kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Elbocsátás és munkaerő-felvétel: erre számíthatunk az idén

Kevesebb elbocsátás várható a magyar munkaerőpiacon az idei utolsó negyedévben, de a cégek felvételi kedve továbbra sem javult Magyarországon - állapította meg egy munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felmérésében.

images

images

A harmadik egymást követő negyedévben javulnak a munkaerő-piaci kilátások. A Manpower felméréséből kiderül, hogy a magyar munkáltatók foglalkoztatási szándéka vegyes képet mutat: 7 százalékuk a személyzeti állomány növekedésére számít, 7 százalékuk ugyanakkor elbocsátást tervez, míg 82 százalék semmiféle változtatásra nem készül.

Az előző negyedévhez viszonyítva jelentősen, 6 százalékponttal csökkent azoknak a munkaadóknak az aránya, amelyek elbocsátást terveznek, ugyanakkor a munkaerő-felvételi kedv nem javult.

Az elbocsátást és felvételt tervezők különbségéből számított, 2012 utolsó negyedévére vonatkozó Manpower Munkerő-piaci Mutató 0 százalékon áll, vagyis ugyanannyi munkaadó tervez elbocsátást, mint amennyi munkaerő felvételt. Az előző negyedévhez képest a mutató 2 százalékponttal javult, az egy évvel korábban mérthez képest viszont 1 százalékponttal csökkent. Ezzel együtt az idén ez az első olyan felmérés, amikor a munkáltatók várakozásai nem a negatív tartományban vannak - olvasható a közleményben.

Kiss Judit, a cég ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: a megkérdezettek többsége egyelőre nem számol azzal, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv jelentősen bővítené a munkahelyek számát. Ugyanakkor - tette hozzá - a jelenlegi gazdasági körülmények között fontos eredmény az is, hogy további elbocsátásokat már nem terveznek.


Hol lesznek új állások?



A kilenc ipari szektor közül négyben a munkaadók várakozásai pozitívak a következő három hónapra. A legnagyobb, 4 százalékos növekedés a gyártás területén várható, ezt a szállítmányozás és raktározás követi 2 százalékkal. Ugyanakkor a munkahelyek számának további csökkenésére számítanak a cégek az építőiparban, és a mezőgazdaságban.

Kedvező jel, hogy az index értéke megduplázódott a gyártás területén az előző negyedévhez képest. A növekvő foglalkoztatási igény elsősorban az autógyártásnak, és az autóipari beszállítóknak köszönhető - hangsúlyozta Kiss Judit.

Az előző negyedévhez viszonyítva a vizsgált kilenc szektorból ötben javultak a kilátások. A legjelentősebb, 18 százalékpontos növekedést az építőiparban jelezték, a kilátások azonban még így is negatívak, immár a hatodik egymást követő negyedévben. A foglalkoztatási szándék 4 százalékponttal erősödött a közüzemi, valamint a köz- és szociális szolgáltatások területén. Gyengülést három szektorból jelentettek: a nagy- és kiskereskedelemben 5 százalékponttal, míg a mezőgazdaságban és a szállítmányozás, raktározás területén 4 százalékponttal csökkent a mutató értéke.


Dél-Alföld vezet



Az eredmények szerint Magyarországon nyolc régió közül négyben a munkáltatók pozitív munkaerő-piaci várakozásokat jeleztek a negyedik negyedévre. A legerősebb, plusz 4 százalékos mutatót az Észak-Alföldön mérték, és 2 százalékos növekedést várnak Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön. Négy régióban létszámcsökkenésre lehet számítani, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon egyaránt mínusz 3 százalékon áll a mutató. Az előző negyedévhez képest 6 régióban javultak kilátások; a dél-alföldi munkáltatók jelezték a legjelentősebb, 11 százalékpontos növekedést.

Az előző évhez viszonyítva a vizsgált régiók felében javultak a kilátások: a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön 4-4 százalékponttal. A legnagyobb mértékben - 8 százalékponttal - Budapesten esett vissza mutató, míg a Dél-Alföldi munkaadók 5 százalékpontos csökkenéssel számolnak - derül ki a felmérésből.

A kutatásba bevont 42 ország és terület közül 31-ből a munkaadók, különböző mértékben, de pozitív munkaerő-piaci várakozásokról számoltak be. 22 országban a kilátások javultak, illetve stabilizálódtak az előző negyedévhez képest. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva azonban 26 országban érezhető gyengülés.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk