Megjelent: 1 éve

Átlagosan ennyi évet tölthetünk nyugdíjasként

Egyre kevesebb időt tölthetnek az emberek nyugdíjasként, mivel növekszik a nyugdíjkorhatár és csökken a várható életkor. Vannak olyan országok, ahol az emberek csak néhány évig élvezhetik a nyugdíjas kort - írja a Pénzcentrum.

Európában jókora eltérések vannak a várható életkorok között és abban is hány évesen mehet valaki nyugdíjba. 2015-ben Ausztriában a várható életkor 82 év volt, a nyugdíjkorhatár 65 év, így az osztrákok akár 17 évig is élvezhetik a nyugdíjas éveket - írja a lap.

Magyarországon a várható élettartam 76 év, a nyugdíjkorhatár 63,5 év (ami lassan 65 évre emelkedik), így a hazai nyugdíjasok 4,5 évvel kevesebbet tölthetnek el nyugdíjasként, mint az osztrákok.

Romániában, és Szerbiában 10 évet tölthetnek el nyugdíjasként az emberek, Oroszországban 11 évet. Ausztriában, Nagy-Britanniában és Szlovéniában 17 évet.

A nők ennél valamivel többet, hiszen sok országban 2-5 évvel korábban mehetnek nyugdíjba, mint a férfiak.

A következő években várhatóan több európai országban is emelkedni fog a nyugdíjkorhatár az elöregedő társadalmak miatt.

Hazánkban lassabban növekszik a születéskor várható élettartam, mint más országokban. Az OECD jelenlegi 35 tagállamában 10,5 évet azaz 15 százalékot emelkedett az elmúlt 45 évben, hazánkban csak 6,5 évet ugyanebben az időszakban. Lehagytak minket a kínaiak, a chileiek és a törökök is.

Pénzcentrum
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter