Megjelent: 4 éve

Mennyit lehet keresni a népszerű szakokkal?

A múlt héten nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat. Az Mfor.hu összeállításából kiderült, mennyit lehet keresni azokban a munkakörökben, amelyeket a legnépszerűbb szakokon szerezhető képesítéssel lehet betölteni.

A Felvi.hu adatai szerint a Semmelweis Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karaira szerettek volna a legtöbben bejutni. A Top 10-ben szerepel még a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem képzése is. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataiból kiderül, hogy egy általános orvos átlagkeresete (alapbér, jutalmak, egyéb juttatások) havi bruttó 343 267 forint volt tavaly. Egy szakorvos ezzel szemben már 500 755 forintot kapott.

Ugyanakkor a cikkben azt is megjegyzik, az NFSZ adatai az 5 főnél több embert foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki, valamint a nonprofit intézményekre és a közszférára, így az orvosi magánpraxisok során keletkezett jövedelem nem feltétlenül jelenik meg a számokban.

Szintén népszerű volt a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán a turizmus-vendéglátás szak. Tavaly egy utazásszervező 216 625 forintot keresett, egy idegenvezető 149 972 forintot, míg egy rendezvényszervező 252 633 forintot vitt haza átlagosan.

A negyedik legnépszerűbb szak az informatika. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának programtervező informatikus szakára szerettek volna sokan bejutni. Ezt követik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának, valamint a Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának mérnökinformatikus szakjai. Egy alkalmazásprogramozó havi bruttó fizetése 341 945 forint volt tavaly, míg egy informatikai egység vezetője akár 787 931 forintot is kereshet - írja az Mfor.hu.

A Top 10-ben van még a Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának pszichológia szakja is. Az NFSZ szerint egy pszichológus 247 988 forintot vitt haza tavaly a vizsgált cégeknél és intézményeknél.

Az NFSZ statisztikája szerint egyedül a törvényhozásban lehet bruttó 1 millió forint felett keresni átlagosan.

Mfor.hu
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter