Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Hungarikum lehet az iskolaszövetkezeti diákmunka

Az iskolaszövetkezeti rendszer hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi két országos szervezet.

images

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) és az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) kezdeményezi az iskolaszövetkezetek 30 éve működő rendszerének és jogi szabályozóinak egységben történő összefoglalását, a Nemzeti Értéktárba helyezését, illetve hungarikummá minősítését - közölték a szervezetek az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a DiákÉSZ és az ISZOSZ az 1983 óta működő, több mint 30 éves múltú iskolaszövetkezeti szektort képviselik, amely szektorban közel 100 iskolaszövetkezet évi mintegy 130 ezer középiskolai diáknak és felsőoktatási hallgatónak biztosít legális munkalehetőséget szervezett formában munkajogi garanciákkal.

Az iskolaszövetkezetek végzett tagjai körében a munkanélküliségi ráta jóval alacsonyabb, 15,5 százalék szemben az országos átlaggal, ami 28 százalék. A végzett fiatalok 14 százaléka ott dolgozik, ahol iskolaszövetkezeti tagként a tanulmányai mellett munkát vállalt - írták.

Tájékoztatásuk szerint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Ékes József parlamenti képviselő mentorálásával már elkezdődött a hungarikummá minősítés folyamata.

A közlemény idézi Fiák Istvánt, a DiákÉSZ elnökét, aki elmondta: kidolgoztak a végzett, ám elhelyezkedni nem tudó diákok számára egy speciális szövetkezeti tagi jogviszonyra épülő gyakornok programot, hogy a fiatal szakemberek az "inas" éveiket 25 éves koruk eléréséig a jogilag szabályozott és a piac által használt iskolaszövetkezetek keretében munkával tölthessék gyakornoki jogviszony keretében. Ez a tanulmányaikkal végzett fiatalok első szakmai munkatapasztalatának megszerzését tenné lehetővé, amelynek jogi és közteherviselési modelljét (havi 10 százalék nyugdíj-, és napi 222 forint egészségbiztosítási járulék) a foglalkoztatási szövetkezetek tagi munkavégzési jogintézményének alapulvételével dolgozták ki. Így az iskolaszövetkezeti szektor további több 10 ezer új álláshelyet tudna biztosítani a piacról a fiatalok számára - mondta.

Kücsön Gyula, az ISZOSZ elnöke hangsúlyozta: Magyarország élen járva az EU többi állama előtt, már működeti azokat a rendszereket, amelyek a fiatalok számára lehetővé teszik a könnyebb munkába lépést és a munkahelyteremtést. A munkahelyvédelmi akcióterv és a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programok Magyarországon már működő modellek - tette hozzá.

Az iskolaszövetkezet egy olyan üzleti alapú megoldás, amely a piac igényeire és a fiatalok öngondoskodására építve, már a diákévek alatt, az oktatási rendszer kiegészítéseként vezeti be a fiatalokat a munka világába. Ilyen fontos foglalkoztatáspolitikai katalizátor egyetlen más országban sem működik, a szövetkezetek nagysága és gazdasági szerepe példa minden nemzetközi szervezet számára. Új megközelítésben kínál megoldást a fiatalok munkanélküliségére, egy olyan hungarikum, amely az Orbán-kormány alatt került legalizálásra, munkajogi védelemre, s amely az EU vezetői számára ismeretlen - olvasható a szervezetek közleményében.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok helyen diákok vették át a veszélyeztetett korú dolgozók feladatait

A veszélyhelyzet ellenére sok diák akar dolgozni, a járvány miatt új munkakörök is létrejöttek. A tanulók több mint fele iskolaszövetkezeten... Teljes cikk

Idén kétszer annyian jelentkeznek amerikai táboroztatásra

A Camp America táborai június 1.-25. kezdődnek, a jelentkezési díj március 20-ig kedvezménnyel 439 euró. Teljes cikk

Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Három lehetőség van a külföldön tanuló diákok egészségbiztosítási helyzetére vonatkozóan - mondta a LeitnerLeitner tanácsadója. Teljes cikk