Megjelent: 5 éve

Hogyan történik a pince helyes szellőztetése?

Mivel a pince az ingatlannak épp ugyanolyan fontos része, mint a többi, ezért célszerű odafigyelni annak állapotára is. Csak azért is, mert a pince levegőjének minősége nagy hatással van a ház többi részére is. Ha például a pince beázott egy esetleges nagy esőzés vagy árvíz miatt, esetleg magas a talajvíz, netalántán csőtörés volt, hiába a kiszivattyúzott víz, a falakban éppúgy megmarad, és nehezen szárad ki.

Általában a pincében az ajtón áramlik be a levegő, és a pince ellenkező végén lévő szellőzőn keresztül pedig a természetes huzat kellő mennyiségű levegőt visz el ahhoz, hogy a pincénknek egyensúlyban legyen a levegő és a falak páratartalma. Sajnos ez nem minden esetben ilyen egyszerű. Néha szembe kell néznünk a természet furfangos, ám számunkra akár bosszantó jelenségeivel.

Milyen módszerekkel lehet kiszellőztetni a pincét, mire kell ezalatt odafigyelni?Egy ilyen feladat során nélkülözhetetlen berendezés egy páramentesítő készülék. Fontos azonban figyelembe venni a pince hőmérsékletét, amennyiben ez nem megfelelő, úgy a páramentesítő készülék is haszontalannak fog bizonyulni. Ugyanis a falakból a nedvességnek el kell jutnia a készülékbe, és amennyiben a falban felgyülemlett nedvesség fagypont fölötti, de 15 fok alatti hőmérsékleten rekedt meg, úgy ez szinte kivitelezhetetlen lesz.

A cél eléréséhez javasolt a hőmérsékletet 15 és 25 fok közé felmelegíteni. Jó megoldás lehet egy elektromos hősugárzó elhelyezése a pincében, miközben egy páramentesítő berendezés is üzemel ugyanott. A kettő együtt nagy mennyiségű vizet képes kiszűrni a levegőből és ezáltal a falakból is.

Sokszor előfordul, hogy túlzásokba esik az ember, mikoris a légszárítót alacsony, 40% körüli páratartalomra állítja, amit szinte lehetetlen folyamatosan fenntartani, és nagy energiafelhasználással kell, hogy működjön a berendezés. A legoptimálisabb páratartalom egy pince esetében a 55-65% körüli érték fenntartása.

Nem javasolják ventilátor használatát ezek mellé, ugyanis ezzel újabb nagyobb mennyiségű nedvesség juthat a pincébe, ami körülbelül azt eredményezi, mintha egy klímaberendezés a lakásban nyitott ablaknál működne.

Jó döntés az eszköz használata!Tehát amint a hő hatására a falakból a levegőbe távozik a nedvesség, a páramentesítő ott kezdi el kifejteni hatását és kezdi meg a pince kiszellőztetését. Bármelyik problémával is áll szemben, akár egy csőtörés okozta vízfelhalmozódás a falakban, egy árvíz okozta víztúltengés, vagy akár egy magas talajvízszint ellen szeretnénk harcba szállni, mindre tökéletes megoldást nyújt ez a remek berendezés.

Az eszközt bármely helyiségben nyugodtan használhatjuk, jó döntés lesz bárhol, ugyanis működésével megelőzhető a vizesedés, amivel elkerülhető egy esetleges penész megjelenése a falakon vagy bútorokon.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter