Megjelent: 5 hónapja

Az eget verdeste júliusban az álláskeresők száma

A regisztrált munkanélküliek több mint fele, azaz mintegy 190 ezer ember semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott júliusban. Tavalyhoz képest 120 ezerrel nőtt az álláskeresők száma.

images

images

Júliusban 366 ezer álláskereső volt Magyarországon, ami csaknem 120 ezer fős növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta először csökkent ugyan az álláskeresők száma havi alapon, a mérséklődés azonban szezonális hatások eredménye - írja a Portfólió a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatait elemezve.

Egyre több álláskereső nem kap munkanélküli segélyt, növekszik az egy évnél hosszabb ideje munkanélküliek száma, miközben a csoportos leépítések száma is magas szinten mozog. Vagyis a vállalatok még nem heverték ki a krízist - olvasható a gazdasági portálon.

Júliusban 11 ezer fővel mérséklődött az álláskeresők száma. Azonban még a szezonális munkák nyári felpörgésével együtt is 100 ezerrel több regisztrált álláskereső szerepel a statisztikában, mint a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, az év elején.

Júliusban az adatok szerint 175 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel 58%-a álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint 52%-a, azaz több mint 190 ezer ember semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Ez 15 ezer fős növekedés egy hónap alatt, és 80 ezer fős emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban 79 ezer regisztrált álláskereső már több mint egy éve volt a rendszerben, ami 13%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Azaz egyre többeket fenyeget a tartós munkanélküliség - írja a Portfólió.

A leépítések elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, a háztartási villamos készülék gyártása, a közúti áruszállítás, az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, egyéb speciális gép gyártása, a repülőgép, űrhajó javítása, a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység, az egyéb hitelnyújtás és a kőolaj-, földgáz-kitermelési ágazatokat érintették főként Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala megyében, valamint a fővárosban.

Az új munkahelyek közül egyelőre a támogatottak vannak túlsúlyban. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 52 ezer volt, melynek 24%-a a közfoglalkoztatáshoz tartozott; az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 11,5 ezer volt, amely az összes álláshely 16%-a.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kínálja a belépőknek az ország egyik legbiztosabb munkáltatója

A szerződéses szolgálatra jelentkezőket egyszeri 100 ezer forinttal csábítja a honvédség. Megemelt nevelési támogatással, a bérelt lakások... Teljes cikk

Béremelést vár a dolgozók kétharmada

A munkavállalók fizetési várakozásait és munkahelyváltási hajlandóságát mérte fel 2020. december 1-31. között a HR Portál. Az online... Teljes cikk

Balatoni szezon: nem lesz, aki dolgozzon?

Senki nem tudja, hányan hagyták el az elmúlt időszakban a vendéglátást, és távoztak más szektorokba dolgozni, így jókora fejtörést okoz az... Teljes cikk