Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 9 éve

Kreativitás és munkabiztonság - íme a svéd minta

Van mit tanulnunk a svédektől, legalábbis ami a munkavédelmet illeti. Ezen a téren az EU más országaihoz képest Svédországban sokkal jobbak a mutatók: míg náluk 100 ezer alkalmazottra mintegy ezer baleset és megbetegedés jut, addig az uniós 15-öket tekintve ez a szám háromezer körül van. Hogy milyen is a svéd munkakultúra, arra az Eletrolux és a Kinnarps lehet jó példa.

Gazdasági szempontból is hihetetlenül fontos a jó munkahelyi környezet. Nemcsak az alkalmazottak jóléte és biztonsága miatt, hanem azért is, mert csak megfelelő környezetben lehet kiemelkedő minőségű terméket előállítani, illetve szolgáltatást nyújtani - fogalmazott Cecilia Björner, Svédország magyarországi nagykövete csütörtökön, a Budapesti Svéd Nagykövetség és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség által közösen rendezett, Svédország a biztonságos munkahelyekért című szeminárium sajtótájékoztatóján. A nagykövet tájékoztatása szerint a svédországi vállalatok sokat költenek arra, hogy biztonságos munkakörnyezetet alakítsanak ki, így náluk más európai országokéhoz képest sokkal jobbak a statisztikák: 100 ezer svéd alkalmazottra mintegy ezer baleset és megbetegedés jut, míg az uniós 15-öket tekintve ez a szám mintegy háromezer.

Nem szégyen tanulni egy magasabb munkavédelmi kultúrát meghonosító országtól - fogalmazott Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. Mint mondta, csökkenő tendenciát mutat hazánkban a munkabalesetek száma, bár sok munkáltató még mindig nem vagy későn jelenti be ezeket az eseteket. A szakember úgy vélte, hogy a munkavédelmet, munkabiztonságot értékként kellene elfogadtatni az állammal, a munkáltatókkal és a munkavállalókkal is, szerinte nem elég cégek ellenőrzése és a szankcionálás, az ezzel kapcsolatos tudást is bővíteni kell. - A munkabiztonság nem pénz kérdése, odafigyeléssel, egy kis szervezéssel megvalósítható - emelte ki Papp István.

Electrolux, a gondoskodó vállalat

Egyetértett ezzel Takács István, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, aki szerint a munkabiztonságra fordított költségek gazdaságilag megtérülő beruházások. Mint mondta, náluk a biztonságos munkahely természetes. Az Electrolux munkaerő-politikája a "Gondokoskodó vállalat" mottójára épül. Ez egyrészt a vásárlók igényeinek maximális kiszolgálását jelenti, de magában foglalja a dolgozók biztonságos, komfortos és ösztönző munkakörülményének kialakítását is. - Dolgozói ötletek alapján fejlesztjük és tesszük kellemesebbé a munkakörnyezetet és több csatornán keresztül, folyamatosan tájékoztatjuk a munkatársakat a munkaügyi és biztonságtechnikai változásokról, fejlesztésekről - mondta Takács János.

Az Electrolux a világ különböző pontjain lévő gyáraiban 2005-2007 között bevezette a termelési alapelvek integrált rendszerét (Electrolux Manufacturing System). Az EMS alapja a gyártási folyamatok fejlesztése és a magas színvonalú munkavégzés megteremtése a gyárakban. A sajtótájékoztatón a HR Portal megtudta: az Electrolux gyáraiban csak a szükséges végzettséggel és tapasztalattal rendelkező munkatársak vehetnek részt a veszélyesebb munkafeladatok ellátásában. Az egyes gépek és a munkakörnyezetek létesítési folyamatát folyamatosan képzett munkavédelmi képviselők figyelik, míg a dolgozók tájékoztatását az úgynevezett "safety panel" információs táblák segítik. A munkatársak egészségének megőrzése érdekében rendszeres orvosi ellenőrzésekre van lehetőség.

Ergonómia és munkabiztonság "együtt jár"

Skandinávia piacvezető irodabútor-gyártója, a Kinnarps munkáltatóként is olyan megoldásokat alkalmaz, amelyek növelik a dolgozók biztonságérzetét és munkahatékonyságát. Istiván Rita, a cég ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hisznek abban, hogy a munkabiztonság és az ergonómia együtt jár, ezért igyekeznek minden munkastílusban, iparágban hatékony, inspiráló, ugyanakkor biztonságos irodákat létrehozni, amelyekben amellett, hogy nem történnek balesetek, a dolgozók pszichésen és fizikailag is jól érzik magukat.

A Kinnarps intelligens termékfejlesztésének köszönhetően számtalan olyan egyedi kombináció alakítható ki termékeikből, amely fokozza a kreativitást, a külső és belső kommunikáció hatékonyságát, a munkabiztonságot és a jó közérzetet. A cég ma már nemcsak a fizikai, szervezeti tényezőkre figyel, hanem komoly fejlesztéseket hajt végre a pszicho-szociális ergonómia területén is, vizsgálja és fejleszti az irodai pszicho szociális tényezőket. Ebből a törekvésből jött létre a Plan Air - a Természet irodája koncepció is, egy olyan integrált irodai rendszer, ami a természetben található szín-, hang- és illatharmóniák reprodukálásával az egyén preferenciáihoz, a munkafolyamatokhoz és az emberi bioritmushoz igazodó, flexibilis "természetes" irodai környezetet hoz létre. A Plan Air a hagyományos ergonómiai eszköztáron felül a színdinamika, az irodai háttérzene és az illatterápia segítségével a felhasználó három fő emberi érzékszervével kommunikál.

- A munkabiztonság a gondos tervezéssel kezdődik és az ergonómiai szempontból jól működő iroda tudatos használatában csúcsosodik ki - mondta az ügyvezető, aki úgy látja, a svéd típusú irodák kialakítása hosszabb távon hoz megtérülést, de ezáltal ugyanakkor olyan minőségi többletet kaphat a szervezet, amellyel produktívabb, kreatívabb dolgozókat nyerhet.

Szilágyi Katalin, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik... Teljes cikk

Új vezetők a Lapcomnál

Új vezetőket nevezett ki a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország napilapok élére a Lapcom Zrt., valamint új szakember tölti be a stratégiai... Teljes cikk

Új vezető a Telenor HR-divíziójának élén

November 1-től HR igazgatóként Kiss Judit irányítja a Telenor Magyarország humánerőforrás divízióját. Elődje, Németh Zoltán HR... Teljes cikk

Visszatért a képernyőre az M1 pityókás riportere

Letelt három hónapos képernyőről való eltiltása Bencze Péternek, az M1 riporterének - írja a HVG. Teljes cikk

Letartóztatta a rendőrség az Agrokor volt vezetőit

Nagyszabású akcióban letartóztatta a rendőrség Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor volt vezetőit Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár