Megjelent: 3 éve

Felmérés készült a magyar munkaerőhiány mértékéről

Jelentősen nőtt a munkaerő és szakemberhiányt jelző cégek aránya az elmúlt öt évben - derült ki a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet legfrissebb felméréséből. Különösen aggasztó tény, hogy legnagyobb arányban az exportra termelő vállalatok küzdenek emiatt nehézségekkel. Nem csak a tapasztalt munkaerőt nehéz megtartani, hanem még a diákmunkásokat is szinte lehetetlen - írta a Világgazdaság.

A toborzási nehézségek közül a legtöbb céget az új, tapasztalt munkavállalló(k) felvétele, az új, kezdő munkavállalló(k) felvétele, illetve a cégnél dolgozó tapasztalt munkavállaló(k) megtartása érinti. A vállalkozások közel kétharmada úgy véli, hogy 2017-ben tovább fognak súlyosbodni a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák - derült ki a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet legfrissebb felméréséből.

A Világgazdaság cikkében az áll, hogy az eredmények szerint főként azok a vállalkozások szembesülnek munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, akik a megrendeléseik növekedésére számítanak a következő félévben. A bérnövekedési szándékok pozitívan függenek össze a toborzás nehézségek megjelenésével: tehát azok a cégek, amelyek toborzási nehézségekkel találkoztak az elmúlt egy évben, nagyobb eséllyel fogják emelni a béreket 2017-ben.

A vállalati jellemzők vizsgálata azt mutatja, hogy a munkaerő- és szakember-hiánnyal főként a döntően exportáló (64%), ipari (63%), döntően külföldi tulajdonban lévő (70%), dunántúli (60%), közép- (61%) és nagyvállalkozások (62%) küzdenek. De a kisebb cégeknél is erősödik a tendencia, mivel ezek a vállalkozások költségérzékenyek, így nehezen tudnak lépést tartani majd a bérnövekedéssel is.

A legtöbb cégnek (83%) az új, tapasztalt (senior) munkavállalló(k) felvétele okozott gondot, de a válaszadók bő egyharmadának az új, kezdő (junior) munkavállalló(k) felvétele (65%), illetve a cégnél dolgozó tapasztalt (senior) munkavállaló(k) megtartása is problémát jelentett. A válaszadók több, mint felének (52%) a cégnél dolgozó kezdő (junior) munkavállaló(k) megtartása sem ment. Közel egyharmad azok aránya, akik számára az még új, diák munkavállaló (pl. gyakornok) felvétele (32%), illetve a cégnél dolgozó diák(ok) (pl. gyakornok) megtartása (28%) is nehézségekbe ütközik.

A válaszadók közel kétharmada (64%) vélte úgy, hogy 2017-ben súlyosabbá fognak válni a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák Magyarországon, nagyjából egyharmaduk (31%) szerint azonos mértékűek fognak maradni, és csupán a válaszadók 5%-a gondolja azt, hogy e nehézségek enyhülni fognak.

A lap aggasztónak tartja, hogy főként azok a vállalkozások szembesültek munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, amelyre kedvező üzleti kilátások jellemzők: amelyek a következő fél évben rendelésállományuk növekedésére számítanak (59%). Azon cégek körében, amelyek úgy vélik, hogy rendelésállományuk nem fog változni, 47% azok aránya, amelyek vezetői nem említették a munkaerőhiányra visszavezethető problémák létét. Ez az arány 39% azon cégek esetében, amelyek a rendelésállomány csökkenésére számítanak, és 29% azon cégek körében, amelyeknél nincs rendelésállomány.

Világgazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk