Megjelent: 15 éve

Az irodistákat is tanítani kell munkavédelemre

A munkáltatók jelentős része a saját tevékenységét nem tartja veszélyesnek, mert dolgozói "csak" irodai munkát végeznek (például kereskedelmi cégek, tanácsadók, könyvelők, tervezők stb.). Pedig íróasztal mellett is történhetnek olyan balesetek, amelyeket munkavédelmi oktatással könnyen meg lehet előzni.

"Soha többé munkavédelmi oktatást!" - gondolja sok cégvezető, aki még fiatalkorában végigült néhány olyan munka- és tűzvédelmi oktatást, amikor a vállalat összes dolgozóját összeterelték egy nagyteremben, ahol a targoncástól a titkárnőig ugyanazt hallgatta. Akinek a cége valamilyen veszélyes tevékenységet végez, az vagy magától belátta, hogy erre szükség van, vagy az OMMF jobb esetben figyelmeztetéssel, rosszabb esetben bírsággal rászorította, esetleg egy munkabaleset után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az oktatás hiánya miatt behajtotta az orvosi kezelés költségeit.

A munkáltatók jelentős része a saját tevékenységét nem tartja veszélyesnek, mert dolgozói "csak" irodai munkát végeznek (például kereskedelmi cégek, tanácsadók, könyvelők, tervezők stb.). Ahogy a szolgáltatási szektor egyre több munkavállalót foglalkoztat, ennek egyre nagyobb jelentősége van. Ezeknél a cégeknél sokszor azt hiszik, hogy a "munkavédelmi oktatás csak a kőművesekre és hegesztőkre vonatkozik". Ez nem az ő hibájuk, ez egy általánosan elterjedt tévhit, sokan nem tudják, hogy őket is megbüntethetik a dolgozót ért legkisebb balesetnél, vagy ha véletlenül ellenőrzést kapnak.

Felesleges időtöltés?

Akik tudják, hogy ez kötelező, azok is sokszor felesleges macerának tartják, amin jobb mielőbb túlesni (már ahol egyáltalán foglalkoznak vele, és ez nem csak annyiban merül ki, "hogy itt írjátok alá!"). Némileg joggal ódzkodnak a cégvezetők a munkavédelmi oktatástól, mert a menete a következőképpen szokott zajlani.

Hosszú egyeztetés után sikerül olyan időpontot találni, hogy csak a dolgozók 15-20 százaléka hiányzik. A kitűzött időpont előtt 15 perccel megérkezik a kollégák egy része, aki beszélgetéssel múlatják az időt addig, amíg 15 perc a késéssel megérkezik a a másik fele is. Megkezdődik az oktatás, az oktató felkészültségétől és a létszámtól függően vagy sor kerül némi szemléltetésre is, vagy a jogszabályok és általános tudnivalók ismertetésében merül ki. A recepciósok kijárogatnak a betérő ügyfelekhez, egyes kollégák kimennek egy-egy "halaszthatatlan" telefonhívást elintézni. Következik a mindent jobban tudók 20 perces kérdésözöne vagy monológja, ekkor már mindenki tűkön ül. Mindenki libasorban aláírja az oktatási naplót. (min fél perc/résztvevő) 15 perc könnyed beszélgetés után a kollégák szétszélednek, és ismét dolgozni kezdenek.

Ha összeszámolja, kiderül, hogy a későkre várakozással, a napló aláírásával és az "események megvitatásával" töltött idő összesen jóval meghaladja az oktatás tényleges időtartamát, legalább fejenként két-három óra munkakiesést jelent. Ezen kívül az oktatás eleve nem igazán hatékony, mert ha egy dolgozó nem értett meg valamit teljesen, akkor vagy "úgy marad", vagy a kollégáit tarja fel a kérdéseivel (aztán vak vezeti világtalant). Az oktatás minőségét persze könnyen el lehet azzal intézni, hogy "hát nem mindegy, a napló alá van írva és kész!".

Ez rövidtávú gondolkodás, amivel a jogszabályi kötelezettséget lehet teljesíteni, de a képernyő előtti munkavégzés és az ülőmunka tényleg megterheli az emberi szervezetet, és ha a kollégái nem ismerik az erre vonatkozó alapvető ergonómiai tudnivalókat, nemcsak az lesz a probléma, hogy hosszú távon majd többet lesznek betegállományban, hanem az is, hogy a munkaidő végére sokkal jobban csökken a teljesítményük, és romlik a munkájuk minősége, mint ez szükségszerű lenne. Egy irodai dolgozónál ez kevésbé észrevehető, mint egy árokásónál, nem lehet köbméterben mérni, mennyit csökken a teljesítménye, de sokkal nagyobb a tét, mert sosem fogja megtudni, pihentebben milyen eredményt produkált volna.

Önnek mennyivel többe kerül, ha a nap végén

 • a marketingese által megírt gyengébb reklám csak pár százalékkal kevesebb vevőt hoz?
 • egy programozó csak kettővel több programhibát felejt a szoftverben?
 • egy könyvelő csak pár százalékkal több vagy kevesebb adót vall be?
 • egy projektmenedzser csak egy kicsit alacsonyabbra vagy magasabbra áraz egy nagyobb árajánlatot?
 • egy vezető csak egy kicsit rosszabb stratégiai döntést hoz?

  Igen, százezrekbe vagy milliókba, és Ön még csak nem is fogja megtudni, hogy nem drága szakmai továbbképzésre, motivációs tréningekre van szükség, hanem egy megfelelő képernyő vagy munkaszék beállítással a kollégák jelentősen csökkenthetik a fáradásuk ütemét. Azt hiszem, megegyezhetünk abban, hogy jellemzően az irodai munkát végző kollégái azok, akiknek teljesítménye a legnagyobb mértékben, de a legnehezebben mérhetően befolyásolja a cég teljesítményét. Ezért az ő teljesítőképességüket csökkentő tényezők nem csak az egészségüket károsítják, hanem a cég összteljesítményét is. Ezért esetükben az egészségkárosodások megelőzését és a hatékony munkavégzést segítő oktatásnak a jogszabályi megfelelőségtől függetlenül is van értelme. Nem is beszélve arról, ha egy esetleges kisebb tüzet elsőként észlelő kollégának fogalma sincs, mit tegyen, és az első percben egy 6 kg-os poroltóval eloltható tüzet a10 perc alatt kiérkező tűzoltóknak 12 ezer köbméter vízzel kell eloltaniuk.

  Újdonság: az ingyenes "Önkiszolgáló Munkavédelmi Oktatás"

  A nagy multik már most is saját távoktatási rendszerekkel végzik az ilyen oktatásokat, de ez a lehetőség már a kisvállalkozások előtt is nyitva áll. (20 főig ingyenesen) A hagyományos munka és tűzvédelmi oktatás hátrányait kiküszöbölendő kidolgoztunk egy online távoktatási rendszert, melynek segítségével sokkal egyszerűbben, gyorsabban, de mégis hatékonyabb ki tudja oktatni kollégáit, és ez is teljesen szabályos.

  A belépés után az irodai munkahelyek veszélyeiről profik által készített filmeket nézhet meg, ami szemléletesen bemutatja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés fogásait, valamint néhány jellemző irodai balesetet is meg tudnak nézni, aminek hatására a kollégák ráébrednek, hogy nem elég megnézni, be is kell tartani. Innentől el is felejtheti az oktatást, mert évente emailben figyelmezteti a rendszer a kollégáit, hogy ismételjék, és Ön csak arról értesül, ha megtörtént (vagy ha többszöri figyelmeztetés ellenére ellógják.)

  Az oktatás menete

  A cég egyik vezetője regisztrálja a céget a www.munkavedelmioktatas.hu oldalon, majd a linket elküldi az oktatandó munkatársaknak. A munkatársak is regisztrálnak az oldalon, a regisztrációjuk rögtön a céghez kapcsolódik. Nincs szükség hosszas egyeztetésre, hogy ki mikor van az irodában, minden munkatárs akkor nézi meg a filmeket, amikor tudja vagy akarja (persze ésszerű határokon belül). ezért a késők sem tartják fel a többieket, és az előtte/utána társalgás sem rabol munkaidőt. Az elméleti magyarázatok mellett komoly szemléltető anyagok is vannak, ezért a dolgozó miközben nézi pl. a szék helyes beállítását, rögtön be is tudja állítani a magáét. Ha valami nem ért, bármikor újranézheti. Ha netán meg kell szakítani az oktatást, mert a kollégának sürgős elintéznivalója támadt, ugyanott folytathatja, ahol abbahagyta. Akinek kérdése van, nem a többiek idejét rabolja, a szakmai kérdéseit el tudja küldeni az ügyfélszolgálatra. A filmek megnézése utána kollégák kitöltik az online tesztet, amivel meggyőződünk róla, hogy tényleg meg is értették.

  Ha a teszt eredménye "Megfelelt", automatikusan készül egy oktatási napló, melyet a rendszer emailben elküld az illetékes vezetőnek. Az új belépőknek a vezető vagy egy ezzel megbízott munkatárs elmondja a szükséges helyi tudnivalókat (pl. tűzoltó készülékek helye, menekülési utak stb, majd mindketten aláírják a kinyomtatott oktatási naplót és lefűzik a többi közé, ezzel kész, mindenki mehet a dolgára!

  Egy naprakész listában Ön nyomon követheti, kik végezték el eddig az oktatást, innen a naplókat is letöltheti. A rendszer egy év múlva és utána évente automatikusan figyelmezteti az oktatáson részt vett kollégáit az ismétlő oktatásra, majd ha többszöri figyelmeztetés ellenére sem végzik el, Önt (vagy az ezzel megbízott kollégáját) is értesíti.

  Az oktatófilmek összesített hossza 52 perc, a tesztkitöltéssel együtt 1 óra el lehet végezni az oktatást, melynek az eredménye is sokkal jobb lesz, és Ön nyugodtan dőlhet hátra a székében, mert vezetőként egyszer és mindenkorra letudta az irodai munkát végző kollégái munka- és tűzvédelmi oktatását. Próbálja ki Ön is a www.munkavedelmioktatas.hu oldalon!

  Kling Péter
  munkavédelmi szakmérnök

  www.munkavedelmioktatas.hu
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
  További cikkek
  Az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt az irodáknak

  Az irodai dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha a home office lehetőségét teljesen elvennék tőlük. Az irodai munkavégzéstől... Teljes cikk

  Több szabálytalanságot követtek el a munkáltatók 2022-ben - feketemunka, munkaidő-beosztás, munkabér

  2022. évben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 13 889 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 71 %-nál tárt fel... Teljes cikk

  Mit tehet a HR a mérgező főnökök ellen? - íme a jogi megoldások mobbing esetén

  Egy Linkedin posztból indult el egy kommentfolyam, majd Jobangel nálunk, a HR Portálon fejtette ki a véleményét a munkahelyi zaklatás, megfélemlítés... Teljes cikk