Megjelent: 5 éve

Hogyan történik a pince helyes szellőztetése?

Mivel a pince az ingatlannak épp ugyanolyan fontos része, mint a többi, ezért célszerű odafigyelni annak állapotára is. Csak azért is, mert a pince levegőjének minősége nagy hatással van a ház többi részére is. Ha például a pince beázott egy esetleges nagy esőzés vagy árvíz miatt, esetleg magas a talajvíz, netalántán csőtörés volt, hiába a kiszivattyúzott víz, a falakban éppúgy megmarad, és nehezen szárad ki.

Általában a pincében az ajtón áramlik be a levegő, és a pince ellenkező végén lévő szellőzőn keresztül pedig a természetes huzat kellő mennyiségű levegőt visz el ahhoz, hogy a pincénknek egyensúlyban legyen a levegő és a falak páratartalma. Sajnos ez nem minden esetben ilyen egyszerű. Néha szembe kell néznünk a természet furfangos, ám számunkra akár bosszantó jelenségeivel.

Milyen módszerekkel lehet kiszellőztetni a pincét, mire kell ezalatt odafigyelni?

Egy ilyen feladat során nélkülözhetetlen berendezés egy páramentesítő készülék. Fontos azonban figyelembe venni a pince hőmérsékletét, amennyiben ez nem megfelelő, úgy a páramentesítő készülék is haszontalannak fog bizonyulni. Ugyanis a falakból a nedvességnek el kell jutnia a készülékbe, és amennyiben a falban felgyülemlett nedvesség fagypont fölötti, de 15 fok alatti hőmérsékleten rekedt meg, úgy ez szinte kivitelezhetetlen lesz.

A cél eléréséhez javasolt a hőmérsékletet 15 és 25 fok közé felmelegíteni. Jó megoldás lehet egy elektromos hősugárzó elhelyezése a pincében, miközben egy páramentesítő berendezés is üzemel ugyanott. A kettő együtt nagy mennyiségű vizet képes kiszűrni a levegőből és ezáltal a falakból is.

Sokszor előfordul, hogy túlzásokba esik az ember, mikoris a légszárítót alacsony, 40% körüli páratartalomra állítja, amit szinte lehetetlen folyamatosan fenntartani, és nagy energiafelhasználással kell, hogy működjön a berendezés. A legoptimálisabb páratartalom egy pince esetében a 55-65% körüli érték fenntartása.

Nem javasolják ventilátor használatát ezek mellé, ugyanis ezzel újabb nagyobb mennyiségű nedvesség juthat a pincébe, ami körülbelül azt eredményezi, mintha egy klímaberendezés a lakásban nyitott ablaknál működne.

Jó döntés az eszköz használata!

Tehát amint a hő hatására a falakból a levegőbe távozik a nedvesség, a páramentesítő ott kezdi el kifejteni hatását és kezdi meg a pince kiszellőztetését. Bármelyik problémával is áll szemben, akár egy csőtörés okozta vízfelhalmozódás a falakban, egy árvíz okozta víztúltengés, vagy akár egy magas talajvízszint ellen szeretnénk harcba szállni, mindre tökéletes megoldást nyújt ez a remek berendezés.

Az eszközt bármely helyiségben nyugodtan használhatjuk, jó döntés lesz bárhol, ugyanis működésével megelőzhető a vizesedés, amivel elkerülhető egy esetleges penész megjelenése a falakon vagy bútorokon.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter