kapubanner for mobile
Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 11 éve

Ellentmondások és igazságok a munkaerő-piaci statisztikákban

Folyamatos a közleményharc arról, hogy jól áll-e a magyar munkaerőpiac vagy sem. Nőtt a foglalkoztatás, de nőtt a munkanélküliség is, melyik adat a mérvadó? Hogyan számítanak a külföldön dolgozók, számolják-e őket egyáltalán? A különböző munkaerő-piaci statisztikák metodikáinak segítségével próbáljuk megfejteni azok legszembetűnőbb diszkrepanciáit.

images

images

Két intézmény tesz közzé munkaerő-piaci statisztikai adatokat, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Az NFSZ a munkaügyi központokban regisztrált álláskeresők és a bejelentett üres álláshelyek számát közli. A KSH lakossági mintavételes felvétele - munkaerő-felmérése - negyedévente mintegy 35 ezer cím felkeresése és az ott élő 15-74 évesek kikérdezése alapján becsli a munkanélküliek és a foglalkoztatottak számát.

A két szervezet fogalmai a munkanélküliségről alapvetően eltérnek. A KSH - a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően - azt tekinti munkanélkülinek, aki a kikérdezés hetében nem dolgozott egyetlen órát sem, de a megelőző négy hétben aktívan keresett munkát - ami akár érdeklődést vagy hirdetésolvasást is jelenthet -, illetve két héten belül munkába tudna állni. Ide tartozik az is, aki már megegyezett egy munkaadóval, és 90 napon belül kezd. Ez a fogalom tehát nem zárja ki a nappali tagozaton tanuló diákokat, nyugdíjasokat, gyesen lévőket, ha megfelelnek a fenti kritériumoknak. Az állandó munkahellyel nem rendelkező, de alkalmanként dolgozó embereket viszont igen.

Ez a fogalom a munkavégzés teljes hiányát, a munkakeresést és rendelkezésre állás hármas feltételrendszerét alkalmazza. Fontos része a fogalomnak a rendelkezésre állás. Aki például a földjén termel, vagy beteg rokonát ápolja, tehát nem tudna azonnal csapot-papot otthagyni, hogy munkába álljon, az a harmadik feltételnek nem felel meg, azaz a KSH által alkalmazott nemzetközi fogalmi rendszer szerint nem munkanélküli, hanem inaktív.

forrás: KSH adat
Az NFSZ az álláskeresők adminisztratív nyilvántartásából készíti a statisztikát az adott hónap zárónapján. Náluk a regisztrált álláskeresők közé nem tartoznak a nappali tagozatos diákok, nyugdíjasok. A KSH számára nem jelent aktív munkakeresést, ha valaki szimplán regisztrálta magát a munkaügyi hivatalnál. Aktív munkakeresésnek számít viszont, ha valaki újsághirdetéseket böngész. A két szervezet által felmért munkanélküli állomány több mint százezer fővel eltér egymástól, és körük nem is feltétlenül fedi egymást. Akik az NFSZ-nél regisztrálva vannak, azoknak nagy része megfelel a KSH által alkalmazott hármas kritériumnak, vagyis munkanélküli, de lehetnek foglalkoztatottak és inaktívak is. Ezekből kifolyólag az álláskeresők száma mindig is magasabb volt, mint a munkanélkülieké.

A KSH-nál szigorú szabályrendszere van annak, hogy ki minősül foglalkoztatottnak, munkanélkülinek és inaktívnak. 1992-ben vezették be a ma is használt mintavételes adatfelvételt, melynek során 35-38 ezer háztartást, vagyis körülbelül 60 ezer személyt kérdeznek ki negyedévente. A kikérdezés egyáltalán nem támaszkodik a munkaügyi központ regiszterére. Akit a KSH kiválaszt arra, hogy bekerüljön a mintába, az másfél évig (6 negyedéven keresztül) marad a mintában, vagyis ez idő alatt hatszor kérdezik meg a gazdasági aktivitásáról. A negyedéves minta három havi részmintára oszlik, így minden hónapban más személyeket kérdeznek meg.

Gazdaságilag aktívnak a munkanélküliek és foglalkoztatottak számítanak, inaktívnak azok, akik nem keresnek munkát vagy nem tudnának azonnal munkába állni, illetve ellátásban részesülnek - például nyugdíjasok vagy gyeden, gyesen vannak. A többes státuszok esetén egyfajta prioritás érvényesül: ha az ellátásban részesülő vagy egy diák esetleg emellett munkát is keres, akkor munkanélküli. Ha valaki gyes vagy nyugdíj mellett dolgozik, akkor foglalkoztatott.

Hogyan nőhet egyszerre a munkanélküliség és a foglalkoztatottság is?

forrás: KSH adat
Lindnerné dr. Eperjesi Erzsébetet, a KSH Munkaügy-statisztikai osztályának vezetőjét megkérdeztük, miként lehetséges, hogy egyidejűleg növekszik a munkanélküliség és a foglalkoztatottság. Kérdésünkre elmondta, hogy ez a két tendencia egyáltalán nem zárja ki egymást. Az utóbbi időben jellemző az, hogy a válság hatására olyanok is kikerültek a munkaerőpiacról, akik addig dolgoztak. Ilyenkor többféle megoldást kereshet a család. Gyakran egy másik családtag próbál meg munkát vállalni, vagy az illető elhelyezkedik ugyan, de alacsonyabb lesz a jövedelme, így a családból másnak is el kell helyezkednie ahhoz, hogy a család életszínvonala valamivel kedvezőbb legyen. Tehát, akik eddig inaktív státuszban voltak, azok is elkezdtek munkát keresni, így nő a munkanélküliek száma. Az inaktívakat az aktivitás irányába mozdítja továbbá a nyugdíjazási feltételek szigorodása, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, a különböző munkanélküli ellátások időtartamának csökkenése is. Valamelyest nő a foglalkoztatottak száma akkor, ha ezek az emberek találnak is állást. "Az utóbbi időben pont ez volt megfigyelhető, hogy a gazdasági aktivitás határozott növekedést mutat, részben a munkanélküliek, részben a foglalkoztatottak számának növekedéséből."

"Tehát nőhet úgy a gazdasági aktivitás, hogy mind a munkanélküliek, mind a foglalkoztatottak száma emelkedik" - mondja a szakember. A nyugdíjazási feltételek szigorodása, a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetése és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata szintén sokakat terelt vissza a munkaerőpiacra.

Hogyan számolják a külföldön dolgozókat?

Az látható a statisztikából, hogy a foglalkoztatottság 2012 IV. negyedévére elérte a válság előtti szintet. A foglalkoztatottak száma tavaly nyárra elérte és meghaladta a válságot közvetlenül megelőző, 2008-as nyári szintet és az idei év eleji adatok is a 2008-ban látott számokhoz állnak közelebb.

A GKI vetette fel idén januárban, hogy a KSH statisztikái torzíthatnak a külföldi munkavállalás miatt. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a KSH nem tesz különbséget a magyarországi és a külföldi munkahelyen dolgozók között, ők ugyanúgy foglalkoztatottnak számítanak, illetve a külföldön dolgozók nagy részéről egyáltalán nincs is információja a hivatalnak. Ez azt az eredményt hozza, hogy Magyarországon emelkedik a foglalkoztatottsági ráta, ami azt az érzetet keltheti, hogy javul a munkaerő-piaci helyzet. Holott ehhez százezrek, Matolcsy György elhíresült nyilatkozata szerint "félmillió ember külföldi munkavállalása" kellett, ami a jelenleg aktív, 4,3 milliós magyarországi népességnek durván 10 százalék körüli arányát teheti ki.

Lindnerné dr. Eperjesi Erzsébet a HR Portálnak elmondta, hogy az uniós ajánlásoknak megfelelő és a felvétel logikájából adódó metodikát alkalmazzák a külföldi munkahelyű foglalkoztatottak esetén. Azokról van információjuk, akik egy éven belül vállaltak külföldön munkát, és valamelyik megkérdezett háztartás a tagjának tekinti őket. A mintába nyilvánvalóan csak magyarországi címeken élő háztartások kerülnek be. A külföldön dolgozó magyarok számának felmérésére a munkaerő-felmérés nem alkalmas, hiszen nem kerülnek, kerülhetnek összeírásra a magyarországi háztartáshoz közvetlenül nem kapcsolódó személyek, így például azok, akik teljes családdal, vagy fiatalon egyedülállóként külföldre költöztek.

A szakember azt is elmondta, hogy a minta ugyan reprezentatív a hét nagy statisztikai régióra, de már a megyékre, városokra nem. Így lehetséges, hogy "az ilyen kisebb csoportok, mint a külföldön dolgozók létszámát nem biztos, hogy jól mutatja. Lehet, hogy ők területileg is koncentrálódnak, például az osztrák határ környékén lévő településeken, ezért vélhetően rájuk nem reprezentatív a minta, bár a tendenciát, a változásokat azért tükrözi" - fejti ki Lindnerné dr. Eperjesi Erzsébet.

A foglalkoztatottsági adatok tehát nemcsak a munkaerőpiac, hanem a társadalom állapotáról is jelentést adnak: az emelkedéshez nemcsak a magyarországi állások száma járulhat hozzá, hanem az is, ha a magyarok feltalálják magukat, és a határokon túl vállalnak állást. A nyugat-európai migráció melett a szomszédos országokba ingázó munkavállalókra is lehet itt gondolni.

forrás: Munkaerő-piaci folyamatok, 2012
Rekord-e a rekordfoglalkoztatottság?

A foglalkoztatottságra igaz, hogy az elmúlt három évben folyamatos javuló tendenciát mutat. Azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy erre az adatra mekkora hatása lehet a közmunkaprogramnak. A KSH Munkaerő-piaci folyamatok, 2012 című kiadványának grafikonjából hozzávetőleges pontossággal kiolvasható, hogy a közfoglalkoztatás már 2008-ban is havonta 20-40 ezer embernek adott munkát, ez a szám 2009 nyarára 80 ezerre ugrott, 2010-ben már 100 ezer fő fölött volt a görbe legmagasabb pontja, 2011-ben jelentős csökkenéssel egyik hónapban sem érte el a nyolcvanezret a számuk, azonban 2012-re az év nyolc hónapjában dolgozott 100-110 ezer fő közmunkásként. Az elmúlt öt év legrosszabb és a legjobb időszaka között 3 százalékos volt a legnagyobb különbség, ami 216,2 ezer főnyi eltérést jelent, vagyis egy havi pártízezer fős változás meglátszik a statisztikán.

"Gondolatkísérletként" a foglalkoztatás szempontjából legjobb, július-szeptemberi időszakra kiszámoltuk, hogy ha a közmunkások száma a 2008-as szinten marad, hozzávetőleg hány foglalkoztatott szerepelt volna a statisztikában. Az így 2012-re kapott (hozzávetőleges) 3 869 ezres szám jócskán a 2008-as 3 924 ezer alatt maradna, de a 2009-es mélypont után jelentkező javuló tendencia így sem tűnik el. Vagyis látszik, hogy a munkaerőpiac kezd helyrerázódni, de a közfoglalkoztatás jelentős kibővítése nélkül nem jöhetett volna létre a tavalyi csúcs.

A KSH osztályvezetőjétől is megkérdeztük, hogy szerinte mi lehet az oka a foglalkoztatottság bővülésének. Lindnerné dr. Eperjesi Erzsébet szerint "többféle tényező együttes hatása" érvényesül, de ő is említi, hogy "ennek oka részben a külföldi munkahellyel rendelkezők számának növekedése, azoké akik megjelennek a statisztikában. A közfoglalkoztatásnak is növekvő szerep jut, de nem lehet kizárólagosan egyikre vagy akár mindkettőre sem azt mondani, hogy az az okozója".

A cégektől nyert adatok eközben hogyan romolhatnak?

A másik fontos hiányzó láncszem a munkaügyi statisztikák körében, hogy mi állhat az mögött, hogy a foglalkoztatás növekedése mellett az 5 főnél több személyt foglalkoztató gazdasági társaságok egyre kevesebb embert alkalmaznak. A GKI Gazdaságkutató korábbi közleménye megemlíti, hogy "a két adat éveken keresztül nagyjából együtt ingadozott, majd 2011 elejétől trendjében is elvált egymástól".

Lindnerné dr. Eperjesi Erzsébet a különbség eredetéről azt mondja, "nincs mérlegszerű elszámolás a kétféle statisztika közötti különbségről. Az eltérés részben abból adódik, hogy másfajta definíciót használnak a különböző felvételek, más módszerrel történik a megfigyelés." Szerinte nagyon változhat az alkalmazottak száma azoknál a kis cégeknél, akiket nem figyelnek meg, illetve az atipikus foglalkoztatási formák sem egyértelműen jelentkeznek. Például az alkalmi munkavállalók, de az egyéni vállalkozások sincsenek benne a "Keresetek" címen megjelenő gyorsjelentésekben, hiszen ezen intézményektől gyűjtött adatok célja a keresetek megfigyelése, a létszámadatok pedig csak "melléktermékei" a publikációknak.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk