Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Most akkor több vagy kevesebb munkanélküli van, mint három éve?

images

images

Állandó a vita arról, hogy hány állás nélküli ember van Magyarországon. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen okok miatt lehet a munkaerő-piaci statisztikákat eltérően értelmezni.

A kormánypárt szerint ugyanis 36 hónapja folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint öt éve nem volt ilyen kevés regisztrált álláskereső, számuk egy év alatt 20 ezerrel csökkent - erről beszélt a Fidesz szóvivője Budapesten.

Selmeczi Gabriella szerint az év első négy hónapjában 58 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Májusban 515 ezer volt az álláskeresők száma, és minden korcsoportban, férfiaknál, nőknél egyaránt nő a foglalkoztatottság.

A pénteken nyilvánosságra hozott, legfrissebb Eurostat-adatok szerint Magyarország foglalkoztatásban jobban teljesít, mint más európai országok. Az ország kilépett a recesszióból, az első negyedévben Magyarországon kívül csak két uniós ország tudott gazdasági növekedést produkálni - mondta Selmeczi Gabriella.

Eközben az MSZP alelnökearl beszélt, hogy ma több mint 300 ezerrel kevesebben dolgoznak Magyarországon, mint a pénzügyi világválság beköszönte előtt vagy a 2010-es kormányváltás idején. Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a kormányzatot, amiért az szerinte egyes pályázatokon a klientúrájának biztosít előnyöket.

A szocialista politikus szerint az elmúlt három évben mintegy félmillió ember hagyta el Magyarországot, hogy meg tudjon élni, és közülük több százezren tartósan az ország határain túl dolgoznak. Közölte, ezek az emberek a magyar statisztikákban foglalkoztatottként vannak nyilvántartva, pedig nem is Magyarországon dolgoznak.

Gúr Nándor arról is beszélt, véleménye szerint az elmúlt három évben olyan folyamatok alakultak ki az országban, amelyek miatt a minimálbér vásárlóértéke ma kevesebb, mint 2010-ben, a munkaadókra többletterhek hárulnak, míg a munkavállalók alacsonyabb értékű pénzhez jutnak hozzá.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter