kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

"Gyerevissza" kismama, vár a munkahelyed!

Szülés után vissza a munkába - sok programot, lehetőséget, kezdeményezést bemutattunk már, melyek egytől-egyig azt a célt szolgálják, hogy a kisgyerekesek ne szoruljanak ki a munkaerőpiacról, ne írja le őket a társadalom, igenis dolgozhassanak. Ezt célozza a GYEREVISSZA címet viselő projekt is. A Seed Alapítvány vállalkozni tanítja a kismamákat, akik így saját lábukon állva, saját idejüket beosztva tudnak dolgozni. Cikkünkben a K&H példaértékű programjára is kitérünk.

images

A GYEREVISSZA projektet az Európai Unió társfinanszírozásával, a TÁMOP-1.4.3-10/1-2F-2011-0012 pályázat keretén belül a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány és a Tudatos Életért Egyesület közösen valósítja meg.

Csordás Judit gyermekei 2007-ben és 2009-ben születtek, előtte 14 évig különböző légitársaságoknál dolgozott, mint repülőjegy értékesítő. Az iroda a gyeden töltött időszak alatt bezárt, így a régi munkahelyére semmiképp nem tudott volna visszamenni. De ez a munkakör nem is lett volna szerencsés Juditnak, hiszen minimum napi 9 órás elfoglaltságot jelentett, ami mellett semmi ideje nem maradt volna a családjára. "Mivel már előre tudtam, hogy a régi helyemre nem tudok visszamenni, a gyed-gyes ideje alatt elkezdtem képezni magam. Online tanfolyamokon honlapkészítést és online marketinget kezdtem tanulni. Ennek következtében 2012 elején elindítottam az http://emberpalanta.hu/ weboldalt, melynek témája a gyerekekkel való kertészkedés. Még korábban, a munka mellett kezdtem el kertészmérnöknek tanulni, és amikor a kisfiam 1 éves lett, akkor államvizsgáztam."


Erre a weboldalra alapozva szeretett volna vállalkozást indítani Judit, ekkor olvasta a Facebookon, hogy indul a Seed Alapítvány vállalkozónő-képzése. Úgy érezte, mindenképp a saját elképzelését szeretné megvalósítani, ezért lenne jó vállalkozni. Tizennégy év alkalmazotti lét után teljesen távol állt Judittól a vállalkozói szemléletmód, így volt mit tanulnia. "Vállalkozási ötletem a már meglévő weboldalra alapozva egy olyan webáruház létrehozása volt, melyben gyermekeknek szóló kertészkedős csomagokat, a kertészkedéshez szükséges eszközöket, alapanyagokat értékesítünk. Mellette szeretnék gyerekeknek szóló kertészkedős foglalkozásokat is tartani, melyek kidolgozása épp most van folyamatban. A mentorálási programba bekerülve jelenleg egy tapasztalt vállalkozó segít elindulni ezen az úton."

25-en már újra dolgoznak

A Seed Alapítvány képzése során a vállalkozási ötlet életképességi vizsgálatától elvezetik a kismamákat a vállalkozásuk üzleti tervének elkészítéséig és annak prezentációs bemutatásáig - ezáltal olyan kompetenciákat fejlesztenek náluk, melyek egy vállalkozás versenyképességét is növelik. De fontosnak tartják a munkáltatók szemléletformálását is: ezért számukra is tartanak díjmentes képzéseket, fórumokat - fejti ki Balázs Tibor, az alapítvány vezetője. Eddig 60 munkáltató jelentkezett be hozzájuk, számukra 2 fórumot és 4 kétnapos képzést rendeztek meg. "A projekt keretén belül olyan kérdésekre is keressük például a választ, mint például: a kisgyermekes anyukák jellemzően milyen elvárásokkal és milyen igényekkel jelennek meg a munkaerőpiacon, és mit jelent ez a munkáltatóra nézve, valamint milyen tévhitek fogalmazódnak meg a kisgyermekes szülőkkel kapcsolatban. Emellett már 19 kisgyermekes szülő vállalkozói mentorát is megtalálta az alapítvány Mentoring programján keresztül."

A hathetes programmal eddig két csoport végzett, összesen 40 anyuka, de jelenleg is 20-an részt vesznek a képzésben. Emellett további 40 fő számára biztosítanak e-learninges képzési lehetőségeket a vállalkozási ismeretek terén. "Úgy gondoljuk, hogy mind a munkavállalói, mind pedig a munkáltatói oldalon pontosan ugyanolyan mértékben van szükség egy közös szemlélet elsajátítására ahhoz, hogy a munkába való visszatérés mindkét fél számára zökkenőmentes legyen. A kifejezetten a munkáltatók számára szervezett fórumokon a résztvevő HR-szakemberek és kis- és középvállalatok képviselői megoszthatják egymással tapasztalataikat, új gyakorlati lehetőségeket sajátíthatnak el, vagy rávilágíthatnak bizonyos problémás területekre. A tréningszerűen felépített módszertan során a szakemberek egy közösen megformált új mentalitás elsajátítására ösztönöznek, és jó gyakorlatokon keresztül mutatják be, hogy érdemes a kisgyermekes szülőkre figyelni és alkalmazni őket" - mondja Balázs Tibor. A közös munkának köszönhetően már 25 fő tért vissza munkába - ez remek arány és még koránt sincs vége az elhelyezkedések, vállalkozásindítások folyamatának.

A kismama értékei HR-szempontból


Grunda-Hibály Gizella tanári pályáról ment szülni - de már nem ugyanoda tért vissza tanítani, ugyanis megérkezett számára az ideális álom-állásajánlat. A tanítás mellett indította vállalkozását, ugyanis coachként is tevékenykedik, többek között a hasonló témával foglakozó "gazdagmami" oldal tanfolyamának is a coacha volt.

Gizella az alapítványnál a "vállalkozónőséget" még az első csoportban tanulta, az ott szerzett tudásnak köszönheti, hogy vállalkozása még tudatosabb lett, hiszen egy újfajta üzleti terv szemléletet ismerhetett meg. "Most már pontosan meg tudom fogalmazni, hogy kiknek tudok én jó coacha lenni. A másik fontos hozadéka a programnak, hogy szakértőkkel dolgozhatok együtt a vállalkozásom építésén, annak fontos stratégiai pontjain (marketing, branding, könyvelés, jog, honlapkommunikáció), de ennek a munkának a nagy része előttem van még."

Neki tehát sikerült a visszatérés, de látja maga körül a kimondatlan ellenérzést a visszatérni akaró kisgyerekes nőkkel szemben, hiszen az ő kifogásuk mondhatni "mindent visz": a gyermekem beteg. Gizella szerint azonban rengeteg olyan kompetenciát tanulnak a nők a gyerekkel töltött időszakban, mely a munkavégzés során előnnyé kovácsolhat.

Először is: az anya topon van ügyfél-elégedettségből, hiszen akkor lesz talpraesett a gyereke (vagyis az "ügyfele"), ha elégedett, kiegyensúlyozott, no meg ekkor jó kedvű a család is. Emellett a kisgyerekes nő logisztikai zseni kell legyen, mivel munkavállalóként meg kell tudni oldania a reggeli és délutáni logisztikát a munkahelye és a bölcsőde/óvoda, valamint a bölcsőde/óvoda és az otthona között. Minél több a gyerek, annál összetettebb a feladat, tehát rendszerteremtésből, problémamegoldásból is jelesre kell vizsgáznia. Vállalkozónőként is hasonló a helyzet. Az előbb említett időgazdálkodásnak itt is működnie kell, különben a család összeomlik, hiszen folyamatosan próbára van téve a rendszer - a gyereknek vele született érzéke van arra, hogy miként szabotálja el a reggeli elindulást, főleg akkor, ha az anyának különösen fontos és sürgős feladata van. Természetesen a kreativitás terén is napról napra kihívásoknak van kitéve a kisgyerekes, mivel egy anya állandóan döntéshelyzetben van (még akkor is, ha nem mindig tudatosul benne): beveti-e a kreativitását egy éppen-most-azonnal-akarom gyerekénél, vagy kiabál vele, hogy belső feszültségét csökkentse. Az anyának stressztűrésből is nagy gyakorlata van - főleg egy "korai kiskamasz" gyerkőccel. Helyt kell állnia az ismeretlen helyzetekben, hiszen egy gyerek mindig csupa újdonság, meglepetés - tud olyat produkálni, amire álmainkban sem számítottunk volna. És nem utolsó sorban: a kisgyermekes anya akar dolgozni - benőtt már annyira a feje lágya, hogy tudja, ahhoz, hogy folyamatosan legyen mit az asztalra tennie, oda kell tennie magát, teljesítenie kell az elvárásokat. Egyszóval Gizella szerint a gyerek mindenre felkészít, amire a mai munkaerőpiacon szükség lehet.

Welcome back

A résztvevő kismamák után nézzünk egy olyan munkáltatót, aki működtet hasonló programot: a K&H Csoport Welcome back programja is kismamák céghez történő visszatérését célozza. A program 2005. január elsején indult, azóta eltelt 8,5 év alatt a bank mintegy 800 munkatársa vett részt a programban. Végh József, a K&H humánpolitikai igazgatóságának szenior ügyvezető igazgatója azt mondja, a vállalat mintegy 4000 munkatársából 2000 kolléganő tartozik abba a korosztályba, amely a közeljövőben tervezhet családalapítást, vagy újabb gyermekeket vállalhat. "A K&H a Welcome back nevű programját a szülési szabadságon lévő kollégáink számára indította. Egyrészt fontosnak tartjuk, hogy ők is tájékozottak legyenek a vállalat aktuális eseményeiről, másrészt segítséget szeretnének nyújtani nekik, hogy a gyermeknevelési szabadság után minél többen térhessenek vissza munkahelyükre. Ezen törekvéseinkkel is munkatársaink számára vonzó munkahelyet szeretnénk kialakítani és fenntartani, illetve az első vállalat akarunk lenni, ami eszébe jut azoknak, akik pénzintézeti állást keresnek."

A program elemei

A program keretében a vállalat szociális támogatást nyújt a gyermek születésekor, a kismama továbbra is részt vehet a K&H rendezvényein, kapja a belső híreket, információkat, esetenként részesülhet karrier-tanácsadásban a visszatérést megelőzően, részt vehet képzéseken, valamint vezető pozíciókban a gépkocsit és mobiltelefont biztosítanak a szülési szabadságon lévő kollégának.


A program célja, hogy megőrizzék a felkészült, helyismerettel rendelkező, gyakorlott, jó szakembereiket. Végh József szerint azért kell erre külön program, mert a kismamák a munka világából való kikerülés után más problémákkal szembesülnek, más környezetben, más időbeosztásban élik mindennapjaikat. "Annak érdekében, hogy ne szakadjanak ki teljesen a munkahelyükről és a visszatérés minél könnyebb legyen, szükség van egy ilyen programra. Talán érdekes lehet, de egy ilyen program sikere a folyamatos információáramláson áll, amely a legtöbb esetben nem is annyira pénzügyi vonatkozással jár a munkáltató számára, annál inkább odafigyelés és energiabefektetés. Ez azonban egy olyan befektetés, amely igencsak megtérül. A folyamatos kommunikáció biztosíthatja azt, hogy munkatársaink szakmai tekintetben is megőrizzék tudásukat és a bank folyamataival, fejlődésével is tisztában legyenek. A visszatérést követően a szakmai tudás frissítése mellett legalább olyan fontos, hogy a munkavállaló az otthoni és a munkahelyi teendői között megtalálja az egyensúlyt."

A visszatérés nehézségeinek elemzésekor azt tapasztalta a bank, hogy a reintegráció akkor jár nehézségekkel, amikor a távoltöltött idő legalább 6 év, az iskolai végzettség nem magasabb a középiskolai végzettségnél, illetve az a szervezeti egység, amelyhez tartoztak, időközben megszűnt és gyermeknevelés mellett nem tudták vállalni a hosszabb utazást. Már a program bevezetését követő első év is azt mutatta, hogy érdemes volt elindítani a gyermeknevelés miatt távollévőkkel való kiemelt foglalkozást, a program eredményeként már ekkor 50 százalék fölé emelkedett a sikeres visszatérési arány. 2007 óta pedig folyamatosan emelkedik ez a szám, 2012-ben már minden 10 gyermeknevelés miatt távollévő munkatársból 7 vissza tud térni munkahelyére.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk