Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Januárban több dologról is nyilatkozni kell

A minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel együtt járó adminisztrációs feladatokon kívül van néhány olyan nyilatkozat, amiket még januárban érdemes kitölteni, hogy az már érződhessen a januári fizetéseken - írja az adó/online.

Januárban a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is van néhány határidő és nyilatkozat kitöltés, amire figyelni kell - írja az oldal.

Adókedvezmény

A munkavállalóknak nyilatkozniuk kell arról milyen adókedvezményt kívánnak igénybe venni:


  • a családi kedvezmény (a házastárs munkáltatójától már nem kell külön nyilatkozatot bekérni)
  • az első házasok kedvezménye,
  • a személyi kedvezmények, az esetleges külföldi illetőség

Érdemes lehet segítséget igénybe venni a kitöltéshez, mert amíg nincs helyesen kitöltve, nem lehet igénybe venni az adókedvezményt.

Adóelszámolás

A munkaadók felelőssége, hogy a 2017. évre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat január 31-ig átadják a dolgozóknak.

2018-ban már nem készíthetik el a munkáltatók munkavállalóik helyett a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásaikat.

Szabadnapokhoz kapcsolódó nyilatkozatok

Szintén év elején kell nyilatkozni a gyermekekhez kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez - amelynek lehetőségével immár mindkét szülő élhet. Az év közben született gyermek esetén az apának járó 5 nap apanapot is abban az esetben tudja csak kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor ténylegesen igényli.

Cafeteria

Ha a munkáltató cafeteria rendszerben adja a béren kívüli juttatásokat, arról is mielőbb nyilatkoznia kell a dolgozóknak, hogy milyen juttatást, milyen összegben kívánnak igénybe venni. Ezekről itt írtunk részletesen.

Fotó: Pixabay
adó/online
Follow hrportal_hu on Twitter