Megjelent: 5 hónapja

Egy iskolát már be kellett zárni a tanártesztelést követően

Az országos pedagógus-szűrés első két napja vegyes képet mutat, egyre több intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet vagy vezetnek be digitális oktatást.

images

A debreceni Árpád Vezér Általános Iskolát be kellett zárni a pedagógusok hétfőn indult országos koronavírus-szűrését követően - írja a Népszava.

Az intézmény ötven fős tantestületéből hétfőn tíz pedagógus pozitív tesztet produkált, ez a tanári kar 20 százalékát jelenti. Az érintett tanároknak karanténba kellett vonulniuk, az iskolában keddtől rendkívüli szünetet rendeltek el, péntektől pedig digitális munkarendben folyik az oktatás.
Míg hétfőn 178 óvodai csoportban, 136 óvodában és 71 általános iskolában, addig kedd reggelre már 205 óvodai csoport, 154 óvoda és 82 iskola volt kénytelen elrendelni rendkívüli szünetet. Hétfőn 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában volt digitális tanrend, kedden már 420 osztályban és 52 általános iskolában.

A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) beérkezett visszajelzések szerint az intézmények jelentős részében voltak olyan pedagógusok, akik nem vállalták a tesztet, de a többség mindenhol elvégeztette. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor elmondta: az eddigi eredmények vegyes képet mutatnak, de egy Békés megyei iskolában például 80-ból 11 pedagógus bizonyult fertőzöttnek, ez a tanárok majdnem 14 százaléka. Egy dél-dunántúli falu körzetes iskolájában csak egy tanár bizonyult fertőzöttnek, de arról még nem született döntés, hogy mi legyen azokkal az osztályokkal, akiknek még kedden is órát tartott. Ez a probléma több intézményben is fennáll. A PSZ alelnöke szerint gondot okozhat, hogy nincs protokoll, ami megszabná, mi a teendő a pozitív tesztet produkáló pedagógusok közvetlen kontaktjaival. A korábbi gyakorlat szerint nekik is karanténba kéne vonulniuk, viszont ha ezt a protokollt követnék, még több intézményt kéne bezárni.

Gosztonyi Gábor elmondta: a Pedagógusok Szakszervezete azt szeretné, hogy a pedagógusok mellett az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék az iskolákban. Volt olyan iskola, ahol az igazgató saját körében elintézte ezt, és egy takarítóról ki is derült, hogy fertőzött. A PSZ alelnöke szerint a pedagógusok nem minden esetben kapnak megfelelő tájékoztatást, emiatt többen döntöttek úgy, hogy nem vetik alá magukat a tesztnek. A szakszervezet ugyanakkor arra bíztatja őket, hogy éljenek a lehetőséggel.

A pedagógusok országos tesztelését hétfőn kezdték el, az első nap tapasztalatairól itt írtunk.

Népszava
fotó: pexels
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 ezer teszttel segíti az iskolanyitást a főváros

A főváros 10 ezer tesztet oszt szét, amivel a diákokat és a pedagógusokat szűrhetik az iskolák. Teljes cikk

Nagyot zuhant a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Idén 115-120 ezer nyelvvizsgázóval számolnak. A vizsgák 60-65 százaléka szokott sikeres lenni. Teljes cikk

Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók

A gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg. Teljes cikk