kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 8 éve

Ezeket a mobilappokat töltse le, ha állást keres

A közösségi oldalakat, állásportálokat és a céges karrieroldalakat már több éve használják sokan álláskeresésre. Ezek nagy része telefonos alkalmazásban is működik. Fazekas Éva szakmai blogger segítségével most azt mutatjuk meg, melyek a legújabb változások, hogyan lehet állást keresni, kapcsolatokat építeni, állásinterjúra készülni mobiltelefonnal.

images

Álláskereső appok

Az állásportálok készítettek mobilos appot, de kell hozzá valamilyen felhős tárhely, ahonnan fel lehet tölteni az önéletrajzokat – válaszolta a HR Portálnak Fazekas Éva, a Jobangel blog szerzője. Többnyire elmondható hogy a keresőmotorok köré építették az appokat, azaz a profilunk elérhető, a keresések menthetők, és állásjelentkezést is le lehet adni, de telefont használva ez kissé nehézkes. Pl. a kísérőlevél gépelésébe könnyebben csúszik hiba, és egy véletlen érintéssel mindent elveszíthetünk, vagy félkész állapotban küldhetjük el véletlenül. Ezért a blogger csak keresésre javasolja és profilszerkesztésre ezeket, és asztali gépről, laptopról érdemes a jelentkezéseket elküldeni.

Korábbi cikkünket az álláskereső mobilappokról itt találja.

Videó CV Linkedin profilból

A Resu-me video-CV-vel a Linkedin profilból lehet videóCV-t készíteni, mellékesen segít a Linkedin profil tökéletesítésében is. Az app készít egy videót, melyben felolvassa a profil alapján látható karrierutat. Olyan szemmel láttat valakit, ahogyan azok látják, akik rátalálnak a Linkedinen. Sok tanulsága lehet, pl. ha egy-egy szekció túl hosszú, azt érdemes lehet rövidebbre venni, ha valami hiányzik, ki fog derülni.
A videó a következőket tudja: megkeresi a jelenlegi munkahelyet, bekopog az álláskereső ajtaján, megmutatja az irodáját, térképen bemutatja a volt munkahelyeit, felsorolja a végzettségeit, a múltbeli tapasztalai a régi névjegyeit előszedve mutatja be. Elmondja, mennyi kapcsolata van a Linkedinen, felolvas néhány ajánlást, az endorsementek alapján megmutatja a szakmai készségeket, ha valami hiányzik, arra is felhívja a figyelmet, a végén egy idővonalon még egyszer összefoglal mindent, majd meg lehet osztani, ha az álláskereső elégedett a látottakkal. Ha nem elégedett, szekciónként lehet szerkeszteni, más háttérképeket lehet feltölteni. Az itt beírt változtatásokat egy gombnyomással be lehet tölteni a Linkedin profilba. Viszont ahogy a videó CV nem jött divatba, úgy ez az alkalmazás is eltűnőben van.

Életrajz appok

Az állásportálok appjain túl vannak CV-k online módon terjesztésére való appok. A Connect CV ezt ígéri.

A VisualCV is egy online önéletrajz-készítő és -megosztó oldal, ami igen jól működik. Szép külsejű CV készíthető vele, a VisualCV valós emberek valós CV-jét is publikálta mintaként, pozíciónként rendezve.

Az egyetemi hallgatóktól a kreatívokon át a top managementig mindenféle CV-t meg lehet itt tekinteni. Még jobb benne, hogy az egységes kinézet is garantált, ám mégsem Europass-os, hanem áttekinthető, dekoratív CV-t kínál. Általános állásportálos funkciókkal rendelkezik, munkáltatók keresgélnek jelölteket az adatbázisában pénzért, jelöltek jelezhetik álláskeresési szándékaikat ingyen. Abban különbözik a többi állásportáltól, hogy egy publikus CV-t is létrehozhatsz, nem kell bejelentkeznie a leendő munkáltatónak, toborzónak, fizetnie azért, hogy a CV-det láthassa, csak azért fizet, hogy az adatbázisában kulcsszavakkal keressen. A Linkedintől meg abban különbözik, hogy nem közösségi oldal, nincs kapcsolati háló, nincsenek közös aktivitások, és klasszikus CV-t építhetsz, kiegészítve néhány karrierpreferenciával, amit viszont nem szoktunk CV-be írni, csak állásportálok kérdeznek rá néha. Szemben a Linkedinnel, itt nem esetleges, hogy álláskereső valaki, hanem egyértelmű. Míg a Linkedin használható álláskeresésre is, addig ez az oldal csak erre specializálódott. A regisztrációkor megadott felhasználónévre figyelni kell. Az nem lehet itt sem komolytalan, mert http://www.visualcv.com/cicamica címmel nem fognak főkönyvelőként gondolni valakire egy nagyobb cégnél.

Ingyenes regisztráció után kezdődhet a profilépítés. Először az álláskereső karrierpreferenciáira kérdez rá a felület: szeret-e utazni, illetve milyen cégnél képzeli el magát: versenyszféra, közszféra, oktatás, kormányzat, non-profit szféra. A földrajzi preferenciákat is megkérdezi, illetve hogy a megjelölt helyen van-e törvényi lehetőség munkát vállalni. Sőt, arra is rákérdez, szüksége van-e pénzügyi támogatásra az esetleges relokációhoz. Az álláskeresési aktivitást is három kategóriába osztja, „Seeking employment”, „Open to opportunities” és „Not looking”. Támogatja a specializálódást, öt jellemző szakterületet és öt iparágat választhat ki az álláskereső. Meg lehet adni, milyen szinten van a karrierjében (Student, Entry level, Experienced, Manager, Executive). Ezeket a linkelt CV-ben nem fogja felhozni, ezért fizet a munkáltató, hogy hozzáférjen.

A CV felépítése kéthasábos, egy főhasábból és mellette oldaldobozokból áll. A főhasábban a szokásos CV-s tartalmakat adhatod meg, Summary, Work history, Education, Skills, Certifications stb. Érdekesebb az oldaldobozok tartalma, ahová a „Portfolio” pontban valamilyen file-t kell (lehet) feltölteni, és minderre egész kényelmes fájlméret-korlát áll rendelkezésre: video CV, előadás videója, grafikusoknak a legjobban sikerült munkák, az álláskereső által menedzselt reklámfilm stb., csak a fantázia szabhat határt, mert a fájlméretek korlátja elég barátságos. Egy, a portál által publikált mintában a jelölt például programkódot, blogot adott meg.

A referenciák jelölését nagyon jól megoldották. Külön oldaldoboz van rá, ebből többet is beilleszthet a jelölt egymás alá. Kapcsolati adatok, kapcsolati szint, illetve leírás, ami lehet idézet a jelöltről a referenciaszemélytől (ez esetben jó, ha megvan a referencialevél tőle), vagy egy információ a jelölttől, hogy itt és itt, ebben a projektben közösen dolgozott vele a jelölt, ilyen-olyan eredménnyel, őt erről meg lehet kérdezni.

A harmadik típusú oldaldoboz Custom box néven fut, ez csak egy szövegdoboz, univerzálisan bármire használható. Valóban így mindent elmondhat magáról a jelölt, mert van rá felület. Nemcsak a mezőket lehet kitölteni, de PDF-be is lehet exportálni a CV-t, különböző színsémákat lehet megadni, illetve az oldaldobozokat lehet tenni bal oldalra (de jobb oldalon használhatóbb).

Ha a jelölt kész a tartalmakkal, a Privacy Settingsbe kell menni, itt lehet aktiválni az URL-t, itt lehet megadni, kik láthatják a jelölt referenciái kapcsolati adatait például.

Innentől szabadon lehet linkelni a CV-t, akár a CV-névjegyre is, de még van lehetőség ebben a portálban ezen túl is. Ha van egy jól felépített CV, és az oldaldobozokat is megtöltötte a jelölt tartalommal, jöhet az érdemi álláskeresés. Ahogy minden állásportálon, itt is lehet jelentkezni állásokra, a Get hired! Menüpont alatt találhat a jelölt álláslehetőségeket.

Támogatja a proaktív álláskeresést is, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jó szívvel lehet ajánlani mindenkinek. A Share menüpont alatt az egész feltöltött tartalmat meg lehet osztani e-mailben, közösségi hálókon, vagy szakmai csoportokban, közösségekben, kiválasztott szakemberekkel.

Online állásbörzék

A CV-k online módon való terjesztésén túl az online állásbörzék lettek egyre népszerűbbek, A jobstoday virtual fairs pl. tavaly egy egész sorozatnyi online állásbörzét szervezett. Itt virtuális standok vannak, lehet chatelni az állást kínálókkal, önéletrajzot feltölteni, stb. Az app maga ezekhez a virtuális állásbörzékhez küld emlékeztetőket, tippeket.

Interjú alkalmazások

Vezetői állásinterjúkban nyújt segítséget az ePoise, illetve az Interview Questions and Answers a Jyot Pateltől azt ígéri, hogy kb. 500+ interjúkérdést tartalmaz a legkülönbözőbb témakörökben, és ezt tényleg tartja is. Sőt ingyenes CV-sablonokat és ingyenes CV átnézést is ígér, matematikai, tárgyalástechnikai kérdéseket is tartalmaz. PDF-ben letölthető harmincöt kérdéses matek tesztje érdekes és jól használható. Az állásinterjú-kérdésekre ad mintaválaszt is, ami külön hasznos, és nem az irreális, hanem a jól használható kategóriában.

Szintén tőlük az Aptitude Test Preparation alkalmazás lehet érdekes, ami további hasznos teszteket tartalmaz, többféle állásinterjú-teszt témakörben.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk