Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Csökkent a munkabalesetek száma az EU-ban

A testület közleménye szerint 2002 és 2004 között a halálos balesetek száma 17 százalékkal, míg a háromnapos vagy annál hosszabb keresőképtelenséggel járó balesetek száma 20 százalékkal csökkent az unióban. A fejlődés azonban a különböző országokban, ágazatokban, társaságoknál és foglalkozások terén továbbra is egyenlőtlenül jelentkezik. A munkavégzés terén bekövetkezett változások révén új foglalkozási kockázatok jelennek meg, egyes munkahelyi megbetegedések száma pedig folyamatosan növekszik.

- A foglalkozási megbetegedések és üzemi balesetek komoly problémát jelentenek a munkavállalók és a munkáltatók számára Európában. Az évi átlagosan 4 millió munkahelyi baleset hatalmas költségeket ró az európai gazdaságra. E költségek igen jelentékeny része a társadalombiztosítási rendszerekre és az államháztartásra hárul - nyilatkozott Vladimír Spidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos. - A munkavállalók egészségének és biztonságának javítása kulcsfontosságú az unió növekedési és foglalkoztatási menetrendjében. A minőségi és termelékeny munkavégzés támogatása erősíteni fogja az európai növekedést és versenyképességet.

Az utóbbi öt év során tapasztalható jelentős fejlődés ellenére még mindig számos területen van tennivaló. A munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések következtében felmerülő költségek egyenlőtlenül oszlanak meg a felek között. Évente körülbelül egymilliárd euró az európai munkavállalók keresőképtelenségből adódó jövedelemkiesése. A táppénzzel, a kiesett munkavállaló helyettesítésével és a termelékenység csökkenésével kapcsolatos költségek a munkáltatói oldalon jelentkeznek - ezek egy jelentős részét nem fedezi a biztosítás.

A kis- és középvállalkozások különösen érintettek, hiszen az üzemi balesetek 82 százaléka, a halálos baleseteknek pedig 90 százaléka itt következik be. Egyes ágazatokban - például az építőipar, a mezőgazdaság, a szállítás és az egészségügy - nagyobb az üzemi balesetek bekövetkezésének kockázata, továbbá a fiatal munkavállalók, a migránsok, az idősebb munkavállalók és a veszélyes munkakörülmények között dolgozók aránytalanul nagyobb mértékben érintettek.

Egyes betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő, köztük az izom- és csontrendszeri panaszok (hátfájás, ízületi sérülések és ismétlődő megerőltetés okozta sérülések), valamint a pszichikai leterheltség által okozott megbetegedések.

A 2007-2012-es stratégia célja, hogy átlagosan 25 százalékos csökkenést érjen el az üzemi balesetek és foglalkoztatási megbetegedések terén az unióban. Az új stratégia kilátásba helyezi a hatályos jogszabályok fejlesztését és egyszerűsítését, a tagállamok egyedi körülményeire szabott nemzeti stratégiák készítését, továbbá a lehetséges új kockázatok hatékonyabb felismerését és értékelését több kutatás, információcsere és az eredmények gyakorlati alkalmazása révén.

Follow hrportal_hu on Twitter

A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló jelentés. Az elmúlt évek statisztikai adatait szemügyre véve egyértelműen kijelenthető: a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma Magyarországon folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A mögöttünk hagyott évek adatai azért valósak, mert a cégek számára a baleset bejelentését törvény írja elő az adott munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság felé.

További cikkek
A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló... Teljes cikk

Munkavédelmi szótár - Munkavédelmi koordinátor

Aki tervezésnél, munka során és a kritikus helyzetekben is napra kész szeretne lenni, tudnia kell, hol találja a munkavédelem szakkifejezéseinek... Teljes cikk

A hőségről, munkahelyekről másképpen

Az időjárás, illetve annak változásai folyamatosan befolyásolják szervezetünk működését, próbára teszik alkalmazkodóképességét, időnként... Teljes cikk