Megjelent: 2 éve

Átlagosan ennyi évet tölthetünk nyugdíjasként

Egyre kevesebb időt tölthetnek az emberek nyugdíjasként, mivel növekszik a nyugdíjkorhatár és csökken a várható életkor. Vannak olyan országok, ahol az emberek csak néhány évig élvezhetik a nyugdíjas kort - írja a Pénzcentrum.

Európában jókora eltérések vannak a várható életkorok között és abban is hány évesen mehet valaki nyugdíjba. 2015-ben Ausztriában a várható életkor 82 év volt, a nyugdíjkorhatár 65 év, így az osztrákok akár 17 évig is élvezhetik a nyugdíjas éveket - írja a lap.

Magyarországon a várható élettartam 76 év, a nyugdíjkorhatár 63,5 év (ami lassan 65 évre emelkedik), így a hazai nyugdíjasok 4,5 évvel kevesebbet tölthetnek el nyugdíjasként, mint az osztrákok.

Romániában, és Szerbiában 10 évet tölthetnek el nyugdíjasként az emberek, Oroszországban 11 évet. Ausztriában, Nagy-Britanniában és Szlovéniában 17 évet.

A nők ennél valamivel többet, hiszen sok országban 2-5 évvel korábban mehetnek nyugdíjba, mint a férfiak.

A következő években várhatóan több európai országban is emelkedni fog a nyugdíjkorhatár az elöregedő társadalmak miatt.

Hazánkban lassabban növekszik a születéskor várható élettartam, mint más országokban. Az OECD jelenlegi 35 tagállamában 10,5 évet azaz 15 százalékot emelkedett az elmúlt 45 évben, hazánkban csak 6,5 évet ugyanebben az időszakban. Lehagytak minket a kínaiak, a chileiek és a törökök is.

Pénzcentrum
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter