Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 éve

Fontos lakáscafeteria határidő közeleg

Ha egy munkáltató lakáshitel-támogatást adott munkatársainak 2015-ben, akkor 2016. április 15-ig (munkáltató saját döntése alapján legkésőbb május 31-ig) kell összegyűjteni az ehhez kapcsolódó teljes dokumentációt - hívja fel a figyelmet Fata László cafeteriaszakértő.

Fata László hírlevelében kiemeli: a munkatársaknak akkor is át kell adniuk a szükséges dokumentumokat a juttató cégnek, ha közben esetleg már megszűnt a munkaviszonyuk.

Amennyiben valaki kiszervezte egy hitelintézetnek az adómentesség több kritériumának ellenőrzését, úgy ő majd ezekről egy hitelintézeti igazolást kap.

Ha önállóan végezte, akkor nála kell, hogy meglegyen minden kritérium rendeletnek megfelelő dokumentációja, igazolása.

Bár a juttatást szabályozó rendelet szerint minden szükséges igazolás utólag is begyűjthető, ez is szabályos, de Fata László cafeteriaszakértő szerint hasznosabb, ha a cégek előre, akár a juttatás kiadása előtt összegyűjtik ezen dokumentumok nagy részét, így nem utólag kell szembesülniük az adófizetési kötelezettséggel.

Fájó lehet ugyanis a munkáltatónak és a munkavállalónak is, ha a juttatásról így utólag kiderül, hogy mégis adózni kell utána.
Ha a kapott összeg egy része vagy egésze nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor bizony ezen összeg 20 százalékkal növelt értéke után kell jövedelemként adózni - emlékeztet Fata László.

Mit kell tenni a begyűjtött dokumentumokkal, igazolásokkal?

Ha minden dokumentumunk megfelelően beérkezett és ezek alapján adómentes a tavalyi támogatás, akkor csak annyi a cégek dolga, hogy lefűzzék és megőrizzék ezeket.
Külön "adóbevallást", bejelentést nem kell erről készíteni a NAV felé. A szükséges adatszolgáltatást a tavalyi lakáshitel-támogatásról pedig megfelelő folyósítás esetén a juttatást indító céges bankok már elvégezték 2016. január 31-ig - áll a hírlevélben.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nőttek a SZÉP-kártya feltöltések az első negyedévben

Jelentősen nőtt a SZÉP-kártyákra érkezett juttatások értéke idén az első negyedévben a kártyakibocsátók adatai szerint, idén a... Teljes cikk

Utópia vagy valós lehetőség a munkahelyi bölcsőde?

Az országban jelenleg 59 gyermek jár munkahelyi bölcsődébe, ami azt jelenti, hogy 5 munkahely tart fent munkahelyi bölcsödét. Az alacsony érdeklődés... Teljes cikk

Prémiumot kapnak a győri Audi dolgozói

Ugyan a győri vállalat első embere szolid pénzügyi eredményként jellemezte a tavalyi évet, a jutalom nem marad el - írta az autopro.hu. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár