Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 hónapja

Bónuszt kapnak a túlterhelt mentősök

Novembertől kiemelt juttatást kaphatnának az átlagosnál jobban terhelt mentősök. A bónuszt, ami dolgozónként évi bruttó 70-100 ezer forintot jelentene az Országos Mentőszolgálat saját forrásból fedezi - írja a Magyar Idők.

images

Az ország különböző pontjain hatalmas különbségek vannak a mentősök terhelésében, de ez ne mutatkozik meg a bérezésben. Ezt akarja most megváltoztatni az OMSZ: igazságos és átlátható monitoringrendszer bevezetését tervezik. A nagyobb terhelést, bónusszal jutalmaznák, ez a kizárólag az elvégzett munka mennyiségében tapasztalható különbségeket hivatott kompenzálni - írja a lap.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta a Magyar Időknek: "Egy olyan számítási metódust alakítottak ki (ez az úgynevezett TMSZ - terhelési mutató szám), amely súlyozottan veszi figyelembe az adott időszakban elvégzett mentőfeladatok számát, azok sürgősségét, illetve a megtett kilométerek mennyiségét is."

Az OMSZ erre a projektre saját költségvetéséből havi 20 milliót tud elkülöníteni, ez a dolgozóknak évente 70-100 ezer forintot jelentene. A szeptemberi teljesítmény alapján, a tervek szerint már novemberben megérkezik az első bónusz. A részmunkaidős dolgozók a részmunkaidejük arányában kaphatnak plusz pénzt.

Csató Gábor hangsúlyozta: a mentőállomások terhelését havonta objektíven értékelik majd, így a bónusszal érintettek köre is változni fog időről időre, de várhatóan a megyeszékhelyeken és a Budapesten kivonuló mentők rendszeresen részesülnek a juttatásban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk már a mentősök fizetése folyamatosan emelkedik, november 1-jétől 12 százalékos fizetésemelésben részesülnek, a szakorvosok pedig bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésre számíthatnak. 2018 januártól pedig 10 százalékkal (ezzel együtt az elmúlt években összesen 67 százalékkal) nő a mentők bére.

Fotó: MTI
Magyar Idők

Follow hrportal_hu on Twitter