Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Egyre több román és bolgár munkavállaló jöhet Magyarországra

images

images

Közölte, hogy szeptember végén 28 483 román állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalói engedéllyel vagy zöldkártya-igazolással. Ez mintegy 3 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor Románia még nem volt az Európai Unió tagja.

Hasonló a helyzet a bolgárokkal, csak közülük lényegesen kevesebben dolgoznak Magyarországon, mindössze párszázan - jelezte a szakállamtitkár. Hozzátette: mindkét ország munkavállalói inkább Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban vállalnak munkát, de ott milliós nagyságrendben.

Székely Judit kifejtette: a kormánynak benyújtandó javaslat szerint a tárca a két ország szakképzett munkaereje előtt teljesen megnyitná a magyarországi munkaerőpiacot, csakúgy mint egyes szakképesítéssel nem, de általános iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalói kör számára. A legkevésbé kvalifikált kör előtt csak a munkaerő-piaci helyzet vizsgálatát követően javasolja a tárca megnyitni a munkaerőpiacot.

Bernáth Ildikó, a bizottság fideszes alelnöke szerint a tárca javaslata nincsen összhangban Gyurcsány Ferenc kormányfő, a legutóbbi magyar-román kormányülésen tett kijelentésével, amely szerint január elsején Románia felé teljesen megnyílik a magyar munkaerőpiac.

Az ellenzéki politikus kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy az MSZP a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában 23 millió román munkavállaló beáramlásával "fenyegetőzött", ehhez képest a statisztikák csekély munkavállalási hajlandóságról tanúskodnak.

A bizottság tájékoztatót hallgatott meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzéséről, amelyet a közmunkára fordított források hasznosulása témakörében végzett. Az ÁSZ szerint a közmunka eredményességének mérhetőségére követelményrendszerre lenne szükség, amely a teljesítmény mérésére szolgál. A számvevők hiányosnak érzik a számonkérhetőséget, a forráskoordináció átláthatóságát.

Az ÁSZ úgy véli, hogy az önkormányzatok nagy része általánosságban nem érzi feladatának a foglalkoztatás befolyásolásának koncepcionális kezelését.

V. Németh Zsolt fideszes politikus és Gúr Nándor, a bizottság szocialista alelnöke amellett érveltek, hogy a teljesítményértékelés gyakorlati megvalósítása nehézkes. Nincs arányban a munka eredménye a vizsgálatok, összegzések forrásigényével - mondta V. Németh Zsolt.

A két képviselő szerint a jövőben jobban lehetne arra törekedni, hogy a közmunka értéket teremtsen. Ne csak hókotrásban és ároktisztításban merüljön ki a közmunkások tevékenysége, hanem segítsenek például sétányok létesítésében, építkezéseknél, színházi rendezvényeken - mondta az ellenzéki képviselő.
Follow hrportal_hu on Twitter