Megjelent: 1 hónapja

Jövőre elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés

Az év végi prémiumok, az szja-mentesség jövő évi bevezetése is megdobja majd a számokat, a területi különbségek viszont továbbra is óriásiak az országban.

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon - nyilatkozta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a Világgazdaságnak.

A november-decemberi időszakban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések átmenetileg már idén év végén is bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak. A nem rendszeres kereseti elemek az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket, tavaly decemberben például 449 ezer forintig emelkedtek, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál. 

A KSH nemzetgazdasági ágakról közölt adatai szerint tavaly a pénzügy és biztosítási ágazatban mérték a legnagyobb kereseteket, ott 709 ezer forint volt a bruttó átlagbér, nem sokkal lemaradva követte ezt a szektort az információ, kommunikáció 676 ezer forinttal. A villamosenergia-iparban 651 ezer forintot, a szakmai tudományos, műszaki tevékenység területén pedig 566 ezer forintot mutatott a statisztika. 

Az 500 ezer forintos bruttó átlagfizetés a pénzügyi szektorban, az információtechnológiai szolgáltatások területén, a gyógyszeriparban és az építőiparban is elérhető már most.

Országosan ugyanakkor továbbra is hatalmasak eltérések: míg Budapesten már tavaly átlépte a félmillió forintot az átlagkereset, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az még csak 277 ezer forint volt.

Az adóvisszatérítés vagy a 25 év alattiak szja-kedvezményének hatása a bruttó fizetésekben nem fog megjelenni, a nettó béreket azonban jelentősen megdobhatja - tette hozzá Varga Zoltán.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter