Megjelent: 13 éve

Inaktívak a magyarok - uniós javaslatok hazánknak

Elismerő szavak mellett bírálatokat is megfogalmaz Magyarország gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai célkitűzéseire vonatkozóan az Európai Bizottság hétfőn kiadott jelentése. A dokumentum a magyar munkaerőpiac legsúlyosabb problémájának a rendkívül alacsony aktivitási szintet nevezi.

images

images

Magyarország csak korlátozott előrelépést ért el a tavaly márciusi EU-csúcson meghatározott gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai célkitűzésekre vonatkozó nemzeti reformprogramjának végrehajtása során - áll az Európai Bizottság éves jelentésében.

A magyar munkaerőpiac legsúlyosabb problémája továbbra is a rendkívül alacsony aktivitási szint - olvasható a szövegben. A bizottság által kiadott legfrissebb, 2006. első negyedévi adatok szerint hazánkban a munkaképes korú népességnek csupán 61,4 százaléka aktív a munkaerőpiacon, s ez az egész EU-n belül az egyik legalacsonyabb érték. Brüsszel elismeri, hogy a foglalkoztatás területén a magyar kormány végrehajtott bizonyos reformokat, azonban továbbiakra van szükség.

A magyar nemzeti reformprogram, illetve annak végrehajtása erősségeként azt jegyzi meg a bizottság, hogy a költségvetési bevételek növelésére és a kiadások csökkentésére kiigazító lépéseket fogadott el a kormány. Emellett a munkanélküli-segélyek rendszerének reformját, a foglalkoztatási és szociális szolgáltatási rendszerek integrálására tett első lépéseket dicséri Brüsszel.

Meglátása szerint azonban számos területnek kell a jövőben prioritást élveznie, ilyen a költégvetési konszolidáció végrehajtása, az államháztartás hosszú távú fenntarthatósága alapjainak lerakása, az aktív munkaerő-piaci politikák megerősítése, a munkavállalást ösztönző intézkedések erősítése, az oktatás és a képzés minőségének fejlesztése, illetve annak a munkaerő-piaci igényekhez történő igazítása.

A brüsszeli dokumentum javasolja az állami támogatások csökkentését és átirányítását, koherensebb k+f politika kialakítását, a feketemunka visszaszorítását, a foglalkoztatás regionális egyensúlytalanságának csökkentését, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését és az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó program végrehajtását.

Világgazdaság
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter