Szerző: Paraszt Imre Megjelent: 9 éve

Kijátszható az egyszerűsített foglalkoztatás

Több mint tíz év után véget ér az alkalmi munkavállalói könyv visszaélésekkel teli pályafutása, áprilistól ugyanis felváltja az egyszerűsített foglalkoztatás intézménye. Az új szisztéma ugyanakkor nem biztos, hogy eléri a célját, mivel a jogalkotók akaratlanul is kiskapukat hagytak a feketemunkának.

Máriás Attila
Az alkalmi munkavállalói könyvvel (AM) történő foglalkoztatás 1997 óta ismert a hazai munkaügyi gyakorlatban. Több mint tízéves pályafutása során számtalan támadás érte ezt az atipikus foglalkoztatási formát: évek óta napirenden volt az AM könyves foglalkoztatás szabályainak szigorítása, melyet elsősorban a sorozatos visszaélések indokoltak. A parlament által újonnan elfogadott törvény értelmében jövő áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, azonban úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében továbbra is lehetőség lesz alkalmi munkavállalót foglalkoztatni.

Az új rendelkezés azonban hiába zár be számos kiskaput, újabbakat is nyit a feketemunka számára - mondta el a HR Portálnak Máriás Attila, a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója, aki maga is munkaügyi felügyelőként dolgozott éveken keresztül. Ilyen például, hogy a munkáltató csak a törvényben meghatározott tartalmú blanketta munkaszerződés alapján létesíthet egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt - látszólag, bizonyos esetekben ugyanis ettől el lehet tekinteni. Az elfogadott jogszabálytervezet szerint az öt naptári naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony esetén, vagy a 30 napot meg nem haladó növénytermesztési idénymunka esetén a blanketta szerződés megkötése nem kötelező (csak egy jelenléti ív kitöltése), aminek a szakember szerint rossz üzenete van. "Ez a lehetőség már önmagában növelni fogja a feketefoglalkoztatást, mely a jövő évi munkaügyi ellenőrzések statisztikáiból már kiolvasható lesz. Arról nem is beszélve, hogy annak a ténye, hogy nem minden esetben kötelező a szerződés megkötése, az új törvény kezdeti alkalmazásakor rengeteg félreértésre és téves értelmezésre ad majd okot, pontosan annál a foglalkoztatói körnél, ahol korábban jellemzően alkalmi munkavállalói könyvvel történt a foglalkoztatás" - magyarázta Máriás Attila.

Életszerűtlen az új bejelentési kötelezettség

További problémát fog jelenteni az új törvény által előírt bejelentési kötelezettség. A visszaélések elkerülése végett ugyanis az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán a foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége lesz, amelyet egy erre a célra létrehozott központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül tud majd elektronikus formában, illetve telefonon megtenni.

A BDO Forte szakembere szerint a törvény ezen passzusa meglehetősen életszerűtlen. "Bár a korábban alkalmazott alkalmi munkavállalói könyvek kapcsán valóban voltak jelentős visszaélések, azonban egyszerűbben és életszerűen lehetett legalizálni a foglalkoztatást. Ehhez képest a változás nyomán a korábban alkalmi munkavállalókat foglalkoztató gazdáknak azon túl, hogy nő az adminisztrációs kötelezettsége, a szántóföld mellől be kell jelenteniük interneten (!) vagy telefonon a foglalkoztatást" - jegyezte meg Máriás Attila. Mint volt munkaügyi felügyelő hozzátette, mindez az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkatársait sem segíti kellően a feketemunka visszaszorításában, mivel a bejelentések megtételének gyakorlatban történő munkaügyi ellenőrzése is csak akkor lesz egyszerűbb a korábbiakhoz képest, ha a bejelentések kapcsán keletkező adatok a feldolgozás következtében a rendszerben eseményszerűen jelennek meg, és abból a munkaügyi felügyelők a valós állapotot tudják lekérdezni. Ez már csak azért is kérdéses, mert a normál munkaszerződéses foglalkoztatás kapcsán sem jelennek meg minden esetben eseményszerűen az adatok a rendszerben - tette hozzá Máriás Attila.

Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az újonnan elfogadott törvény értelmében egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony természetes személy munkáltató által, kizárólag háztartási munkára, társasház munkáltató által kizárólag a társasház üzemeltetésére, alkalmi munkára, valamint idénymunkára. Az alkalmi munkavállalói könyv tehát a jelenlegi fizikai formájában megszűnik, azonban az alkalmi munka, mint olyan az egyszerűsített foglalkoztatás elismert formája lesz.

Az egyszerűsített foglalkoztatás tekintetében alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, valamint egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig létesített határozott időre szóló munkaviszony. További, jelentősnek mondható változás, hogy a kiskönyves foglalkoztatástól eltérően az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalót a Munka törvénykönyvében rögzített alapszabadság megilleti, ha a bejelentett foglalkoztatás meghaladja az egybefüggő 5 napot.

A közteherjegyet mi váltja fel?

A tervezet szerint a közteherjegy megszűnik, az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggésben a foglalkoztatóknak bevallási kötelezettségük lesz. A rövid időtartamú háztartási, valamint az idénymunkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után a munkáltató a nettó bér alapulvételével 30 százalék közterhet fizet, egyébként pedig az általános szabályok lesznek irányadók a közterhek mértékére.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagyon kellenek szakmunkások Szabolcsban

Továbbra is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a hazai vállalkozások. És a tapasztalt munkaerő iránt van a legnagyobb kereslet. Teljes cikk

Munkahelyteremtő kkv-kat támogatna a tárca

A Pénzügyminisztérium újabb munkahelyteremtő pályázatot hirdet a kis- és középvállalkozásoknak. A támogatási keretösszegből megközelítőleg... Teljes cikk

Magyar járatokat is érint a Ryanair-sztrájk

Hatszáz járatot töröl a Ryanair, mert a fapados légitársaság dolgozói július 25-én és 26-án sztrájkba kezdenek. A várható fennakadások 50 ezer... Teljes cikk

Elveszítik a segélyt, ha visszamondják a felajánlott munkahelyet Romániában

Klaus Johannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szerint elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasítja a... Teljes cikk

Biztonsági veszélyt hordoz a saját eszköz munkahelyi használata

Ma már teljesen természetes, hogy okostelefonokat és tableteket használnak sokan a munkához. Ugyanakkor sok cég nem örül neki, mert egyre növekvő... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár