kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 8 éve

Ezeket a mobilappokat töltse le, ha állást keres

A közösségi oldalakat, állásportálokat és a céges karrieroldalakat már több éve használják sokan álláskeresésre. Ezek nagy része telefonos alkalmazásban is működik. Fazekas Éva szakmai blogger segítségével most azt mutatjuk meg, melyek a legújabb változások, hogyan lehet állást keresni, kapcsolatokat építeni, állásinterjúra készülni mobiltelefonnal.

Álláskereső appok

Az állásportálok készítettek mobilos appot, de kell hozzá valamilyen felhős tárhely, ahonnan fel lehet tölteni az önéletrajzokat – válaszolta a HR Portálnak Fazekas Éva, a Jobangel blog szerzője. Többnyire elmondható hogy a keresőmotorok köré építették az appokat, azaz a profilunk elérhető, a keresések menthetők, és állásjelentkezést is le lehet adni, de telefont használva ez kissé nehézkes. Pl. a kísérőlevél gépelésébe könnyebben csúszik hiba, és egy véletlen érintéssel mindent elveszíthetünk, vagy félkész állapotban küldhetjük el véletlenül. Ezért a blogger csak keresésre javasolja és profilszerkesztésre ezeket, és asztali gépről, laptopról érdemes a jelentkezéseket elküldeni.

Korábbi cikkünket az álláskereső mobilappokról itt találja.

Videó CV Linkedin profilból

A Resu-me video-CV-vel a Linkedin profilból lehet videóCV-t készíteni, mellékesen segít a Linkedin profil tökéletesítésében is. Az app készít egy videót, melyben felolvassa a profil alapján látható karrierutat. Olyan szemmel láttat valakit, ahogyan azok látják, akik rátalálnak a Linkedinen. Sok tanulsága lehet, pl. ha egy-egy szekció túl hosszú, azt érdemes lehet rövidebbre venni, ha valami hiányzik, ki fog derülni.
A videó a következőket tudja: megkeresi a jelenlegi munkahelyet, bekopog az álláskereső ajtaján, megmutatja az irodáját, térképen bemutatja a volt munkahelyeit, felsorolja a végzettségeit, a múltbeli tapasztalai a régi névjegyeit előszedve mutatja be. Elmondja, mennyi kapcsolata van a Linkedinen, felolvas néhány ajánlást, az endorsementek alapján megmutatja a szakmai készségeket, ha valami hiányzik, arra is felhívja a figyelmet, a végén egy idővonalon még egyszer összefoglal mindent, majd meg lehet osztani, ha az álláskereső elégedett a látottakkal. Ha nem elégedett, szekciónként lehet szerkeszteni, más háttérképeket lehet feltölteni. Az itt beírt változtatásokat egy gombnyomással be lehet tölteni a Linkedin profilba. Viszont ahogy a videó CV nem jött divatba, úgy ez az alkalmazás is eltűnőben van.

Életrajz appok

Az állásportálok appjain túl vannak CV-k online módon terjesztésére való appok. A Connect CV ezt ígéri.

A VisualCV is egy online önéletrajz-készítő és -megosztó oldal, ami igen jól működik. Szép külsejű CV készíthető vele, a VisualCV valós emberek valós CV-jét is publikálta mintaként, pozíciónként rendezve.

Az egyetemi hallgatóktól a kreatívokon át a top managementig mindenféle CV-t meg lehet itt tekinteni. Még jobb benne, hogy az egységes kinézet is garantált, ám mégsem Europass-os, hanem áttekinthető, dekoratív CV-t kínál. Általános állásportálos funkciókkal rendelkezik, munkáltatók keresgélnek jelölteket az adatbázisában pénzért, jelöltek jelezhetik álláskeresési szándékaikat ingyen. Abban különbözik a többi állásportáltól, hogy egy publikus CV-t is létrehozhatsz, nem kell bejelentkeznie a leendő munkáltatónak, toborzónak, fizetnie azért, hogy a CV-det láthassa, csak azért fizet, hogy az adatbázisában kulcsszavakkal keressen. A Linkedintől meg abban különbözik, hogy nem közösségi oldal, nincs kapcsolati háló, nincsenek közös aktivitások, és klasszikus CV-t építhetsz, kiegészítve néhány karrierpreferenciával, amit viszont nem szoktunk CV-be írni, csak állásportálok kérdeznek rá néha. Szemben a Linkedinnel, itt nem esetleges, hogy álláskereső valaki, hanem egyértelmű. Míg a Linkedin használható álláskeresésre is, addig ez az oldal csak erre specializálódott. A regisztrációkor megadott felhasználónévre figyelni kell. Az nem lehet itt sem komolytalan, mert http://www.visualcv.com/cicamica címmel nem fognak főkönyvelőként gondolni valakire egy nagyobb cégnél.

Ingyenes regisztráció után kezdődhet a profilépítés. Először az álláskereső karrierpreferenciáira kérdez rá a felület: szeret-e utazni, illetve milyen cégnél képzeli el magát: versenyszféra, közszféra, oktatás, kormányzat, non-profit szféra. A földrajzi preferenciákat is megkérdezi, illetve hogy a megjelölt helyen van-e törvényi lehetőség munkát vállalni. Sőt, arra is rákérdez, szüksége van-e pénzügyi támogatásra az esetleges relokációhoz. Az álláskeresési aktivitást is három kategóriába osztja, „Seeking employment”, „Open to opportunities” és „Not looking”. Támogatja a specializálódást, öt jellemző szakterületet és öt iparágat választhat ki az álláskereső. Meg lehet adni, milyen szinten van a karrierjében (Student, Entry level, Experienced, Manager, Executive). Ezeket a linkelt CV-ben nem fogja felhozni, ezért fizet a munkáltató, hogy hozzáférjen.

A CV felépítése kéthasábos, egy főhasábból és mellette oldaldobozokból áll. A főhasábban a szokásos CV-s tartalmakat adhatod meg, Summary, Work history, Education, Skills, Certifications stb. Érdekesebb az oldaldobozok tartalma, ahová a „Portfolio” pontban valamilyen file-t kell (lehet) feltölteni, és minderre egész kényelmes fájlméret-korlát áll rendelkezésre: video CV, előadás videója, grafikusoknak a legjobban sikerült munkák, az álláskereső által menedzselt reklámfilm stb., csak a fantázia szabhat határt, mert a fájlméretek korlátja elég barátságos. Egy, a portál által publikált mintában a jelölt például programkódot, blogot adott meg.

A referenciák jelölését nagyon jól megoldották. Külön oldaldoboz van rá, ebből többet is beilleszthet a jelölt egymás alá. Kapcsolati adatok, kapcsolati szint, illetve leírás, ami lehet idézet a jelöltről a referenciaszemélytől (ez esetben jó, ha megvan a referencialevél tőle), vagy egy információ a jelölttől, hogy itt és itt, ebben a projektben közösen dolgozott vele a jelölt, ilyen-olyan eredménnyel, őt erről meg lehet kérdezni.

A harmadik típusú oldaldoboz Custom box néven fut, ez csak egy szövegdoboz, univerzálisan bármire használható. Valóban így mindent elmondhat magáról a jelölt, mert van rá felület. Nemcsak a mezőket lehet kitölteni, de PDF-be is lehet exportálni a CV-t, különböző színsémákat lehet megadni, illetve az oldaldobozokat lehet tenni bal oldalra (de jobb oldalon használhatóbb).

Ha a jelölt kész a tartalmakkal, a Privacy Settingsbe kell menni, itt lehet aktiválni az URL-t, itt lehet megadni, kik láthatják a jelölt referenciái kapcsolati adatait például.

Innentől szabadon lehet linkelni a CV-t, akár a CV-névjegyre is, de még van lehetőség ebben a portálban ezen túl is. Ha van egy jól felépített CV, és az oldaldobozokat is megtöltötte a jelölt tartalommal, jöhet az érdemi álláskeresés. Ahogy minden állásportálon, itt is lehet jelentkezni állásokra, a Get hired! Menüpont alatt találhat a jelölt álláslehetőségeket.

Támogatja a proaktív álláskeresést is, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jó szívvel lehet ajánlani mindenkinek. A Share menüpont alatt az egész feltöltött tartalmat meg lehet osztani e-mailben, közösségi hálókon, vagy szakmai csoportokban, közösségekben, kiválasztott szakemberekkel.

Online állásbörzék

A CV-k online módon való terjesztésén túl az online állásbörzék lettek egyre népszerűbbek, A jobstoday virtual fairs pl. tavaly egy egész sorozatnyi online állásbörzét szervezett. Itt virtuális standok vannak, lehet chatelni az állást kínálókkal, önéletrajzot feltölteni, stb. Az app maga ezekhez a virtuális állásbörzékhez küld emlékeztetőket, tippeket.

Interjú alkalmazások

Vezetői állásinterjúkban nyújt segítséget az ePoise, illetve az Interview Questions and Answers a Jyot Pateltől azt ígéri, hogy kb. 500+ interjúkérdést tartalmaz a legkülönbözőbb témakörökben, és ezt tényleg tartja is. Sőt ingyenes CV-sablonokat és ingyenes CV átnézést is ígér, matematikai, tárgyalástechnikai kérdéseket is tartalmaz. PDF-ben letölthető harmincöt kérdéses matek tesztje érdekes és jól használható. Az állásinterjú-kérdésekre ad mintaválaszt is, ami külön hasznos, és nem az irreális, hanem a jól használható kategóriában.

Szintén tőlük az Aptitude Test Preparation alkalmazás lehet érdekes, ami további hasznos teszteket tartalmaz, többféle állásinterjú-teszt témakörben.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Határidő: Mi dolga a HR-nek az új információvédelmi követelményekkel (NIS2)?

A vállalatok csak úgy érthetik meg és fordíthatják le a saját helyzetükre a NIS2 követelményrendszerét, ha azt egy szervezeti egységek felett... Teljes cikk

A HR szakemberek kulcsszerepet kell, hogy játszanak a technológiai stratégia kidolgozásában

A HR-nek kulcsszerepet kell játszania a vállalat technológiai stratégiájában. A mai üzleti világ a technológiától függ, ami azt jelenti, hogy az... Teljes cikk

Az AI-tudás a gyorsabb előléptetéshez is hozzásegíthet

A Z generációsoknál még nagyobb előnyt jelenthet a mesterséges intelligencia ismerete. Teljes cikk