Mi kell egy kávézó nyitásához?
Egy saját kávézó nyitása sokak álma – egy hely, ami rólad szól, amit te alakítasz, ahol a vendégek otthon érzik magukat. De mielőtt gőzölögni kezdene a kávé és zsongana a reggeli forgalom, komoly tervezésre van szükség.
A specialty kávézók térhódítása Magyarországon
Pár éve még csak néhány helyen lehetett igazán jó minőségű kávét kapni Budapesten. Aztán jöttek az úttörők – a My Little Melbourne, az Espresso Embassy vagy a Madal Coffee –, és elindítottak valamit. A specialty kávé mára trendből életstílussá vált.
Ezek a kávézók tudatos fogyasztói réteget céloznak: azoknak szólnak, akik nem elégszenek meg a gyorsan lefőzött presszóval. Fontos nekik az ízélmény, a fenntarthatóság, és az, hogy tudják, honnan jött a kávébab. Egy ilyen hely többet ad, mint egy ital – élményt, közösséget, és egy kis nyugalmat a mindennapokban.
Tárgyi feltételek – amire biztosan szükséged lesz
Egy kávézó berendezése és felszerelése nem olcsó mulatság, de vannak dolgok, amiken nem éri meg spórolni. Ezeket be kell szerezned az induláshoz:
- Kávégép (espresso gép, grinder, filteres eszközök)
- Hűtők (tejnek, szendvicseknek, alapanyagoknak)
- Pult és bútorzat (vendégtér, bárszékek, asztalok)
- Pénztárgép és rendelőrendszer (érintőképernyős POS, bankkártya terminál)
- Edények, poharak, bögrék (hideg-meleg italhoz egyaránt)
- Sütő vagy melegítő eszközök, ha ételt is kínálsz
Emellett figyelj az olyan részletekre is, mint a papírtáska, elviteles pohár, logózott ragasztószalag, vagy a szalvéta. Ezek az apróságok teszik teljessé az arculatot, és mutatják, hogy figyelsz a részletekre.
Szellemi előkészületek – a tervezés fázisa
Egy jó ötlet nem elég. Kell egy üzleti terv. Ez segít tisztán látni a pénzügyi kereteket, a célcsoportodat és a várható kiadásokat. Ne csak álmodozz – számolj!
Fontos kérdések:
- Hol legyen a kávézó? (forgalmas utca? irodaház mellett? egyetemi környék?)
- Kik lesznek a vendégeid?
- Milyen árkategóriában gondolkodsz?
- Egyedi lesz a kínálatod vagy ismerős klasszikusokra építesz?
A branding is kulcsfontosságú. Név, logó, színek, betűtípusok – mind-mind azt üzenik, ki vagy. Ne sajnáld az időt és energiát az arculat kidolgozására!
Munkaerő – az egyik legfontosabb tényező
Hiába van szuper géped és finom kávéd, ha nincs, aki jól készítse el. A baristák a kávézód lelke. Olyan embereket válassz, akik szeretik a vendégeket, lelkesek, és hajlandóak tanulni. A tapasztalat előny, de a hozzáállás még fontosabb.
Az indulás előtt érdemes tréninget tartani, ahol nemcsak a recepteket, hanem a vendégélményt is átbeszélitek. Legyen világos, mit jelent nálatok a jó kiszolgálás.
Működés és engedélyek – ne feledkezz meg a szabályokról
Mielőtt kinyitsz, gondoskodnod kell a jogi és hatósági engedélyekről is. Szükséged lesz:
- vállalkozói engedélyre
- HACCP rendszerre (élelmiszerbiztonság)
- bejelentett munkavállalókra
- nyitvatartási engedélyre, ha hosszabb időben gondolkodsz
A működés során figyelj a költségek nyomon követésére, a készletgazdálkodásra, és az online jelenlétre is. Egy jó Instagram oldal aranyat ér, ha jól használod.
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Cristiano Ronaldo egy robotkapus ellen tesztelte lövőerejét, miután Mark Rober, a NASA-mérnökből lett YouTube-sztár megépítette a villámgyors,... Teljes cikk
Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek december 15-től a párizsi Louvre dolgozói, tiltakozásul a "romló munkakörülményeik" és az "elégtelen... Teljes cikk
A férfi mérgezett kávéval és teával kínálta áldozatait, majd visszaélt vele, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a nők. A HR-igazgatót a... Teljes cikk
- A dolgozók kezébe került a cég – történelmi pillanat, ami trenddé válhat? 5 hónapja
- Miért nem mernek vállalkozni a magyarok? 6 hónapja
- Megnyílt a 155 milliárd forintos keretösszegű vállalkozói program 7 hónapja
- Kezdő vállalkozásokat támogató központ nyílt Sepsiszentgyörgyön 7 hónapja
- Sztrájkolnak a Starbucks baristái 8 hónapja
- Utódok az élen! 2.generációnál a staféta! 8 hónapja
- Szabados Richárd: minden vállalkozásnak legyen saját honlapja 9 hónapja
- A valaha mért legalacsonyabb szintre zuhant a munkanélküliség ebben a vármegyében 9 hónapja
- Készülj fel a csomagolási kihívásokra! 9 hónapja
- Kiskapu: családi vállalkozásoknál milliókat lehet majd kifizetni teljesen adó és járulékmentesen 9 hónapja
- Az ebben a szegmensben dolgozók aránya még mindig az uniós átlag alatti Magyarországon 9 hónapja
Egy CEO naplója - a világ egyik legnépszerűbb podcastja