Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Magas lemorzsolódás és szegregáció

Magyarországon ugyan nőttek az oktatásra fordított állami kiadások 2014-ben, de továbbra is problémát jelent a korai lemorzsolódás és a szegregáció - derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A dokumentum egyes tendenciákkal kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy azok komoly gondokhoz vezethetnek a munkaerőpiacon - írja a napi.hu.

images

Hétfőn az Európai Bizottság kiadta az idei Oktatási és Képzési Figyelőt, amelyben az európai oktatási és képzési rendszerek fejlődését tekinti át. Magyarországgal kapcsolatban volt egy európai tanácsi ajánlás, amely azt javasolta a kormánynak hozzon intézkedéseket az oktatás eredményeinek javítására és a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák többségi oktatásban való részvételének növelésére - írja a napi.hu.

A korai iskolaelhagyókkal kapcsolatban - amely a magyarországi kritikák egyik fontos eleme - a jelentés megállapította, hogy a 18-24 közötti korai iskolaelhagyók száma 2012 és 2015 között 11,8-ról 11,6 százalékra csökkent ugyan, de míg 2012-ben a magyar adat a 12,7 százalékos uniós átlag alatt volt, 2015-re már a magyar adat az uniós átlag (11 százalék) fölé került. A korai iskolaelhagyók aránya különösen a romák körében magas (57 százalék) a nem roma népességhez (10,3 százalék) viszonyítva.

A jelentés megjegyzi, hogy a nemzetközi tanulói teljesítménymérés (PISA-felmérés) szerint a magyar tanulók teljesítménye 2012-ben az OECD átlaga alatt volt, és 2009-hez képest mindhárom vizsgált alaptantárgy (matek, természettudományok, olvasás) területén romlás következett be.


Follow hrportal_hu on Twitter