kapubanner for mobile
Megjelent: 8 hónapja

Itt van az ősz, itt van újra - Toborzásra vagy elbocsátásokra készül a nemzetközi munkaerőpiac?

A szakértők szerint idén ősszel számítani lehet a munkaerő-felvétel fellendülésére, tömeges elbocsátástól nem kell tartani, mert a vállalatok meg akarják tartani a jelenlegi létszámokat.

tt van az ősz, itt van újra - Toborzásra vagy elbocsátásokra készül a nemzetközi munkaerőpiac?-
images

images

Szeptember hagyományosan az az időszak, amikor a dolgozók felfrissülve térnek vissza a nyári szabadságról, és a cégek fokozzák a munkaerő-felvételt. Az álláspiac nyáron általában lassú, ősszel pedig aktív: ahogy hűl az idő, úgy pörög fel a munkaerő-felvétel.

"A munkaerő-felvétel jellemzően szezonális jellegű, a vállalatok az őszre összpontosítanak, mint a munkaerő-állományuk bővítésének időszakára" - magyarázza Selcuk Eren, a New York-i székhelyű The Conference Board globális gazdasági agytröszt vezető közgazdásza. "Az Egyesült Államokban a munka ünnepét (szeptember első hétfője) általában a munkaerő-felvétel kiugrása követi".

Grace Lordan, a London School of Economics docense szerint ez a nap sok munkavállaló számára szintén a változások időszaka. "A nyári pihenőidő lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy rájöjjenek, valóban élvezik-e a munkájukat, és a munkáltatóknak lehetőséget ad arra, hogy stratégiai szempontból átgondolják az év hátralévő részét" - mondja. "Szeptemberben tehát nagyobb mozgást látunk az álláspiacon."

De ahogy a dolgozók idén szeptemberben visszarázódnak a munkába, vajon a tipikus őszi munkaerő-felvételi hullámot tapasztalják majd? Az emelkedő globális kamatlábak, az infláció és a megélhetési költségek hatással lehetnek a rendszeres munkaerő-felvételi szokásokra, mivel a munkáltatók alkalmazkodnak a gazdasági bizonytalansághoz és a potenciálisan visszafogott kereslethez. Úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac máris lehűlni látszik: Az Egyesült Államokban 2020 decembere óta júliusban volt a legalacsonyabb havi állásbővülés, míg az Egyesült Királyságban 256 000-rel kevesebb üres álláshely volt az egy évvel ezelőttihez képest – írja a BBC cikke.

"Az idei év más lehet" - véli Ryan Luby, a New York-i székhelyű McKinsey & Company tanácsadó cég vezető szakértője és társult partnere. "Folyamatos, több billió dolláros kérdés a fogyasztói kiadások mértéke, és az, hogy a kamatlábak további emelkedésével továbbra is magas költekezési negyedévet fogunk-e látni. Ez jelentős hatással van a fogyasztói keresletre, és ez kihatással van a munkaerő-felvételre is".

Mindezek ellenére azonban a kilátások viszonylag pozitívnak tűnnek. A munkavállalók ősszel még mindig számíthatnak a munkaerő-felvétel fellendülésére, még ha ez a hagyományos mintákhoz képest némileg csökkent is.

"A fogyasztói kiadások a világjárvány, az emelkedő energiaárak és az elmúlt évtizedek legmeredekebb kamatemelkedésének egymást követő útjain is ellenállóak maradtak" - teszi hozzá Luby. "Néhány vállalat még mindig magas kiadásokat tervez az év utolsó negyedévére, különösen a kiskereskedelemben és a vendéglátásban, ahol lesznek felvételek." De ezek az ingadozó gazdasági tényezők azt jelenthetik, hogy egyes munkavállalóknak az elbocsátások miatt is aggódniuk kell. Hiszen csak tavaly ősszel kezdtek a vállalatok - különösen a technológiai ágazatban - széles körű létszámleépítéseket bejelenteni. Bár a létszámcsökkentés 2023-ig folytatódott, az utóbbi hónapokban lelassult.

Eren szerint idén ősszel nem várható több tömeges elbocsátás. "Nem vagyunk recesszióban. És amit tavaly láttunk, az nem volt normális - ez egy egyszeri felismerés volt egy olyan iparágtól, amely túlságosan nagyra nőtt a kereslethez képest." Ehelyett a jelek arra utalnak, hogy sok munkáltató meg akarja tartani jelenlegi munkaerő-állományát. A Conference Board 2023. júliusi, 127 amerikai vezérigazgató körében végzett kis felmérése azt mutatja, hogy 60%-uk vagy enyhe létszámcsökkentésre, vagy stagnáló növekedésre számít a következő 12 hónapban. "Ez nem elég nagy ahhoz, hogy tömeges elbocsátásokra utaljon" - mondja Eren - "de arra utal, hogy a munkaerő-felvétel idén lassabb lesz, mint általában szeptemberben".

Bár a vállalatok és ágazatok között lesznek eltérések, Luby szerint a legtöbb cég valószínűleg megelégszik majd azzal, amije van. "A munkáltatóknak komoly nehézségeik voltak a magas felmondási arányok időszakában. Most sokkal alacsonyabb lemorzsolódást tapasztalunk, és lelassultak az elbocsátások hullámok: valószínű, hogy a munkáltatók meg akarják tartani a jelenlegi létszámot, hogy az ünnepi szezonban ki tudják szolgálni a keresletet. A bizonytalanság azonban azt jelentheti, hogy kevesebb munkaerő-felvételre kerül sor, mint egy átlagos ősszel."

A szezonváltás csak néhány álláskereső számára hozhat lehetőséget az újrakezdésre, mondja Lordan. "Még mindig érdemes felvenni a kapcsolatot a toborzókkal egy esetleges őszi kiugrás előtt - bármilyen kicsi is legyen az."

 

BBC

fotó: unsplash

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk