár, aki azt javasolja, ne lehessen senki három évnél tovább közfoglalkoztatott.

Gondot jelent az is, hogy ahol a legtöbb a munkanélküli, ott kevesebb a munkaerőhiány. Nehezen költöznek a fiatalok másik városba, akik igazán akarnak dolgozni, azok külföldre mennek.

Jó dolognak tartja a nyugdíjas szövetkezeteket, de szerinte ez beismerése a magyar foglalkoztatáspolitika csődjének. A VOSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugdíjasokat nem szabad sem rabszolgabérért alkalmazni, sem fizikálisan kihasználni, hiszen 63 - 65 éves emberekről van szó, akik az életüket végigdolgozták. Ezért vannak a nyugdíjas szövetkezetek, melyek védik az időskorúak érdekeit, amit a szakszervezeteknek kellett volna megtenni.

atv.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
2 millió új munkahely jöhet létre 2020-ban

A PwC várakozásai szerint a G7 országok körülbelül 2 millió új munkahelyet hoznak létre, amelyen belül öt új munkahelyből négy az Egyesült... Teljes cikk

Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány a kkv-szektorban

A cégek csaknem 50 százaléka küzd kisebb vagy nagyobb mértékű munkaerőhiánnyal; ezek a kkv-k elsősorban fizikai és szakmunkásokat keresnek - derül... Teljes cikk

Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk