kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Megkezdődtek a leépítések az építőiparban

Első körben a be nem tanított segédmunkások munkája fog megszűnni az építőiparban, de már elkezdődtek a leépítések a tervező és mérnöki feladatokat végző vállalkozásoknál is.

építőipar leépítés évosz recesszió-

A leépítési-hullám első jelei már most láthatók az építőiparban a tervező és mérnöki feladatokat végző vállalkozásoknál, hiszen a legdrasztikusabb mértékben a tervezési és előkészítési munkák torpantak meg. 

A rendelésállomány visszaesése alapján összességében nehéz megjósolni, hogy mekkora elbocsátások várhatóak az ágazatban, amely 148 ezer aktív vállalkozással, összesen 375 ezer embert foglalkoztat – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a 24.hu-nak.

Az ÉVOSZ-nak már vannak adatai az elbocsátásokról, de senkit nem akarok elrettenteni – hárította el a részletekre vonatkozó kérdést Koji. Általánosságban annyit mondott, ha egy vállalkozásnak 20 százalékkal csökken a piaci/építési lehetősége, akkor nem lesz képes tartani a létszámot, hiszen az ágazat költségein belül a legnagyobb, 50 százalék körüli az élőmunka költsége. Első körben pedig a be nem tanított segédmunkásokra lesz a legkevésbé szükség.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagvállalatainak kétharmada jövőre a rendelésállomány jelentős csökkenésére számít. A szövetség úgy becsüli: a beruházások elhalasztása 2023-ban és 2024-ben átlagosan 15 százalékkal csökkenti az építőipar munkalehetőségeit volumenben.
Az állami megrendelések szűkülése nagy mértékben érinti a mélyépítési alágazatot, hiszen itt a közösségi megrendelők vannak túlsúlyban, e területen már egyértelműen látszik, hogy 20 százalékkal biztos, hogy csökkenni fog a jövő évi munkalehetőség, idei áron számítva. A vasútépítéseknél pedig ennél is nagyobb, 20 százalék feletti lehet a visszaesés.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek