kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Elég egy botlás és vége a vezető karrierjének

Nem könnyű a közéleti személyiségek, magas pozíciót betöltők sorsa, hiszen példás életet kell élniük, ballépésük akár a karrierjükbe is kerülhet. Cikkünkből kiderül, mire kell ügyelniük az ismert embereknek, segítségünkre egy kommunikációs szakember és egy ismert üzletember, egy sportszövetség elnöke volt.

images

Bár első hallásra megsajnáljuk a közéleti személyiségeket, hiszen nincs magánéletük, a média minden cselekedetüket nagyító alatt vesézi ki és egy bukkanó akár a karrierjükbe is kerülhet. Ugyanakkor úgy tűnik, mintha egy közismert személy bármit megúszhatna. Hiába követ el törvénybe ütköző dolgot, csábít el házas embert, ha nem hal meg senki, előbb-utóbb megbocsátja neki a társadalom, a televíziók pedig mindig győztesen jönnek ki belőle, hiszen nézzük a műsorokat, vesszük az erről szóló újságokat.


A való világban a pénz az úr



Liptai Claudia és Stohl András sorsában egy a közös. Úgy tűnt, kettétörik karrierjük ballépésük miatt. Az elmúlt hetekben többször címlapra került, hogy a kereskedelmi televíziók szemet hunynak a "tékozló fiú és lány" cselekedetei fölött. A bulvárlapok arról cikkeztek, ismét foglalkoztatják a balesete után kegyvesztetté váló színészt az egyik valóságshow műsorvezetőjeként, Liptai Claudia pedig szerelmi botrányai ellenére is tovább vezetheti a tehetségkutató műsort. Laphírek szerint fél év kellett ahhoz, hogy, ha teljesen nem is, feledésbe merüljön, mit is tett Stohl András. Ez volt, mondjuk így, a vezeklés időszaka. Korábban ugyanis sokan követelték, hogy a színész-műsorvezetőre méltó büntetést szabjanak ki, amiért Budapest és Fót között alkohol és drog befolyásoltsága alatt súlyos közúti balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről. Ez a magatartás a műsorvezetőnek 5 vagy 3 év letöltendő börtönt jelenthet, attól függően maradandó egészségkárosodást szenvedett-e a baleset legsúlyosabb sérültje.

A celebeket a botlásaikkal azonosítják, amely hosszú távon akár a munkájuk elvesztését is jelentheti, mivel nem minden esetben vet jó fényt a munkaadóra egy ilyen "alkalmazott" - véli egy médiaszociológus. A kárálók csoportja azonban úgy véli, az ismert emberek mindent megúszhatnak. Az egyik párt európai parlamenti alelnöke is úgy nyilatkozott az egyik lapnak, igazságtalannak tartja, hogy Stohl András szabadlábon védekezhet és tovább folytathatja művészi tevékenységét. Szerémi Péter kommunikációs szakember is hasonlóan vélekedik, szerinte is könnyen megúszhatja a média "büntetését" az ismert színész és nem csodálkozna, ha hamarosan újra képernyőn parádézna. Az igazságszolgáltatás azonban már másik lapra tartozik - teszi hozzá a szakember.


Szappanopera szereplőiként tekintünk a celebekre



A kereskedelmi televízióknak látszólag teljesen mindegy, kit alkalmaznak, egy a lényeg: a nézettség. Az pedig így is, úgy is nőni fog. A gyarló műsorvezetőket ugyanis még szeretni sem kell. Elég, ha a néző kíváncsi rájuk, s a kereskedelmi média máris csodamód "elfelejti" a közerkölcsöt áthágó viselkedést, hiszen a nézettség mindent felülír. A médiaszociológus szerint ugyanis a nézők nem példaképként tekintenek a műsorvezetőre, hanem egy szappanopera szereplőjeként, s várják a sorozat folytatását, további botrányokat. A csatornák vezetősége tehát mérlegelt és úgy ítélték meg, túl sokba volt a celebek karrierjének kiépítése, hogy most csak úgy sutba dobják. - A magyar igazságszolgáltatás malmai pedig elég lassan őrölnek ahhoz, hogy a műsorvezetőnek bőven legyen ideje ismét belopnia magát a tévénézők szívébe - írta az egyik bulvárlap.


Összemosódik a munka és a magánélet



Dr. Csötönyi Sándor
Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, az Európai Ökölvívó Szövetség alelnöke, s a Central Casino Kft. vezérigazgatója úgy véli, egy ismert embernek törekednie kell a példás életre, amely mentes mindenfajta botránytól. - Benne van azonban a pakliban, hogy ez nem sikerül, hiszen népszerű, közéleti személyiségek is hús-vér emberek, vannak érzelmeik, gyengéik, csak éppen náluk a munka és a magánélet határai összemosódnak, a legkisebb dolgok is nagyító alá kerülnek. - Ha egy átlagemberrel történik ugyanez, az sem biztos, hogy kiderül, vagy ha mégis, nincs akkora nyomás a munkáltatón, hogy példát statuáljon - világítja meg a problémát Szerémi Péter. - Egy hétköznapi ember karrierje akkor érhet véget, ha a vezetőjével folytat viszonyt, akkor ér össze ugyanis a két terület - mondja a kommunikációs szakértő.


Ára van a magas pozíciónak, ismertségnek



Azt elismeri a MÖSZ elnöke, hogy egy ismert embernek óvatosabbnak kell lennie, mint egy átlagembernek, hiszen viselkedésével kihat a társadalomra, s befolyásolja a közfelfogást. Tisztában kell lennie azzal, mi az a játék, amit játszhat, s annak milyen szabályai vannak és be kell tartania azokat. - Oda kell tehát figyelni, hogy ne csináljon törvénybe ütközőt - húzza alá a MÖSZ elnöke. Csötönyi Sándor számára az sem fér bele, ha az ismert ember, politikus "bort iszik és vizet prédikál", tehát ha valaki nem szavahihető, vagy korrupt, de az sem fér bele a sportszövetség elnöke szerint, ha valaki kábítószer, alkoholbotrányba keveredik a közerkölcsöt áthágva. - Egy ismert embernek példaképnek kell lennie - szögezi le Csötönyi, hozzátéve: az elvárásoknak való megfelelés, a közerkölcs szabályainak betartása ugyanis nem egyéni megítélés kérdése. Egy ismert vezető, színész, politikus legyen tisztességes, legyen önmérséklete, önkontrollja - sorolja a kritériumokat a Magyar Olimpiai Bizottság egykori, a MOB Felügyelő Bizottság jelenlegi tagja.


Nem lehet eltiltani a kenyérkereséstől a megbotló sztárokat?



Ha már megtörtént a baj - Stohl példájánál maradva -, akkor el kell határolódnia az őt alkalmazó színháznak, televíziós csatornának, hiszen rossz fényt vethet rájuk, ha olyan munkavállalót foglalkoztatnak, aki bűncselekményt követett el - Hibát követett el, de nem lehet eltiltani a kenyérkereséstől - véli a MÖSZ elnöke. A szakember kijelentette: nem tartja etikusnak, hogy az ismert emberek duplán fizessenek tetteikért. Csötönyi Sándor szerint a színész sem fogja megúszni a büntetést. - Az már egy másik kérdés, hogy korábbi munkaadói újra foglalkoztatják-e a színészt a botrány elülésével. Ha egy ismert embernek kiemelkedő a teljesítménye, miért kellene száműzni és elvenni tőle azt a munkát, amivel a fenntartását biztosítja? - teszi fel a plátói kérdést a MÖSZ elnöke. Csötönyi Sándor tisztségéből kifolyólag bejárta a világot és úgy tapasztalta, az úgynevezett fejlett országokban sem kell duplán bűnhődnie senkinek, csak azért, mert híres.


Kontroll nélkül nagyot lehet bukni



Szerémi Péter Forrás: Velvet.hu
Szerémi Péter lapunknak úgy nyilatkozott: nagyobb a nyomás a közéleti személyiségeken és ha túl magas pozícióba kerülnek, félő, hogy elszállnak, mind erkölcsi, mind pszichológiai értelemben. Szerémi a Mont Everestre való felmászással érzékeltette, milyen a magas tisztséget betöltő emberek élete. Ahogy másznak felfelé, úgy fogy az oxigénjük. - Nagyot lehet azonban bukni karrierben, ha nincs kontroll - nyomatékosítja Szerémi. Ha nincs az ismert politikus, színész, magas pozíciót betöltő szakember mellett egy olyan személy, vagy csoport, amely mer ellentmondani, kritikát megfogalmazni, könnyen elszállhat vele a ló. Ilyenkor az ember hajlamos elhinni, hogy tévedhetetlen, mindenhez ért és rögtön megtörténik a baj. Csötönyi Sándornak is vannak példaképei, akiknek a véleményére nagyon ad, és akiknek a szakmai véleményét nem fél kikérni.


Botrány esetén hiba a hallgatás



A kommunikációs szakember szerint, ha megtörtént a baj, felelősséget kell érte vállalni, azonnal reagálnia kell egy vezetői tisztséget betöltő embernek, ez lett volna a helyes reakció a vörös iszap katasztrófa esetében. A MAL Zrt. vezetője nem állt ki a nagyérdemű elé, pedig elejét lehet venni a találgatásoknak és a megítélésük is pozitívabbá válhat - nyomatékosítja a szakember. Szerémi szerint nem kifizetődő, ha úgy csinálunk, mintha mi sem történt volna, a lényeg a minél gyorsabb reagálás, ugyanakkor a tisztesség és a hitelesség is ezt kívánja meg.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk