Megjelent: 3 hónapja

Az egészségügyi szakemberhiányra is hatásos válasz lehet a digitalizáció

Alapjaiban alakulhat át a diagnosztikai ellátás, de a gyógyszergyártás hatékonysága is jelentősen növelhető a mesterséges intelligenciának köszönhetően. Az online tér kínálhatja a megoldást az egészsügyi szektorban jelenlévő munkaerőhiányra.

images

images

Globálisan egyre nagyobb teret nyer a digitális egészségügy. A látványos bővülésben azonban nem csak technológiai fejlődés játszik szerepet, legalább ennyire meghatározó a várható szakemberhiány miatti kényszer felismerése is.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO (World Health Organization) becslései alapján 2030-ra világszerte tízmilliós nagyságrendben hiányzik majd a képzett munkaerő - orvos, nővér vagy éppen laborasszisztens - az egészségügyből.
Így folyamatosan épülnek ki azok a struktúrák, amelyek révén egyre több folyamat, vizsgálat, diagnózis terelődik át a digitális egészségügybe. 

Az eredmények ugyan biztatóak, de kihívásból akad bőven. Az biztos, hogy az egészségügyi ellátás hagyományos modelljei napjainkra idejétmúlttá váltak. A hatékonyságnövelés eszköze lehet, ha az egészségügyben érdekelt vállalatok aktív szerepet vállalnak a digitális forradalom támogatásában a betegellátástól a megelőzésen és a diagnosztikán át a monitorozásig. 

A fejlesztések egészségügyi ökoszisztémába való mélyebb beágyazódásához új típusú együttműködésekre is szükség van a kórházakkal, az orvosokkal és a technológiai partnerekkel. A Novartis például a mesterséges intelligencia (MI) bevonásával ért el sikereket a hematológia területén, amelynek köszönhetően jelentősen javultak a terápiás eredmények – állítja Anna Loughra, a Novartis lengyel leányvállalatának digitális és innovációs vezetője.

A növekvő adatmennyiség a gyógyszerfejlesztést és befogadást is átalakítja, ez új aspektust hoz a vállalatok, így a Roche vagy az IQVIA tevékenységeiben is. A rutinszerű ellátásból származó evidenciák a klinikai kutatások eredményeit kiegészítve hozzájárulnak ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk az egészségügyi megoldások előnyeiről illetve a betegek hamarabb juthassanak hozzá az innovatív terápiákhoz – emeli ki Dr. Szedlay Gyöngyi nemzetközi vezető az IQVIA képviseletében.

A rendelkezésre álló információknak köszönhetően a korábban csupán adatot szolgáltató rendszerek immár döntési kompetenciákkal is felruházhatóak. Ez alapjaiban alakítja át a teljes diagnosztikai ellátást – véli Florian Lange, az Abbott Germany digitális egészségügyi megoldásokért felelős régiós igazgatója.

Itthon az egészségügy digitális átállását biztosító Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) központi adatbázisába az indulás óta eltelt öt évben közel 2 milliárd betegellátáshoz kapcsolódó adat került be. 
A digitális transzformáció egyre jelentősebb szerephez jut a gyógyszerellátásban is, ennek pedig egészségügy-politikai, makrogazdasági és vállalati dimenziója is van. 

A digitalizáció és az egészségügy területén a sikeres alkalmazkodáshoz egy olyan átfogó értékelési folyamatra van szükség, amely figyelembe veszi a digitális alkalmazások sajátosságait - hívja fel a figyelmet Mezei Fruzsina, az Omron Medistance digitális egészségügyi szakértője. A mesterséges intelligencia (MI) segítségével jelentősen fokozható a gyógyszergyártás hatékonysága - állítja Dr. Peták István kutatóorvos, az Oncompass Medicine alapítója. Egyre több és részletesebb adat áll rendelkezésre a diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozóan is, így személyre szabottabbak lehetnek a gyógyítási folyamatok.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozók a kibertérben - Ezek a biztonsági fásultság legfőbb jelei

Egy vállalat alkalmazottai számos olyan hibát követhetnek el, ami miatt zsarolóvírus áldozataivá válhatnak, ám az sem előnyös, ha túl nagy teher... Teljes cikk

Kiberbiztonság: Saját alkalmazottaink jelentik az egyik legnagyobb kockázatot

A kis- és középvállalkozások (kkv) több mint kétharmadát érte adatbiztonsági incidens az elmúlt évben, 70 százalékuk azt is elismerte, hogy nem... Teljes cikk

Ezek a digitalizációs trendek határozhatják meg 2023-at

Nehéz évet jósolnak maguknak a hazai vállalkozások: egy friss kutatás szerint nem is annyira a háborús helyzet elhúzódásától vagy az... Teljes cikk