Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

Minimálbér: meg lehet-e élni hatvanezer forintból?

images

images

A minimálbér nettó összege jelenleg mintegy hatvanazer forint körül van, míg a létminimum 2009-es adatok szerint - egyfős háztartást alapul véve - 75 ezer forint volt havonta.

Hódi Zoltán, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) bérpolitikai ügyvivője elmondta, a szakszervezetek régóta arra törekszenek, hogy a nettó minimálbér érje el a létminimumot, de tekintettel kell lenni a foglalkoztatottságra és a versenyképességre is, hiszen van, ahol nem tudnák kigazdálkodni az emelést.

Hasonlóan érveltek a munkaadók és a kormányzat is. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke szerint egy túlfeszített minimálbér-emelés mindig azzal a kettős kockázattal is jár, hogy elbocsátásokat eredményez, illetve elősegíti a feketefoglalkoztatás térnyerését.
Az emelés további mellékhatása, hogy azoknál a cégeknél, ahol sok a minimálbéres, esetleg nem marad forrás a kvalifikáltabb dolgozók fizetésének növelésére.

A VOSZ elnöke úgy véli, hogy bár jogos a lét- és a bérminimum közötti eltérés okainak boncolgatása, nem hiszi, hogy a vállalkozásoknak kellene megoldania egy társadalompolitikai problémát. A szakszervezetek azonban úgy látják, hogy a kelet-közép-európai országokban a tőke egyszerűen nem hajlandó többet fizetni a munkaerőért.

Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter