kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Megéri a hobbiba történő pénzbefektetés?

Az élet számos lehetőséget kínál arra, hogy mibe fektessünk be a pénzünket. Az egyik lehetőség a hobbinkba történő pénzbefektetés, amely nemcsak örömet szerez, hanem néha akár anyagi előnyöket is hozhat. Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban megéri-e a hobbinkra költeni és befektetni? Ebben a cikkben alaposan megvizsgáljuk ezt a kérdést, feltárjuk a hobbikba történő pénzbefektetés gyakori módjait, és megvizsgáljuk, hogy milyen módon érdemes pénzt fektetni a szenvedélyeinkbe.

 

Megéri a hobbiba történő pénzbefektetés?
 

A “hagyományos” pénzbefektetés

Először is tisztázzuk, hogy a pénzbefektetés általában nem a hobbinkat célozza meg. Ezek a jól ismert, “hagyományos” befektetési lehetőségek. Nem véletlenül teszik az emberek gyakrabban a megtakarításukat például állampapírba vagy részvénybe, mint például veterán autóba vagy festményekbe; ezek általánosan biztosabb és jövedelmezőbb megoldások.

A hagyományos pénzbefektetés számos módját kínálja a vagyon növelésének. Az egyik ilyen lehetőség a részvényvásárlás a tőzsdén, ahol részesedést szerezhetünk különböző vállalatokban.

A kötvények is népszerűek, ahol egy vállalat vagy az állam adósságát finanszírozzuk, cserébe hozamot kapunk. Az ingatlanbefektetés is kedvelt lehetőség, ahol bérbeadással hosszú távon növelhetjük a vagyonunkat.

A hagyományos pénzbefektetési lehetőségek különböző szintű kockázatot és hozamot kínálnak, így a befektetőn múlik, hogy számára melyik a legjobb választás.

Rendben, ingatlanba vagy állampapírba bárki be tud fektetni, de ezek viszonylag alacsony hozamot jelentenek. Mi van akkor, ha a befektető hobbijához kötődően ért valamihez, amiben meglátja az üzleti lehetőséget? Ennek a leggyakoribb formáit mutatjuk be a következőkben.

Veterán autó

Manapság nagy reneszánszát élik a veterán autók. Az örökzöld forma világon és a zseniális mérnöki megoldásokon túl azért is lehetnek olyan népszerűek ezek a járművek, mert az egyre inkább előírások közé szoruló autóipar jelenleg egy nagy változáson megy keresztül.

Az új autók már egy másik világ termékei, és sokan a régi gépcsodákhoz ragaszkodnak.

A veterán autók értéke nagyot tud emelkedni akár néhány év alatt is. Mivel ezeket az autókat már nem gyártják, így a ritkaságuk miatt alapvetően lassan, de folyamatosan nő az értékük. Nézzük egyszerűen a számokat: egy adott típusból jelenleg X darab van az utakon. Öt év múlva ezek közül valószínűleg néhányat összetörnek, szétbontják alkatrésznek, vagyis egyre kevesebb lesz belőlük. Ezzel együtt egyre többet is érnek.

A veteránozás azonban nagy csapdákat is tartogat. Először is, nagyon kell érteni az autókhoz ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő modellt, amit fent is lehet tartani, és várhatóan nagyot is fog ugrani az értéke. Másodszor, a rejtett hibák, a végeláthatatlan javítás, és a szerelő hiány miatt idő- és pénzigényes a fenntartásuk.

Sportfogadás

A sportfogadó oldalak nagy népszerűségnek örvendenek, és sokan a biztos befektetés kulcsának gondolják őket. Azonban a jövedelmező sportfogadás messze nem ilyen egyszerű.

Aki igazán ért egy sporthoz, ő nagy eséllyel fogja eltalálni, hogy egy meccsen melyik fél lesz a győztes. A sportfogadás azonban csak akkor igazán jövedelmező, ha olyan csapat nyer, ami esélytelennek tűnik. A veszély pontosan ebben rejlik; vajon tényleg győzni fog az, akit mindenki vesztesnek jósol rajtam kívül?

A hatékony sportfogadás egyik alapszabálya, hogy mindig csak annyi pénzt tegyünk kockára, amennyit nem félünk elveszíteni. Bár jövedelmező is lehet a fogadás, arra ne számítsunk, hogy két-három meccs alatt megduplázzuk a pénzünket. Inkább hosszú távon lehet valamennyi hozamot elérni, sok kisebb kockázatú tippből összegyűjtve egy nagyobb összeget.

Műtárgyak

A műtárgy gyűjtés és kereskedelem hosszú ideje ismert befektetési forma, és sokan meg is gazdagodtak belőle. Bár valóban nagy lehetőségek rejlenek benne, sajnos veszíteni is könnyű vele.

A műtárgyak alapvetően értékállóak, vagy még nő is az értékük. Ez egy remek kiinduló pont. Azonban ehhez a befektetéshez nagyon kell érteni a művészetekhez. Egy laikus nem tudja megkülönböztetni az eredetit a hamisítványtól, értékest az értéktelentől. Ha a szaktudás megvan, akkor már csak tőkére van szükség. A műtárgyba történő befektetéshez azonban nagy tőkére van szükség, ami valószínűleg csak évekkel később fog hozamot generálni, a műtárgy eladása esetén. Addig csak áll benne a pénz, ami akkor előnyös, ha egyszerűen a pénz értékének megtartása a cél.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk