Megjelent: 9 éve

Három és fél percenként meghal egy ember a munka miatt

Új témára összpontosítva tér vissza a világ legnagyobb munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kampánya. Az "Együtt a kockázatok megelőzéséért" című, 2012-2013. évi, Egészséges munkahelyek kampány célja, hogy segítse a vállalkozások, munkavállalók és képviselőik együttműködését az európai munkavállalókat érintő kockázatok kezelése érdekében.


5500 életet követel a munka éventeA munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén az elmúlt években elért előrehaladás ellenére még most is több ezer európai munkavállaló veszíti életét. Az unióban évente több mint öt és fél ezren halnak meg munkahelyi baleset következtében. Több ezer további munkavállaló pedig foglalkozási megbetegedés miatt veszti életét. Ez azt jelenti, hogy három és fél percenként meghal egy ember munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következtében.

Ezek a halálesetek a történetnek csak egy részét teszik ki: sok millió európai munkavállalónak kell együtt élnie a munkahelyi balesetek következményeivel vagy a munkájuk okozta hosszú távú egészségkárosodással.

Megpróbálhatjuk kiszámolni mindennek a gazdasági hatását. Véleményünk szerint a munkahelyi balesetek és a rossz egészségvédelem az Uniónak összességében a teljes GDP körülbelül 4 százalékába, vagyis 490 milliárd euróba kerül évente. Ebbe azonban nem tartozik bele az emberi szenvedés, amelyet nem lehet számszerűsíteni.


Megelőzhetők a balesetekTudjuk, hogy a legtöbb baleset és megbetegedés megelőzhető, valamint a kockázatmegelőzés alapelvei egyértelműek és közismertek. Éppen ezért a munkavállalók biztonságának és egészségének érdekében az európai szemlélet középpontjában a kockázatmegelőzés áll. Nézzék meg az európai munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokat, és látni fogják, hogy újra és újra kiemelik a kockázatmegelőzés fontosságát, valamint a munkáltatók ezzel kapcsolatos kötelezettségeit.

Nem elég azonban jogszabályokat elfogadni, amelyek megmondják az embereknek, mit kell tenniük. Jobban meg kell ismertetni a munkáltatókkal és munkavállalókkal kötelezettségeiket, és meg kell értetni velük, hogy a kockázatmegelőzés akkor a leghatékonyabb, ha együttműködünk. Ezért összpontosítunk új kampányunkban a kockázatmegelőzésre, valamint az ezen a téren való együttműködés előnyeire.


Együtt könnyebbAz európai jog a vezetőket és az általuk irányított szervezeteket teszi elsődlegesen felelőssé a munkavállalók biztonságáért. A jó vezetés alapvetően fontos ezen a téren. Azt is tudjuk azonban, hogy a kockázatmegelőzés akkor a legeredményesebb, ha a vezetők a munkaerőt is bevonják a folyamatba. Gyakran a munkavállalók ismerik legjobban munkahelyüket, valamint hogy azok milyen kockázatokat rejthetnek, és általában a munkavállalók azok, akik bevezetik a szükséges változtatásokat.

Kutatások igazolják, hogy a szervezet méretétől függetlenül, a vezetés és a munkavállalók aktív részvétele kulcsfontosságú a sikeres egészségvédelmi és biztonsági irányításhoz. Az új és újonnan megjelenő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés - vagy ESENER-felmérés - amely során körülbelül 36 000 vezetővel és munkavállalói képviselővel készítettünk interjút, képet ad arról, miként kezelik jelenleg az egészséget és biztonságot az európai munkahelyeken (www.esener.eu). Az ESENER-felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol a vezetés kellőképpen elkötelezett a munkahelyi egészségvédelem és biztonság iránt, és kiemelkedő a munkavállalói részvétel, akár tízszer nagyobb a valószínűsége, hogy megfelelő egészségvédelmi és biztonsági politikával rendelkeznek. Sokkal jobban dolgozunk, ha együtt dolgozunk.

Jó példa arra, hogy mennyire jól működhetnek a dolgok, ha a munkáltatók és a munkavállalók együttműködnek a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén, a 2012. évi Londoni Olimpiai Játékok Olimpiai Parkjának és Stadionjának építése. Abban az időben ez volt a legnagyobb infrastrukturális fejlesztési projekt Európában, amelyben mintegy 36 000 munkavállaló és a nagy multinacionális cégektől a KKV-kig számos vállalkozó vett részt. A projekt során azonban mindvégig komoly hangsúlyt fektettek a munkavállalói részvételre és a munkavállalók visszajelzéseire. Ez az első olyan olimpia, ahol az olimpiai stadion felépítése során nem történt halálos baleset, és összességében a baleseti értékek nagyjából megegyeztek az Egyesült Királyság összes többi ágazatában - nem csak az építkezésben - előforduló értékekkel.


Egészséges munkahelyek - új kampány indultAz áprilisban elindított Egészséges munkahelyek kampányunk fő törekvése az, hogy a közép- és felső vezetőket arra ösztönözze, hogy a kockázatcsökkentésben való részvétellel jó példával járjanak elöl, a munkavállalókat és képviselőiket pedig a kockázatcsökkentés érdekében a vezetőkkel való együttműködésre sarkallja.

Az Egészséges munkahelyek kampányunk azonban csak akkor válik sikeressé, ha Európa-szerte eljut a munkahelyekhez. Kis ügynökség a mienk, és tudjuk, hogy ezt nem érhetjük el egyedül. Ebben a kampányban tehát a partneri hálózatainkkal - például az uniós tagállamokban nemzeti munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi képviselőként működő kapcsolattartó pontjainkkal - való együttműködés során szerzett tapasztalatainkat fogjuk felhasználni.

Említhetem 2009 óta tartó együttműködésünket az Enterprise Europe Network hálózattal, amely alapvető kapocs Európa kis- és középvállalkozásaihoz. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy fontos egészségvédelmi és biztonsággal kapcsolatos üzeneteinket eljuttassuk a KKV-khoz; illetve segíti a hivatalos európai kampánypartnereinkkel való együttműködést is.

A kampány célja azonban az, hogy mindenféle méretű szervezetet részvételre ösztönözzön. Még a legkisebb szervezet is segíthet üzeneteink terjesztésében és előmozdításában azoknak az információknak és reklámanyagoknak a felhasználásával, amelyek ingyenesen, 24 nyelven hozzáférhetőek honlapunkon.

Megszervezhetik saját tájékoztató célú rendezvényeiket és tevékenységeiket: sok szervezet teszi ezt a munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hete alkalmából minden év októberében. Részt vehetnek továbbá a "Helyes Gyakorlat" díjakért folyó versenyben, amely azokat a különböző méretű szervezeteket ismeri el, amelyek innovatív módszereket dolgoztak ki a munkahelyi biztonság és egészségvédelem támogatására.

A munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló közelmúltbeli páneurópai közvélemény-kutatásunk eredménye alapján jó okunk van feltételezni, hogy kampányunk sikeres lesz, mivel a vezetők fogékonynak tűnnek a fejlesztési lehetőségekre. Az Ipsos MORI által végzett,35 000 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint a legtöbb uniós munkavállaló biztos abban, hogy a felettesének felvetett munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági problémával foglalkoznak is.

Szintén bizakodóak lehetünk azzal kapcsolatban, hogy Európa-szerte képesek leszünk munkavállalókat elérni a munkahelyi egészségvédelem és biztonság fontosságáról szóló üzeneteinkkel. A közvélemény-kutatás eredményei szerint az európaiak általában úgy érzik, kellően tájékozottak a munkahelyi egészségvédelem és biztonság kérdéseiben, közel egynegyedük "nagyon jól tájékozottnak" tartja magát, amely arány magasabb az előző európai közvélemény-kutatás által megállapítottnál. Ugyanakkor az egyes uniós tagállamok között nagy különbségek tapasztalhatók ebben a tekintetben, és a kampány fő célja a kockázatmegelőzés terén bevált gyakorlatok megosztása - mérettől és ágazattól függetlenül - valamennyi, az Unió bármely részén található vállalat körében.

Ebben a nehéz gazdasági időszakban az Egészséges munkahelyek kampányunk erőteljes üzenetet küld a szervezeteknek a kockázatmegelőzésbe fektetett idő és források értékéről. A bizonyíték egyértelmű: a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos befektetés megtérül. Csökkenti a rendszeres munkahelyi távollétet és az alkalmazottak fluktuációját, javítja a hangulatot és növeli a termelékenységet. A kockázatmegelőzés érdekében történő együttműködés versenyképesebbé teszi a vállalkozásokat.

A kampánnyal kapcsolatos további információkért kérem, látogasson el a www.healthy-workplaces.eu oldalra.

Christa Sedlatschek, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség igazgatója
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Létrejött a Magyar Munkavédelmi Akadémia

A cél a munkavédelmi szakma értékének, presztízsének és elismertségének növelése. Teljes cikk

Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk