Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 hónapja

Csapatépítés a konyhában

Egy csapatépítésnek nem kötelező külső helyszínen történnie, az irodában ugyanolyan eredményes eseményt lehet tartani. A startupok vállalati kultúrájából átvett hozzáállás lehetővé teszi, hogy az irodai helyiségeket ne csak munkára, de kikapcsolódásra is használatosak legyenek. Nem kell más hozzá, mint egy jól megszervezett program, megfelelő emberek és nyitott kollégák. Társasjátékokon, filmnézésen kívül rendezhettek közös főzéseket, sütéseket, ahol mindenki kiveheti részét a munkálatokból.

images

Ha ilyen tevékenységeken agyalsz, érdemes a megfelelő konyhaberendezéssel rendelkezned, ezért ha új irodába költöztök vagy ha a meglévőt alakítod át, érdemes sok üzleti részlet mellett erre is figyelni. Egy praktikusan felszerelt konyha megtervezése nem tűnik egyszerű feladatnak, pedig néhány alapkérdés tisztázása után bármilyen kívánt konyha megtervezhető.

A tervezési folyamat megkezdése előtt a legfontosabb az, hogy megértsd, miként fogod használni a konyhát. Ez egy olyan alapvető megközelítés, amelyet minden esetben mérlegelni kell. A helyiség nem lehet egy felesleges kitölteni kívánt tér, ami a felújítás végére maradt. A tervezés során tudatosítani kell, hogy a helyiség adott munkafelületekkel és munkafolyamatokkal rendelkezik, s ezeket integrálni kell a projektbe.

Milyen területei és típusai vannak a konyhának?

Általában 5 különböző területre osztják fel a helyiséget:

  • Kamra terület: itt tárolják az élelmiszereket, konzerveket és a hűtőt
  • Tároló terület: itt kapnak helyet az étkészletek, tányérok, főzőedények és egyéb eszközök
  • Mosogató terület: a tisztaságért felel
  • Előkészületek területe: ideális esetben egy nagy felület, amin dolgozni lehet
  • Főzési terület: vagyis a tűzhely és a sütő

A kamra, előkészítő, főzési és mosogató területek tartósan összekapcsolódnak és az étel elkészítésének leghatékonyabb módját segítik elő. A mosogató, előkészítő és főzési területek keskeny háromszögű munkarendet hoznak létre, ami különböző típusú konyhákhoz vezet. A
leggyakrabban használtak a lineáris, az L és az U alakú, de közkedveltek az olyan elrendezések is, amiket több különböző célra is lehet használni. Sok esetben már nem épül külön étkezőrészleg, hanem a konyha felületeibe integrálják. Mindezeknek a középpontjában általában egy konyhasziget áll, ami egyszerre lehet munka- és szociális tér. A sziget további munkafelületeket biztosít és akár közös reggelizőként is használható. Okos megoldás lehet extra konnektorokat beépíteni, így jut hely a telefonoknak és a laptopoknak is. Ha sziget kerül beépítésre, fontos, hogy 1100-1200 mm távolság legyen a munkafelületek és a sziget között,
így elég hely jut a mozgáshoz. Az említett munkaháromszöget simán kell tartani, azaz abban az esetben, ha több ember dolgozik a konyhában, ne történhessen meg az egymásba ütközés.

Hogyan érdemes megtervezni?

A hatékony munkafolyamatok eléréséhez érdemes néhány szabályt betartani, hiszen bármennyire szépen kialakított és modern egy konyha, ha a használója csak nagy fáradság árán tudja kihasználni az adottságait, az nem praktikus. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkafázisok szerint sorrendben kell elhelyezni az elemeket. Ideális esetben a mosogatógépet a mosogató mellé kell helyezni, és az evőeszközöket, tányérokat, lábasokat tartalmazó konyhaszekrények mindenképpen essenek kézre. A mosogatótól jobbra érdemes elhelyezni a gáztűzhelyet vagy a főzőlapot, míg balra a kamrát és a hűtőt. A magasságot is figyelembe kell venni, hiszen egy magasabb embernek ne kelljen túl nagyot hajolnia, míg a fenti szekrények ne legyenek nehezen elérhető szinten egy alacsonyabb ember számára. Konyhabútornak is olyat válassz, ami megfelelően kitart majd az aktív használat során, illetve figyelj a megfelelő világosításra is. A nem megfelelő világosítás és a beépített spotlámpák hiánya nagyban ronthatják a munkateljesítményt és a munkaminőséget is.

Programok, amik megfelelőek egy sikeres csapatépítéshez

Ha már megvan a tökéletes konyha elrendezése és a megfelelő konyhabútor kiválasztása, nem maradt más hátra, mint összehívni a munkatársaidat, és tartani egy jó csapatépítőt. A hétköznapi rutin megszakításához, ugyanis ezek fókuszálttá és intenzívebbé teszik a kommunikációt. Ugyanakkor érdemes arra odafigyelni, hogy senki számára ne legyen kellemetlen, így valamilyen extrém sport helyett inkább válassz egy nyugisabbat. A kihívás a csapat számára ne maradjon el, hiszen ezeknek van a legnagyobb összekovácsoló ereje, ahol valamilyen eredményt kell elérni vagy egy problémát megoldani. A pszichológia mögötte, hogy a közösen és sikeresen teljesített kihívás javítja az egyén önbizalmát, ezáltal növeli a csapat önértékelését.

Ilyen feladat lehet a közös főzés, koktélkészítés vagy főző- és koktélverseny. A munka alkalmával egy laza, beszélgetős hangulat alakulhat ki, legyen szó összedolgozásról vagy versenyről. A megfelelően kiépített konyhának és a konyhabútornak köszönhetően a csapat akadályok nélkül tud dolgozni és a munkafolyamatok nem keverednek össze.

Mindenképp olyan ételeket főzzetek, amit mindenki elfogyaszthat vagy készítsetek vegetáriánus, vegán vagy laktózmentes változatokat is. Nem kell nagyon bonyolult receptet választani, egy házias pizza, hamburger vagy egytálétel bármilyen alkalomra jó választás. Ugyanakkor nem muszáj csak főételben gondolkodni, hiszen egy jó desszerttel sosem lehet melléfogni. Az alkohol tekintetében is érdemes körültekintőnek lenni, nem mindenki akar vagy tud alkoholt fogyasztani, de ha mégis e mellett döntötök, a kulturált alkoholfogyasztás legyen a cél. Az étel- és italfogyasztáson kívül az este még feldobható filmnézéssel, társasjátékokkal vagy történetmeséléssel.

Egy munkahelynek nem kell csak a munkáról szólnia, a szórakozásnak és a csapatépítésnek is megfelelő teret adhat. Mindehhez azonban elengedhetetlen egy szükséges helyiség, ami eleget tud tenni a közösség igényeinek. Ilyen lehet egy jól kiépített és okosan felszerelt konyha, hiszen nem csak az ebéd vagy a reggeli elfogyasztására alkalmas, de közösségi helyiségként és csapatmorál fenntartásáért is felelős lehet.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
30 százalékkal bővítette dolgozói létszámát egy járműipari cég Győrben

Százötven embert vett fel, ezzel 30 százalékkal növelte munkavállalói számát a győri székhelyű Leadec Kft. - tudatta az MTI-vel a járműipari... Teljes cikk

Pert vesztettek a Zsolnay egykori dolgozói

Elvesztette a pert a Zsolnay Manufaktúra ellen az a 111 dolgozó, akik még 2016-ban azonnal hatállyal mondtak fel a gyárban. Most összesen 23 millió... Teljes cikk

Új vezérigazgató az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. élén

Németh Imre március 1-től az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. új vezérigazgatója. Az eddigi vezető, Gelencsér Lajos különböző... Teljes cikk

Nő az EU-n kívüli tulajdonban lévő cégek aránya

Számos kulcságazatban nő a harmadik országbeli tulajdonban lévő vállalatok aránya az Európai Unióban, ahol Kína és más feltörekvő gazdaságok... Teljes cikk

Árokásás közben rádőlt a fal egy munkásra Zuglóban

A Mexikói úton lévő háznál munkálatokat végezve balesetet szenvedett egy férfi, amikor árokásás közben rádőlt egy téglafal - írja az Index. Teljes cikk