Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 10 éve

Kijátszható az egyszerűsített foglalkoztatás

Máriás Attila
Az alkalmi munkavállalói könyvvel (AM) történő foglalkoztatás 1997 óta ismert a hazai munkaügyi gyakorlatban. Több mint tízéves pályafutása során számtalan támadás érte ezt az atipikus foglalkoztatási formát: évek óta napirenden volt az AM könyves foglalkoztatás szabályainak szigorítása, melyet elsősorban a sorozatos visszaélések indokoltak. A parlament által újonnan elfogadott törvény értelmében jövő áprilistól megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, azonban úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében továbbra is lehetőség lesz alkalmi munkavállalót foglalkoztatni.

Az új rendelkezés azonban hiába zár be számos kiskaput, újabbakat is nyit a feketemunka számára - mondta el a HR Portálnak Máriás Attila, a BDO Forte munkaügyi szaktanácsadója, aki maga is munkaügyi felügyelőként dolgozott éveken keresztül. Ilyen például, hogy a munkáltató csak a törvényben meghatározott tartalmú blanketta munkaszerződés alapján létesíthet egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt - látszólag, bizonyos esetekben ugyanis ettől el lehet tekinteni. Az elfogadott jogszabálytervezet szerint az öt naptári naptári napnál rövidebb határozott időre szóló munkaviszony esetén, vagy a 30 napot meg nem haladó növénytermesztési idénymunka esetén a blanketta szerződés megkötése nem kötelező (csak egy jelenléti ív kitöltése), aminek a szakember szerint rossz üzenete van. "Ez a lehetőség már önmagában növelni fogja a feketefoglalkoztatást, mely a jövő évi munkaügyi ellenőrzések statisztikáiból már kiolvasható lesz. Arról nem is beszélve, hogy annak a ténye, hogy nem minden esetben kötelező a szerződés megkötése, az új törvény kezdeti alkalmazásakor rengeteg félreértésre és téves értelmezésre ad majd okot, pontosan annál a foglalkoztatói körnél, ahol korábban jellemzően alkalmi munkavállalói könyvvel történt a foglalkoztatás" - magyarázta Máriás Attila.

Életszerűtlen az új bejelentési kötelezettség

További problémát fog jelenteni az új törvény által előírt bejelentési kötelezettség. A visszaélések elkerülése végett ugyanis az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán a foglalkoztatónak bejelentési kötelezettsége lesz, amelyet egy erre a célra létrehozott központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül tud majd elektronikus formában, illetve telefonon megtenni.

A BDO Forte szakembere szerint a törvény ezen passzusa meglehetősen életszerűtlen. "Bár a korábban alkalmazott alkalmi munkavállalói könyvek kapcsán valóban voltak jelentős visszaélések, azonban egyszerűbben és életszerűen lehetett legalizálni a foglalkoztatást. Ehhez képest a változás nyomán a korábban alkalmi munkavállalókat foglalkoztató gazdáknak azon túl, hogy nő az adminisztrációs kötelezettsége, a szántóföld mellől be kell jelenteniük interneten (!) vagy telefonon a foglalkoztatást" - jegyezte meg Máriás Attila. Mint volt munkaügyi felügyelő hozzátette, mindez az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkatársait sem segíti kellően a feketemunka visszaszorításában, mivel a bejelentések megtételének gyakorlatban történő munkaügyi ellenőrzése is csak akkor lesz egyszerűbb a korábbiakhoz képest, ha a bejelentések kapcsán keletkező adatok a feldolgozás következtében a rendszerben eseményszerűen jelennek meg, és abból a munkaügyi felügyelők a valós állapotot tudják lekérdezni. Ez már csak azért is kérdéses, mert a normál munkaszerződéses foglalkoztatás kapcsán sem jelennek meg minden esetben eseményszerűen az adatok a rendszerben - tette hozzá Máriás Attila.

Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás?

Az újonnan elfogadott törvény értelmében egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony természetes személy munkáltató által, kizárólag háztartási munkára, társasház munkáltató által kizárólag a társasház üzemeltetésére, alkalmi munkára, valamint idénymunkára. Az alkalmi munkavállalói könyv tehát a jelenlegi fizikai formájában megszűnik, azonban az alkalmi munka, mint olyan az egyszerűsített foglalkoztatás elismert formája lesz.

Az egyszerűsített foglalkoztatás tekintetében alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül legfeljebb tizenöt naptári napig, valamint egy naptári éven belül legfeljebb kilencven naptári napig létesített határozott időre szóló munkaviszony. További, jelentősnek mondható változás, hogy a kiskönyves foglalkoztatástól eltérően az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállalót a Munka törvénykönyvében rögzített alapszabadság megilleti, ha a bejelentett foglalkoztatás meghaladja az egybefüggő 5 napot.

A közteherjegyet mi váltja fel?

A tervezet szerint a közteherjegy megszűnik, az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggésben a foglalkoztatóknak bevallási kötelezettségük lesz. A rövid időtartamú háztartási, valamint az idénymunkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után a munkáltató a nettó bér alapulvételével 30 százalék közterhet fizet, egyébként pedig az általános szabályok lesznek irányadók a közterhek mértékére.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter