Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hiányzik a mobilitás: nehéz megfelelő szakembereket toborozni

Bár több mint 450 ezer álláskereső szerepel a hazai munkaügyi központok nyilvántartásában, mégis nehéz megfelelő szaktudású programozót, technikust, vegyészmérnököt, gépésztechnikust vagy éppen a vendéglátóipar bizonyos területein dolgozó szakembert találni az üres állásokba - állítja Küzmös László, a GWH Személyzeti Tanácsadó Kft. humánpolitikai szakértője.

images

A szakember leginkább a mobilitás hiányára panaszkodik, ugyanis nap mint nap tapasztalja, mennyire nehéz az ország egyik régiójából a másikba átcsábítani még azokat a munkavállalókat is, akik korábban hosszabb ideig nem tudtak elhelyezkedni. Küzmös László szerint az embereket leginkább a megszokások, a szociális körülmények, illetve a családtól való távolság befolyásolja, éppen ezért egyre több nagyvállalat jó minőségű munkásszállással, a családtagok átköltöztetésének támogatásával próbálja a jelentkezőket meggyőzni. A szakértő úgy véli, száz emberből általában öt-hat hajlandó belföldön más településre költözni és ott munkát vállalni.

Egeressy Viktor, a Suoftec Kft. humánerőforrás-igazgatója hangsúlyozta: társaságuknál a magas szintű automatizáltság megköveteli, hogy a képzettségi szintet folyamatosan emeljék, valamint megfelelő szaktudású új munkatársakkal bővítsék a létszámukat. Mint mondta, a nehézségek ellenére kutatják a tehetségeket az országban, mert hisznek abban, hogy a versenyképesség titka nem az alacsony bérköltségben, hanem a folyamatok újragondolásában, a belső létszámstruktúra átalakításában és a magas hozzáadott értékben rejlik.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter