Megjelent: 3 éve

Januárban több dologról is nyilatkozni kell

A minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel együtt járó adminisztrációs feladatokon kívül van néhány olyan nyilatkozat, amiket még januárban érdemes kitölteni, hogy az már érződhessen a januári fizetéseken - írja az adó/online.

Januárban a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is van néhány határidő és nyilatkozat kitöltés, amire figyelni kell - írja az oldal.

AdókedvezményA munkavállalóknak nyilatkozniuk kell arról milyen adókedvezményt kívánnak igénybe venni:


  • a családi kedvezmény (a házastárs munkáltatójától már nem kell külön nyilatkozatot bekérni)
  • az első házasok kedvezménye,
  • a személyi kedvezmények, az esetleges külföldi illetőség

Érdemes lehet segítséget igénybe venni a kitöltéshez, mert amíg nincs helyesen kitöltve, nem lehet igénybe venni az adókedvezményt.

AdóelszámolásA munkaadók felelőssége, hogy a 2017. évre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat január 31-ig átadják a dolgozóknak.

2018-ban már nem készíthetik el a munkáltatók munkavállalóik helyett a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásaikat.

Szabadnapokhoz kapcsolódó nyilatkozatokSzintén év elején kell nyilatkozni a gyermekekhez kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez - amelynek lehetőségével immár mindkét szülő élhet. Az év közben született gyermek esetén az apának járó 5 nap apanapot is abban az esetben tudja csak kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor ténylegesen igényli.

CafeteriaHa a munkáltató cafeteria rendszerben adja a béren kívüli juttatásokat, arról is mielőbb nyilatkoznia kell a dolgozóknak, hogy milyen juttatást, milyen összegben kívánnak igénybe venni. Ezekről itt írtunk részletesen.

Fotó: Pixabay
adó/online
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szabadság járványügyi helyzetben - a munkáltató és a munkavállaló lehetőségei, kötelezettségei

Az elkövetkező hetekben számos munkavállaló megy szabadságra, és lesznek közöttük, akik ezt az időt külföldön fogják eltölteni. 2020. július... Teljes cikk

Mikor menjen perre a munkáltató és mi jöhet még szóba?

Megegyezés vagy per? Érzelmi, HR-es és racionális szempontok is szerepet játszanak a döntésben a munkaadónál, amikor vitás helyzetbe kerül a... Teljes cikk