Megjelent: 2 hónapja

Az eget verdeste júliusban az álláskeresők száma

A regisztrált munkanélküliek több mint fele, azaz mintegy 190 ezer ember semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott júliusban. Tavalyhoz képest 120 ezerrel nőtt az álláskeresők száma.

images

images

Júliusban 366 ezer álláskereső volt Magyarországon, ami csaknem 120 ezer fős növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta először csökkent ugyan az álláskeresők száma havi alapon, a mérséklődés azonban szezonális hatások eredménye - írja a Portfólió a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait elemezve.

Egyre több álláskereső nem kap munkanélküli segélyt, növekszik az egy évnél hosszabb ideje munkanélküliek száma, miközben a csoportos leépítések száma is magas szinten mozog. Vagyis a vállalatok még nem heverték ki a krízist - olvasható a gazdasági portálon.

Júliusban 11 ezer fővel mérséklődött az álláskeresők száma. Azonban még a szezonális munkák nyári felpörgésével együtt is 100 ezerrel több regisztrált álláskereső szerepel a statisztikában, mint a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, az év elején.

Júliusban az adatok szerint 175 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel 58%-a álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint 52%-a, azaz több mint 190 ezer ember semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Ez 15 ezer fős növekedés egy hónap alatt, és 80 ezer fős emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban 79 ezer regisztrált álláskereső már több mint egy éve volt a rendszerben, ami 13%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Azaz egyre többeket fenyeget a tartós munkanélküliség - írja a Portfólió.

A leépítések elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, a háztartási villamos készülék gyártása, a közúti áruszállítás, az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, egyéb speciális gép gyártása, a repülőgép, űrhajó javítása, a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység, az egyéb hitelnyújtás és a kőolaj-, földgáz-kitermelési ágazatokat érintették főként Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala megyében, valamint a fővárosban.

Az új munkahelyek közül egyelőre a támogatottak vannak túlsúlyban. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 52 ezer volt, melynek 24%-a a közfoglalkoztatáshoz tartozott; az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 11,5 ezer volt, amely az összes álláshely 16%-a.

  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jó hír! Nem rúgják ki az embereket a cégek a bértámogatás lejárta után

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerő-piaci fordulat következett be, a foglalkoztatás újra élénkül, a... Teljes cikk

Felforgatta a cégvezetők prioritáslistáját a Covid-19

A koronavírus-járvány hatására gyökeresen átalakult a világ nagyobb vállalatvezetőinek legfontosabb kockázati rangsora, és első helyre ugrott a... Teljes cikk

GKI: egyre nagyobb a munkanélküliségtől való félelem

A lakosság októberben saját pénzügyi helyzetének alakulását szeptemberhez képest rosszabbnak érzékelte. A munkanélküliségtől való félelem... Teljes cikk