Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Diákokkal töltik be az űrt a vállalkozások

Egyre több cég alkalmaz diákokat a nagy munkaerőhiány miatt. Többen nem csak a nyári időszakra, hanem hosszabb távra is alkalmazzák a diákokat.

images

images

A Világgazdaság utánajárt, hogy mely munkákat kedvelik leginkább a fiatalok, s jellemzően mennyi pénzt kereshetnek szövetkezeti munkával. A munkaerőpiacon tapasztalható túlkereslet miatt egyre több lehetőség közül válogathatnak a középiskolások és az egyetemi vagy főiskolai hallgatók.

A turizmus és vendéglátás mellett az autóipartól a kereskedelmen át rengeteg állás szól kimondottan nekik. A skála széles: úszómestert, HR-gyakornokot, szoftverfejlesztőt, recepcióst is egyre inkább keresnek. Ezek népszerűsége függ az adott időszaktól. A Kisegítői munkák inkább nyáron, míg az irodai és szakmai gyakorlati munkák inkább ősszel lesznek népszerűbbek- nyilatkozta a Világgazdaság megkeresésére Molnár Gábor, annak az Y Generáció Iskolaszövetkezetnek a projektmenedzsere, amely több száz vállalkozással áll kapcsolatban.

A fiatalok az egyik legmagasabb órabért a vendéglátás területén kapják. Persze, mint a felnőttek világában, a diákok esetében is felbukkanhatnak akadályok, például a többszörös túljelentkezés. Ennek hátterében Czimmer Csaba, a MŰISZ Iskolaszövetkezet munkatársa szerint általában a jó bérezés áll, az hozza ugyanis a legtöbb jelentkezőt.

Persze a pénz nem minden - fűzte hozzá Csillag Balázs a Con-Work Iskolaszövetkezettől. Saját példájukból kiindulva rávilágított, a kiemelkedően magas órabér ugyan túljelentkezést eredményez, főleg most, a nyári időszakban, de ők például dolgoznak olyan szórakozóhellyel, ahová nemcsak bulizni, de a jó hangulat és csapat miatt dolgozni is szívesen mennek a fiatalok.
A diákmunkák esetében mindig nagy hangsúlyt kap a megfelelő rugalmasság, ezt már a cégek is felismerték.

Egyértelmű, hogy egy diák fő állásának a tanulás tekinthető, és emellé keres olyan helyet, ahol akár szakmai tapasztalatot, akár zsebpénzt tud szerezni.

A legmagasabb órabér a vendéglátás egyes területein, a raktári, valamint az irodai munkáinknál van. Az elmúlt egy-másfél évben nagyot nőttek a diákok bérigényei, ehhez az iskolaszövetkezeteknek is alkalmazkodniuk kellett. Egy-két kivétellel a diákoknak fizetett bruttó órabérek 1000-4000 forint között mozognak, természetesen a munkakör függvényében.

vg.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kell tudnia egy gyakornoknak a légi iparban

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa vezető diszkont légitársasága folyamatosan várja gyakornoki programjába azokat, akik érdeklődnek a légi... Teljes cikk

Borzalmas körülmények között dolgoztak a diákok

Az egyik diák édesanyja a Facebookon írta meg milyen embertelen körülmények között dolgoztatták a fiatalokat egy balatonlellei étteremben. Az anya... Teljes cikk

A kapunyitási pánikon segít a diákmunka

A most 18-23 évesek megküzdenek a kapunyitási pánikkal. A munka világára vetítve számos szektor és alszektor választás elé állítja őket, amikor... Teljes cikk