Megjelent: 4 hónapja

Amikor a diákmunka a jó megoldás!

Több kutatási eredmény jelent meg a Covid munkaerőpiaci hatásairól. A Profession által megjelentetett Ember – Adat – Stratégia 2021 kutatási kiadványában olvasható irányok egyes elemei a diákok foglalkoztatásában is visszaköszönnek.

Az egybeesésről, a most érzékelhető tendenciákról, a diákmunkák különböző területeiről és a munkaerőpiac itt megjelenő okairól szólunk az alábbiakban a Pannon- Work országos tapasztalatai alapján.  

2020-ban az országos kimutatások szerint a diákok foglalkoztatásában – a cégek igényei és a diákok hajlandósága miatt is - nagymértékű csökkenés volt megfigyelhető. „Tavasszal, amikor általában a diákmunka területére a felélénkülés jellemző, tavaly nálunk 50 %-os visszaesés volt tapasztalható. A nyár emelkedést hozott a keresleti és kínálati oldalon is, majd az ősztől ismét zuhant az érdeklődés. Összességében az évben az ingadozás volt meghatározó. Ehhez igazítottuk a komplex szolgáltatási rendszerünkön belül az iskolaszövetkezeti megoldásainkat is.”

Laczi Péternek a Pannon-Work Zrt. operatív igazgatójának elmondása szerint cégcsoportjuk 16 kirendeltségén, országosan is érzékelhető volt, hogy a kereskedelemben az igények növekedtek, amit a Profession kutatási adatai is alátámasztanak. „A nyár mindig kiemelt időszak, hiszen munkavállalói oldalról ilyenkor van a legnagyobb „ráérés”, melyhez nagyon komoly munkakedv is társul, és ilyenkor nagyon erős a kereslet. Az idei évben várhatón a HORECA szektorban emelkednek a megrendeléseink, és most már a termelő cégek is igénylik a klasszikus diákmunkára iskolaszövetkezetünk tagjait. Az IT területén a megbízásaink alapján nagy a munkaerőhiány, de jelentkezik már a szabadidős szolgáltatóktól is a megrendelői igény. Ami nehezebb a szervezés szempontjából, az a nehéz fizikai munka, illetve a mezőgazdaság, de erre is megvan az eszköz, amivel ez kezelhető, és így teljesíthető. Örülünk, hogy ismét széles körben ki tudjuk szolgálni partnereinket. Mennyire lesz egyensúlyban az igény és a kínálat, ezt mindig utólag könnyebb megmondani, de az idei évre mi növekedést terveztünk, és ennek a nyári hónapok adják a gerincét”

A pandémia okozta változás felerősítette a rugalmasság, és takarékosság igényét. A diákszövetkezeti foglalkoztatás mindkét kritériumnak megfelel. Leginkább arra alkalmas, hogy a cégek számára piaci előnyt szerezzen, hiszen a leggyorsabban tud reagálni a változó munkaerőigényekre és a vállalkozásoknak ez kapcsán nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége.

Vegyük sorra, mikor és miért érdemes diákok foglalkoztatásában gondolkodni. 

Természetesen a nyári időszak intenzív. A turizmus és a HORECA nagy felvevőpiaca a diákmunkának.  Amennyiben szezonális a nyitvatartás, vagy egy kieső, szabadságát töltő kollégát kell pótolni, akkor célszerű választás. A pihenőnap és ünnepnap könnyen megoldható velük, ők hétvégén is szívesen dolgoznak. Legtöbbjük több nyelvet beszél, gyorsan tanulnak, ami nem csak itt, hanem más iparágakban és munkakörökben is nagy előny, és ezt szívesen ki is használják a munkáltatók.

„Megbízóink szempontjából fontos, hogy az iskolabezárások – nyitások, a tanulók hazaköltözése, a nyári tartózkodási hely megváltozása, ne okozzon gondot a szervezésben, a megrendelések teljesítésében. Mivel rendszeresen frissülő országos diákadatbázissal rendelkezünk, a toborzás rugalmas ebben az időszakban is. A diákot a munkára az ország bármely részéből toborozhatjuk, 16 kirendeltség áll rendelkezésre” – emeli ki az operatív igazgató az országos lefedettség előnyeit.     

A termelő vállalatok egész éves igényei esetén gyakori megoldás, hogy egy munkakört több állandó diákkal fednek le, ami a tervezhetőséget segíti. A költséghatékonyságot mutatja az is, hogy nincsenek pótlékok, nem kell munkaidőkerettel kalkulálni. Csak a ledolgozott órák után kell fizetni, és ezt költségként számolhatja el a cég. Nem ritka eset az sem, hogy a diákmunkával indult munkavállalót diákévei leteltével a munkáltató tovább foglalkoztatja.

„Egyre nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, akik a felsőoktatásban tanuló hallgatókat gyakornoki munkavégzés keretében szeretnék foglalkoztatni. Több ok mellett ez azért is érthető, mert a foglalkoztató egy a szakma iránt elkötelezett, már bizonyos alaptudással is rendelkező munkavállalót kap a diák személyében” – osztja meg a Pannon-Work vezetője.

Gyakornoki foglalkoztatásról Tatabányán végezett esettanulmányunk szerint a felsőfokú szakmai végzettség megszerzését követően a diákoknak több mint 40%-a cégeknél marad - zárja gondolatait a cég Pannon-Work Iskolaszövetkezetért is felelős vezetője.

 

  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bérrendszer leváltása gyorsan, hatékonyan – lehetséges ez?

Ha a bérrendszer leváltása kerül kilátásba, sokszor hajlamos a vezetőség az utolsókig halogatni a döntést. Hiába nyűgös a régi, már nem... Teljes cikk

Hibrid munka, hibrid nyelvtanulás – lehetséges?

Hogyan támogassuk a munkavállalókat a nyelvtanulásban, ha a hét egyik felében otthonról dolgoznak? Teljes cikk

IT tréning professzionális szinten, egyszerű nyelven

Az IT toborzásban az egyik legfontosabb tényező, hogy meglegyen a közös nyelv a kiválasztást végző vezetőkkel és a jelöltekkel. Hiszen a... Teljes cikk