Megjelent: 1 éve

Az egészségügyi szakemberhiányra is hatásos válasz lehet a digitalizáció

Alapjaiban alakulhat át a diagnosztikai ellátás, de a gyógyszergyártás hatékonysága is jelentősen növelhető a mesterséges intelligenciának köszönhetően. Az online tér kínálhatja a megoldást az egészsügyi szektorban jelenlévő munkaerőhiányra.

images

Globálisan egyre nagyobb teret nyer a digitális egészségügy. A látványos bővülésben azonban nem csak technológiai fejlődés játszik szerepet, legalább ennyire meghatározó a várható szakemberhiány miatti kényszer felismerése is.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO (World Health Organization) becslései alapján 2030-ra világszerte tízmilliós nagyságrendben hiányzik majd a képzett munkaerő - orvos, nővér vagy éppen laborasszisztens - az egészségügyből.
Így folyamatosan épülnek ki azok a struktúrák, amelyek révén egyre több folyamat, vizsgálat, diagnózis terelődik át a digitális egészségügybe. 

Az eredmények ugyan biztatóak, de kihívásból akad bőven. Az biztos, hogy az egészségügyi ellátás hagyományos modelljei napjainkra idejétmúlttá váltak. A hatékonyságnövelés eszköze lehet, ha az egészségügyben érdekelt vállalatok aktív szerepet vállalnak a digitális forradalom támogatásában a betegellátástól a megelőzésen és a diagnosztikán át a monitorozásig. 

A fejlesztések egészségügyi ökoszisztémába való mélyebb beágyazódásához új típusú együttműködésekre is szükség van a kórházakkal, az orvosokkal és a technológiai partnerekkel. A Novartis például a mesterséges intelligencia (MI) bevonásával ért el sikereket a hematológia területén, amelynek köszönhetően jelentősen javultak a terápiás eredmények – állítja Anna Loughra, a Novartis lengyel leányvállalatának digitális és innovációs vezetője.

A növekvő adatmennyiség a gyógyszerfejlesztést és befogadást is átalakítja, ez új aspektust hoz a vállalatok, így a Roche vagy az IQVIA tevékenységeiben is. A rutinszerű ellátásból származó evidenciák a klinikai kutatások eredményeit kiegészítve hozzájárulnak ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk az egészségügyi megoldások előnyeiről illetve a betegek hamarabb juthassanak hozzá az innovatív terápiákhoz – emeli ki Dr. Szedlay Gyöngyi nemzetközi vezető az IQVIA képviseletében.

A rendelkezésre álló információknak köszönhetően a korábban csupán adatot szolgáltató rendszerek immár döntési kompetenciákkal is felruházhatóak. Ez alapjaiban alakítja át a teljes diagnosztikai ellátást – véli Florian Lange, az Abbott Germany digitális egészségügyi megoldásokért felelős régiós igazgatója.

Itthon az egészségügy digitális átállását biztosító Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) központi adatbázisába az indulás óta eltelt öt évben közel 2 milliárd betegellátáshoz kapcsolódó adat került be. 
A digitális transzformáció egyre jelentősebb szerephez jut a gyógyszerellátásban is, ennek pedig egészségügy-politikai, makrogazdasági és vállalati dimenziója is van. 

A digitalizáció és az egészségügy területén a sikeres alkalmazkodáshoz egy olyan átfogó értékelési folyamatra van szükség, amely figyelembe veszi a digitális alkalmazások sajátosságait - hívja fel a figyelmet Mezei Fruzsina, az Omron Medistance digitális egészségügyi szakértője. A mesterséges intelligencia (MI) segítségével jelentősen fokozható a gyógyszergyártás hatékonysága - állítja Dr. Peták István kutatóorvos, az Oncompass Medicine alapítója. Egyre több és részletesebb adat áll rendelkezésre a diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozóan is, így személyre szabottabbak lehetnek a gyógyítási folyamatok.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk

Iskolapadba ültetheti a vezetőket a mesterséges intelligencia forradalma

A generatív mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankvilágot és új lehetőségek sokasága nyílik meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt.... Teljes cikk

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?

A mesterséges intelligencia eddig is jelentős hatással volt a munkánkra, és a jövőben is komoly változásokat eredményezhet. Lássuk, milyen... Teljes cikk