kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Képzéssel segít a Mapei Kft. a szakemberhiányon

A Mapei Kft. ügyvezető igazgatója, Markovich Béla úgy véli, Magyarországon hiány van jól képzett építőipari szakemberekben, így egy a piacon jelentős szerepet betöltő cégnek szinte kötelessége, hogy az oktatásban szerepet vállaljon. Ez motiválta a Mapei Kft.-t, amikor úgy döntött, hogy társadalmi felelősségvállalás programját az oktatás köré szervezi.

Napjainkban a technológia és az anyagok olyan gyorsan fejlődnek, hogy nehezen elvárható az iskolákban tanító szakemberektől az, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzenek. Ha viszont a jövő szakemberei csupán az iskolapadból kikerülve ismerik meg az újabb és újabb burkolattípusok, ragasztóanyagok tulajdonságait, az azokban rejlő felhasználási lehetőségeket, nem jó. A Mapei Kft. sokéves elméleti és gyakorlati szakmai tapasztalattal rendelkező oktatói a cég fennállása során felhalmozódott tudásuk átadásával igyekeznek orvosolni ezt a problémát - hangsúlyozza Markovich Béla.

A vállalat oktatói rendszeresen felkeresnek több építőipari szakközépiskolát, és - évente legalább két alkalommal - megismertetik a diákokat a legújabb termékekkel és a professzionális felhasználás mikéntjével. Úgy látjuk, a diákok tudásában főképpen az előkészítési folyamatok területén mutatkoznak hiányosságok, így mi elsősorban erre, illetve a felmerülő hibák elkerülésének lehetőségeire összpontosítunk - teszi hozzá a szakember. A vállalat a szakképzési hozzájárulás révén anyagilag is támogatja a szakiskolákat, és emellett, ha az intézmények konkrét felújításhoz kérnek segítséget, általában megtalálják annak a módját, hogy a diákok környezete minél egészségesebb és szebb lehessen.

A középfokú oktatás mellett a Mapei aktívan szerepet vállal a már munkába állt szakemberek továbbképzésében is. Ezért indult el 2000-ben a Mapei Akadémia, ahová elsősorban a tudásukat bővíteni vágyó kivitelezőket várják. Budaörsön a korszerűen felszerelt új oktatóteremben rövid, négyórás, legfeljebb egynapos tanfolyamokon ismerkedhetnek meg az érdeklődők azokkal a szakmai újdonságokkal - szabványokkal, technológiával -, amelyek biztosan kiváló minőségű burkolatokat eredményeznek. Az elmúlt évek alatt közel háromezren vettek részt az akadémia képzésén, és a "tanulók" száma évről évre dinamikusan nő.

Az elmúlt évben indultak és idén is folytatódnak az építészek számára szervezett kreditpontos előadások. 2007-ben az alkalmanként négyórás, egy pont creditértékű foglalkozások olyan témák köré szerveződnek, mint a homlokzat, a hővédelem vagy a burkolat károsodásának megelőzésére kínálkozó módszerek. 2008 első félévében pedig a hidegburkolati segédanyagok felhasználásáról és a medenceburkolásról hallgathattak előadásokat a szakemberek.

2008 újdonsága a Budapesti Műszaki Egyetemen szeptemberben induló, négy alkalomból álló előadás-sorozat, amelyet az amúgy a hazai oktatásban elhanyagolt területként kezelt témában, a betonszerkezetekről, illetve azok helyreállításának lehetőségeiről tartanak.


A legjobb munkahely



A ma 130 főt alkalmazó Mapei Kft. hitvallása, hogy egy cég számára a legfontosabb érték az ember. A munkatársak akkor tudnak hatékonyan dolgozni, ha egyrészt a munkakörülményeik, másrészt a juttatásaik is megfelelnek elvárásaiknak. „A családi nyugalom is sokat jelent a hatékony munkavégzés szempontjából, ezért igyekszünk mindenféle módon hozzájárulni ahhoz, hogy a dolgozóink ezen a téren elégedettek legyenek. A cég legfontosabb felelősségvállalási programja, az oktatás szintén komoly lehetőségeket tartogat a munkatársaink számára - mondta Markovich Béla.

Tavaly negyvenmillió forintot fordítottak belső képzésére. Angolul bárki tanulhat, e mellett pedig a vezetőség folyamatosan figyeli, hogy mire lenne szükségük a munkatársaknak. Ahogy az ügyvezető igazgató fogalmaz, szívesen veszik azt is, ha valaki önmaga felismeri, hogy hol szeretné csiszolni a tudását, hogy még hatékonyabb lehessen. Legutóbb például az értékesítési kollégák egy csoportja jelezte, hogy a prezentációs technológiák terén vannak hiányosságaik, így számukra prezentációs tréninget szerveztünk - hangsúlyozza a szakember, és hozzáteszi: bár nálunk nincs cafeteria rendszer, pluszjuttatásokban mégsincs hiány.

2006-ban a HVG-Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés eredményei alapján a kis- és középvállalatok kategóriában a Mapei Kft. nyerte el a Magyarország Legjobb Munkahelye címet. A felmérésben 123 vállalat közel 24 ezer munkavállalója vett részt, és válaszaikból kiderült, hogy a legjobb munkahelyeknél a felsővezetés értékként kezel minden egyes munkavállalót. Az országban átlagosan a dolgozók 38 százaléka érzi azt, hogy a vállalat vezetése a cég legértékesebb erőforrásaként bánik velük, míg a legjobbaknál a döntő többségük, 67 százalék egyértelműen úgy látja, hogy ők a legértékesebbek. A Mapei sikeréhez hozzájárult az is, hogy a felmérés 40 százalékos átlagával szemben az építőipari anyagok előállításával foglalkozó vállalat dolgozói körében a munkavállalói elkötelezettség kirívóan magas, 91 százalékos volt.


A minőség mindenekelőtt



A Mapei a globális árbevételének öt százalékát - 2007-ben hozzávetőleg 80 ezer eurót - költi K+F tevékenységre és a világ különböző országaiban működő hét laboratóriumában összesen közel hatszáz embert (a dolgozók 12 százalékát) foglalkoztat. A kutatások elsősorban az egészségre ártalmas oldószerektől száz százalékban mentes ECO termékvonal bővítését, illetve az új, a környezetbe 90 százalékkal kevesebb port kibocsátó Dust Free (pormentes) technológia kiterjesztését célozzák. A vállalat célja, hogy a biztonságos technológia hamarosan minél több típusú por alakú termékre alkalmazható legyen.

"Az élhetőbb környezetért az anyacég és a hazai leányvállalat egyaránt sokat tesz. Magyarországon egy porkeverő üzemet működtetünk Sóskúton. A gyárból kizárólag szűrt levegő kerül a környezetbe, illetve a belső munkaterületet is igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben pormentessé tenni, hogy védjük dolgozóink egészségét" - hangsúlyozza Markovich Béla.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk