Megjelent: 3 éve

Januárban több dologról is nyilatkozni kell

A minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel együtt járó adminisztrációs feladatokon kívül van néhány olyan nyilatkozat, amiket még januárban érdemes kitölteni, hogy az már érződhessen a januári fizetéseken - írja az adó/online.

Januárban a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is van néhány határidő és nyilatkozat kitöltés, amire figyelni kell - írja az oldal.

AdókedvezményA munkavállalóknak nyilatkozniuk kell arról milyen adókedvezményt kívánnak igénybe venni:


  • a családi kedvezmény (a házastárs munkáltatójától már nem kell külön nyilatkozatot bekérni)
  • az első házasok kedvezménye,
  • a személyi kedvezmények, az esetleges külföldi illetőség

Érdemes lehet segítséget igénybe venni a kitöltéshez, mert amíg nincs helyesen kitöltve, nem lehet igénybe venni az adókedvezményt.

AdóelszámolásA munkaadók felelőssége, hogy a 2017. évre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat január 31-ig átadják a dolgozóknak.

2018-ban már nem készíthetik el a munkáltatók munkavállalóik helyett a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásaikat.

Szabadnapokhoz kapcsolódó nyilatkozatokSzintén év elején kell nyilatkozni a gyermekekhez kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez - amelynek lehetőségével immár mindkét szülő élhet. Az év közben született gyermek esetén az apának járó 5 nap apanapot is abban az esetben tudja csak kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor ténylegesen igényli.

CafeteriaHa a munkáltató cafeteria rendszerben adja a béren kívüli juttatásokat, arról is mielőbb nyilatkoznia kell a dolgozóknak, hogy milyen juttatást, milyen összegben kívánnak igénybe venni. Ezekről itt írtunk részletesen.

Fotó: Pixabay
adó/online
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter