Megkeverte a statisztikákat a foglalkoztatás"/>
Megjelent: 6 éve

Megkeverte a statisztikákat a foglalkoztatás

A napokban látott napvilágot az első, november havi adatokat tartalmazó munkaerő-piaci statisztika, mely igencsak tartogatott meglepetéseket.

images

images

Mint az ismert, a téli közfoglalkoztatás november elsejétől indult és jövő év áprilisáig tart, ha pedig még marad keret, jövő év végén ismét elindul a program. Ennek statisztikát befolyásoló hatásáról már többször, többféle összefüggésben is írtunk: legelőször, amikor bejelentették ezt a szándékot, amivel kapcsolatban utólag kijelenthetjük, hogy alulbecsültük a terveket. Legutóbb pedig pont azt kalkuláltuk, hogy ennek segítségével igen nagy esély van arra, hogy januárban újévi meglepetésként - és kampányt segítő eredményként - a kormány megkapja az "áhított" 4 milliós foglalkoztatotti létszámot.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat napokban publikált statisztikája pedig csak megerősítette ezt a feltevésünket, ám töredelmesen bevalljuk: ekkora azonnali hatásra még mi sem igazán számítottunk. Ráadásul, ahogy az a grafikonjainkon látható, teljesen felborította a munkaerőpiac elmúlt évek során tapasztalt trendjét is. Bár ez utóbbi nem volt nagy meglepetés.

Az NFSZ adatai szerint novemberben 446 310 nyilvántartott álláskereső volt Magyarországon, ami októberhez képest 42 ezer fővel alacsonyabb, előző év azonos időszakához képest pedig 90 ezerrel kisebb. Hasonló mértékű létszámcsökkenésre eddig csak év elején volt példa, amikor a szokásos közmunka-programok indulnak el.

Ha az álláskeresők főbb csoportjait és a változások arányait vizsgáljuk, akkor a téli közmunka azoknak nyújtott leginkább segítséget, akik valamilyen szociális támogatásban részesültek. Vagyis foglalkoztatást helyettesítő támogatást, vagy rendszeres szociális segélyt kapnak. Létszámuk ugyanis 169 317-ről 144 171-re csökkent, ami 15 százalékos mérséklődést jelent. Emellett azonos mértékben, 11-11 százalékban esett vissza novemberben a szakképzetlen állástalanok, illetve tartósan állástalanok száma is.

Érdekesség egyébként, hogy hiába mérséklődött 18 ezer fővel az ellátás nélküli állástalanok száma novemberben 249 ezer főre, ez elhalványodott az összes álláskereső számában bekövetkezett változás mellett. Ennek eredménye pedig az lett, hogy eddig még nem látott csúcsra került az ellátás nélküliek aránya az állástalanokon belül. Októberről novemberre majd egy teljes százalékponttal 55,8 százalékra emelkedett ez a mutató.

Minek köszönhető mindez?

A fentiekkel párhuzamosan az új munkahelyek számát illetően is történelmi rekordot láthattunk novemberben, ami szintén meglepetést okozott. A téli közfoglalkoztatásnak köszönhetően ugyanis 146 500 új államilag támogatott munkahely jött létre (a támogatott munkahelyek döntő részben a közfoglalkoztatás valamely eszközét jelentik), ennél nagyobb "robbanás" pedig még az év eleji induláskor sem volt. Ráadásul az idei márciusi 130 ezer munkahely jelentette az eddigi történelmi rekordot - legalább is mióta elérhetőek ezek az adatok.

Emellett pedig csupán 12 562 új munkahely jött létre támogatás nélkül, pusztán a piac munkerőigényéből fakadóan. Így novemberben az új munkahelyeknek 92 százaléka volt közmunka, amire szintén nem volt eddig precedens. Visszatérve a támogatás nélküli munkahelyekre, bár nagyon alacsony ez a szám, a november hónapokat vizsgálva az elmúlt két évben nem volt ilyen magas munkaerő-igény támasztó 11. hónap. A mostaninál többet 2010-ben hoztak létre.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter