kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

ÁSZ: Elfogynak az emberek a munkaerőpiacról, valamit tenni kell

Hamarosan megállhat a gazdaságilag aktív népesség növekedése, így a gazdaság további erősödéséhez csakis minőségi javulással járulhat hozzá a munkaerő - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzésében.

népességfogyás oktatás gdp ász-
images

images

Az anyagban az ÁSZ jelentős kihívásként ír a népesség csökkenéséről, ami már középtávon sem teszi lehetővé a foglalkoztatás bővítését Magyarországon.

A nemzetgazdasági növekedés túlnyomórészt a technológiai változásokon múlik ugyan, a fennmaradó 20-30 százalékban a humán erőforrás a döntő - ez is indokolja a munkaerő-fejlesztési kényszert az elemzés szerint. 

Bár a pályakezdők általában képzettebbek, mint az idősebbek, ez kevés a minőségi javuláshoz, mert lassan vezet eredményre, az innováció viszont egyre gyorsabb. 

A megoldást az oktatási rendszer korszerűsítésében látja az ÁSZ, ezért üdvözölték, hogy összértékében nőtt az oktatás állami támogatásának mértéke, bár a GDP-hez viszonyított aránya így is csökkent.

A kiadások a felsőoktatásban nőttek a legnagyobb arányban, de ehhez a hallgatók létszámának csökkenése is hozzájárult - írták. Az előző évtized második felében a kutatás-fejlesztési (k+f) munkahelyek és alkalmazottak létszáma a vállalatoknál nőtt inkább, a k+f finanszírozást és forrásfelhasználást ugyancsak a céges világ uralta - tették hozzá.

Az ÁSZ szerint a munkaerőpiac legfőbb kihívása ma az automatizáció és digitalizáció. Az innováció hatására a követelmények folyamatosan átalakulnak, az új munkakörök ellátásához megújuló tudásra és készségekre lesz szükség. Az alapok megszerzését követően az élethosszig tartó tanulás biztosíthatja a folyamatos megfelelést a munkaerőpiac elvárásainak - olvasható a közleményben.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megjelentek a KSH legfrissebb adatai: Így állt a foglalkoztatottak száma szeptemberben

A 15-64 évesek körében a foglalkoztatás szintje a fővárosban volt a legmagasabb. Teljes cikk

Felmérés: ezt tartják a legfontosabbnak a 45 év feletti kékgalléros dolgozók a munkaerőpaicon

A 45 év feletti kékgalléros munkavállalók lojálisabbak, 50%-uk 10 éve vagy még annál is régebben van jelenlegi munkahelyén. Ha viszont mégis... Teljes cikk

Óriási problémákat hoz az egészségügyi dolgozók számának csökkenése

Magyarországon ezer főre 330 praktizáló orvos jut, Ausztriában 540. Teljes cikk