Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Egyre horribilisebb osztrák vállalatvezetői bérek

Az osztrák dolgozói kamara (Arbeiterkammer) összevetette a hat évvel ezelőtti és a 2005-ös vállalatvezetői béreket, amelyek 5 év alatt megduplázódtak. 2000 óta az osztrák alkalmazottak munkabére ugyanakkor elenyésző növekedést produkált.

Egyre nagyobb eltérés mutatkozik Ausztria vállalatvezetői és alkalmazotti bérei között - derült ki az Arbeiterkammer (AK) dolgozói érdekvédelmi kamara jövedelmi statisztikáiból. A 2000-es és 2005-ös béreket összevető statisztika szerint az ausztriai felsővezetők bére 200 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, míg a beosztotti státuszban dolgozóké csupán 10 százalékkal emelkedett ami az inflációt figyelembe véve igen szerény növekedésnek tekinthető. A statisztikai eredményekből kiderült az is, hogy az osztrák OMV olajipari vállalat igazgatói a legjobban megfizetett felsővezetők Ausztriában, ők 2000-hez képest az elmúlt évben 367 százalékkal nagyobb fizetést kaptak készhez.

Az egyre nagyobb osztrák bérkülönbségeket mi sem példázza jobban, minthogy az AK kimutatása szerint az igazgatók az elmúlt évben 35-ször magasabb javadalmazásban részesültek mint az alkalmazottak, ez a szorzó 2000-ben pedig 'csupán' 20 volt.
Follow hrportal_hu on Twitter