Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Duális képzéssel orvosolnák a diplomás munkaerőhiányt

Egy éven belül megduplázódott a diplomás duális képzéshez csatlakozó vállalkozások száma, olyan sokan szeretnének jól képzett munkaerőt a hallgatók köréből - írja az eduline.

A duális képzést biztosító magyar felsőoktatási intézmények, valamint a partnervállalatok köre a képzési konstrukció 2012-es indulása óta folyamatosan bővül.

A következő jelentkezési időszakban az agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki terület mellett már a természettudományi és a szociális munka alapképzés is választható a leendő hallgatók számára. A túljelentkezés egyes szakokon tízszeres. Ennek oka, hogy míg a hagyományos egyetemi szakokra többen juthatnak be, a kombinációban választott duális képzés keretszáma attól is függ, hogy a vállalatok hány ösztöndíjas helyet tudnak kínálni.

Ha a magyarországi hiányszakmák képére tekintünk,a legnagyobb hiány az informatikai és a mérnöki területen mutatkozik. A cégek legfrissebb beszámolói már nem is emlegetik a tavalyi 25 ezer hiányzó informatikust, azóta több ezerrel nőtt a szám. Nagy az igény a gépészmérnökökre, villamosmérnökökre, valamint jármű- és közlekedésmérnökre is. A folyamatosan bővülő kapacitások ellenére sincs elegendő szakember.

A konstrukció mindenkinek megéri, ugyanis a cégek is munkaerőhöz jutnak, a hallgatónak nem kell választania a tanulmányai és a munka között, az egyetem is reménykedhet, hogy a hallgató az alapszakos diplomája után tovább folytatja. Ezzel megakadályozható, hogy a szakemberhiány miatt a cégek elszipkázzák a másodéves hallgatókat, akik diploma nélkül lényegében "betanított szellemi szakmunkások" lesznek - idézi Csaba László közgazdász szavait a lap.

eduline.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Készségek és kompetenciák fejlesztése élethosszig

Már nem csak élethosszig tartó tanulásra, hanem a készségek, kompetenciák folyamatos fejlesztésére van szükség, ameddig valaki aktív a... Teljes cikk

Radikális változásra van szükség a szakképzésben

2019-ben átalakul a szakképzés rendszere. Bár hat évvel ezelőtt a 2013. évi LXXVII. törvény teljesen átalakította a felnőttképzés rendszerét,... Teljes cikk

HR helyett Tehetségmenedzsment

Vajon hányszor hallottuk már, hogy „az emberek a szervezetünk legnagyobb értékei”? A tehetségmenedzsment ezt a kijelentést nem pusztán álszent... Teljes cikk