Megjelent: 12 éve

Átalakul a nyugdíjrendszer - alapnyugdíjat mindenki kapna

A kormány már dolgozik a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilitását célzó javaslaton - közölte a Napi Gazdaság. A változások mellett érvelők szerint ha minden változatlanul maradna, akkor a nyugdíjra fordított közkiadások 2050-re meghaladnák az ország összes jövedelmének 17 százalékát a mai 11 százalékkal szemben.

Addigra a 65 éven felüliek népességen belüli aránya a mostani 15-ről 26 százalékra emelkedik, vagyis egy aktív korúra kétszer annyi 65 év feletti jut majd, mint most. A dokumentum szerint a reform célja, hogy hosszú távon igazságos, finanszírozható és biztonságos ellátást nyújtson az idős embereknek. A kormányzati munkaterv értelmében még ebben a ciklusban dönteni kell a nyugdíjrendszer hosszú távú átalakításáról.

A kerekasztal felvetése szerint a mai nyugdíjrendszert elsősorban a romló demográfiai szerkezet és a magyar gazdaság rendkívül egészségtelen foglalkoztatási szerkezete feszíti szét. A szakértők úgy látják, számolni kell azzal, hogy mind kevesebben lesznek az egész életpályán át tartó rendszeres, járulék- és adófizetés mellett munkát végzők, mind többen lesznek viszont azok, akik semmilyen jogosultságot nem szereznek vagy csak nagyon csekélyet.

A Napi Gazdaság információi szerint a kerekasztalokon kívül a kormány berkeiben is folynak a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilitását célzó munkálatok. Többféle elképzelés is van a nyugdíj-megállapítás módjára, az egyik szerint például a nyugdíjkorhatárt nem meghatározott életkorhoz kötnék, hanem a várható élettartam arányában állapítanák meg. A nyugdíjkifizetés módjáról a NYIKA előtt is vázoltak már elképzeléseket, ezek közül az egyik mindenkinek biztosítana egy alapnyugdíjat, amit az állam finanszíroz - függetlenül attól, dolgozott-e az illető, vagy sem -, mellette létezne a munkanyugdíj (ami a ledolgozott éveket is figyelembe venné). Ez még kiegészülhet egy újabb pillérrel, a tőkefedezetivel (ami a mostani magánnyugdíjaknak felelne meg).

Ezek különböző kombinációja jöhet számításba, mint ahogy megvizsgálják az egyéni virtuális számlák alkalmazásának lehetőségeit is. Ekkor egy nevesített számlán gyűlnek a biztosított járulékai, és ez az összeg nyújt fedezetet a későbbi nyugdíjkifizetésekre.

A Napi Gazdaság cikke szerint elképzelhető, hogy a kormány még az ősszel a parlament elé visz egy törvényjavaslatot, ami a nyugdíjrendszer rövid távú pénzügyi egyensúlyát biztosítaná. Számítások szerint ezzel már 2010-2011-re elérhető lenne a nyugdíjalap kiegyensúlyozott gazdálkodása. Az elképzelés szerint a nyugdíjszámítás, a finanszírozás bizonyos paraméterein módosítanának, például átalakítanák az évenkénti nyugdíjemelés módját.


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter