Szerző: Paraszt Imre Megjelent: 8 éve

Kijátszható az egyszerűsített foglalkoztatás

Több mint tíz év után véget ér az alkalmi munkavállalói könyv visszaélésekkel teli pályafutása, áprilistól ugyanis felváltja az egyszerűsített foglalkoztatás intézménye. Az új szisztéma ugyanakkor nem biztos, hogy eléri a célját, mivel a jogalkotók akaratlanul is kiskapukat hagytak a feketemunkának.

Máriás Attila
Az alkalmi munkavállalói könyvvel (AM) történő foglalkoztatás 1997 óta ismert a hazai munkaügyi gyakorlatban. Több mint tízéves pályafutása során számtalan támadás érte ezt az atipikus foglalkoztatási formát: évek óta napirenden volt az AM könyves foglalkoztatás szabályainak szigorítása, melyet elsősorban a sorozatos visszaélések indokoltak. A parlament által újonnan elfogadott törvény értelmében jövő áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, azonban úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében továbbra is lehetőség lesz alkalmi munkavállalót foglalkoztatni.

Az új rendelkezés azonban hiába zár be számos kiskaput, újabbakat is nyit a feketemunka számára - mondta el a HR Portálnak Máriás Attila, a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója, aki maga is munkaügyi felügyelőként dolgozott éveken keresztül. Ilyen például, hogy a munkáltató csak a törvényben meghatározott tartalmú blanketta munkaszerződés alapján létesíthet egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt - látszólag, bizonyos esetekben ugyanis ettől el lehet tekinteni. Az elfogadott jogszabálytervezet szerint az öt naptári naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony esetén, vagy a 30 napot meg nem haladó növénytermesztési idénymunka esetén a blanketta szerződés megkötése nem kötelező (csak egy jelenléti ív kitöltése), aminek a szakember szerint rossz üzenete van. "Ez a lehetőség már önmagában növelni fogja a feketefoglalkoztatást, mely a jövő évi munkaügyi ellenőrzések statisztikáiból már kiolvasható lesz. Arról nem is beszélve, hogy annak a ténye, hogy nem minden esetben kötelező a szerződés megkötése, az új törvény kezdeti alkalmazásakor rengeteg félreértésre és téves értelmezésre ad majd okot, pontosan annál a foglalkoztatói körnél, ahol korábban jellemzően alkalmi munkavállalói könyvvel történt a foglalkoztatás" - magyarázta Máriás Attila.

Életszerűtlen az új bejelentési kötelezettség

További problémát fog jelenteni az új törvény által előírt bejelentési kötelezettség. A visszaélések elkerülése végett ugyanis az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán a foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége lesz, amelyet egy erre a célra létrehozott központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül tud majd elektronikus formában, illetve telefonon megtenni.

A BDO Forte szakembere szerint a törvény ezen passzusa meglehetősen életszerűtlen. "Bár a korábban alkalmazott alkalmi munkavállalói könyvek kapcsán valóban voltak jelentős visszaélések, azonban egyszerűbben és életszerűen lehetett legalizálni a foglalkoztatást. Ehhez képest a változás nyomán a korábban alkalmi munkavállalókat foglalkoztató gazdáknak azon túl, hogy nő az adminisztrációs kötelezettsége, a szántóföld mellől be kell jelenteniük interneten (!) vagy telefonon a foglalkoztatást" - jegyezte meg Máriás Attila. Mint volt munkaügyi felügyelő hozzátette, mindez az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkatársait sem segíti kellően a feketemunka visszaszorításában, mivel a bejelentések megtételének gyakorlatban történő munkaügyi ellenőrzése is csak akkor lesz egyszerűbb a korábbiakhoz képest, ha a bejelentések kapcsán keletkező adatok a feldolgozás következtében a rendszerben eseményszerűen jelennek meg, és abból a munkaügyi felügyelők a valós állapotot tudják lekérdezni. Ez már csak azért is kérdéses, mert a normál munkaszerződéses foglalkoztatás kapcsán sem jelennek meg minden esetben eseményszerűen az adatok a rendszerben - tette hozzá Máriás Attila.

Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az újonnan elfogadott törvény értelmében egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony természetes személy munkáltató által, kizárólag háztartási munkára, társasház munkáltató által kizárólag a társasház üzemeltetésére, alkalmi munkára, valamint idénymunkára. Az alkalmi munkavállalói könyv tehát a jelenlegi fizikai formájában megszűnik, azonban az alkalmi munka, mint olyan az egyszerűsített foglalkoztatás elismert formája lesz.

Az egyszerűsített foglalkoztatás tekintetében alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, valamint egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig létesített határozott időre szóló munkaviszony. További, jelentősnek mondható változás, hogy a kiskönyves foglalkoztatástól eltérően az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalót a Munka törvénykönyvében rögzített alapszabadság megilleti, ha a bejelentett foglalkoztatás meghaladja az egybefüggő 5 napot.

A közteherjegyet mi váltja fel?

A tervezet szerint a közteherjegy megszűnik, az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggésben a foglalkoztatóknak bevallási kötelezettségük lesz. A rövid időtartamú háztartási, valamint az idénymunkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után a munkáltató a nettó bér alapulvételével 30 százalék közterhet fizet, egyébként pedig az általános szabályok lesznek irányadók a közterhek mértékére.
Follow hrportal_hu on Twitter

Nyugdíjas és közszolga orvosolhatná a munkaerőhiányt?

A munkaerő forrásai kimerültek, demográfiai okokból a helyzet a jövőben csak romlani fog a szakemberek szerint. 20 év múlva akár 800 ezer fős hiány mutatkozhat a munkaerőpiacon. Ezért az eddig atipikusnak tekintett módszereket és tartalékokat kell kihasználni. A forrás lehet a közszféra csökkentésével felszabaduló munkaerő, akiket fel tudna szívni a piac, illetve a nyugdíjasok, ahol már meg is vannak az első tapasztalatok a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül történő munkavállalás kapcsán. A BKIK és a VIMOSZ rendezvényén értkeltek a szakemberek. tovább..

További cikkek
Nyugdíjas és közszolga orvosolhatná a munkaerőhiányt?

A munkaerő forrásai kimerültek, demográfiai okokból a helyzet a jövőben csak romlani fog a szakemberek szerint. 20 év múlva akár 800 ezer fős hiány... Teljes cikk

Nyugdíjas és közszolga orvosolhatná a munkaerőhiányt?

A munkaerő forrásai kimerültek, demográfiai okokból a helyzet a jövőben csak romlani fog a szakemberek szerint. 20 év múlva akár 800 ezer fős hiány... Teljes cikk

Fontos dátumok 2018 tavaszán

Az ünnepek után pár héttel máris megkezdődik a második félév az iskolákban. Ezekre a dátumokra érdemes figyelni 2018 tavaszán a diákoknak - írja... Teljes cikk

Nem lesz népszavazás sem a cégvezetők bérplafonjáról, sem december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításáról

Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő százezer aláírás sem az állami cégvezetők bérplafonja, sem december 24. munkaszüneti nappá... Teljes cikk

A sör és a szürkeállomány mennyisége egyenes arányban van

Rendhagyó állásbörzét tartott nemrégiben a Dreher sörgyár, amiről most összefoglaló videó készült. Ebből többek között azt is megtudhatjuk,... Teljes cikk