kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Munkaerő-piaci körkép az Európai Unió tagállamaiban - Spanyolország

Az EU tagállamaiban átlagosan 1 000 munkavállaló közül 100 munkavállaló rendelkezik határozott idejű munkaszerződéssel. Spanyolországban ez a szám meghaladja a 300-at, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 30 százaléka határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik. Így elmondható, hogy a spanyol munkaerőpiac legjellemzőbb vonása a határozott jellegű foglalkoztatási viszony.

Álláskeresési lehetőségek, követelmények

Az EURES álláskeresési rendszere mellett a spanyol állami munkaügyi szolgálat (INEM) és az Autonóm Közösségek (regionális) szolgálatai munkaügyi irodák hálózatát tartják fenn, amely valamennyi alkalmazott számára kínál szolgáltatásokat. A 16 évnél idősebb személyek érvényes személyi igazolvány vagy útlevél bemutatásával regisztráltathatják magukat a munkaügyi szolgálatoknál, amennyiben rendelkeznek állandó lakcímmel. Ha szakképzettséghez kötött állást szeretnének betölteni, akkor bizonyítaniuk kell, hogy a spanyol törvényeknek megfelelően teljesítették az adott álláshoz előírt feltételeket.

A munkaügyi szolgálatok egyebek között közzéteszik a megüresedett állásokat, hivatásépítő tanácsadást biztosítanak, a foglalkoztatottság bővítését szolgáló intézkedéseket hoznak, szakképzést nyújtanak, és ők kezelik a munkanélkülieknek biztosított juttatásokat. Spanyolországban egyes állami munkaügyi szolgálatok olyan partner szervezetekkel is együttműködnek, amelyek az övékével azonos szolgáltatásokat nyújtanak a dolgozóknak, ugyancsak díjmentesen. Ezek a szervezetek egyaránt nyújtanak általános, és speciális csoportok, így például a diákok, a rokkantak vagy egy adott szakterület munkavállalói számára kidolgozott szolgáltatásokat. A spanyol munkaerőpiacon ugyanakkor működnek olyan, államilag engedélyezett állásközvetítő cégek is, amelyek díjat számítanak fel a szolgáltatásaikért. A többi munkaerő-piaci közvetítőtől eltérően, az ideiglenes munkaközvetítők közvetlenül vesznek fel munkavállalókat, majd szerződéses alapon kihelyezik őket az ügyfelük cégéhez, és a munka irányítását és ellenőrzését is ez utóbbira bízzák. Ezek a cégek különösen hasznosak, ha ideiglenes munkát keres a munkavállaló.

Spanyolországban a kapcsolatok - enchufes - abnormálisan fontosak. Egy írásos referencia nagy előnyt jelent. Szerencsés valaki, ha egy szakmai gyakorlat, vagy külföldi studium keretében fel tudja venni az első kapcsolatot a spanyol gazdaság valamely területével. Egy ilyen kapcsolat nélkül nem marad más, mint a vasárnapi újságok álláshirdetéseinek szorgalmas olvasgatása, a pályázatbenyújtás nehéz útja. Egy pályázatnak egy folyamodványt és életrajzot kell tartalmaznia, az oklevelek benyújtása nem szükséges, de a személyes adatokat, képzettségeket, speciális ismereteket az önéletrajznak hiánytalanul tartalmaznia kell.

Az állami, vagy elismert egyetemeken szerzett európai végzettségeket legtöbbször problémamentesen elismerik. Kétséges esetekben az Oktatási- és Tudományos Minisztérium nyújt felvilágosítást.

Továbbá, szinte valamennyi munkahelynél alapvető követelmény a jó szintű spanyol nyelvismeret. Ahhoz, hogy Spanyolországban bárki is munkát vállalhasson, ismernie kell a nyelvet. Emellett kisebb, nagyobb mértékben Spanyolország egyes régióiban a regionális nyelvet is beszélik, Katalóniában catalat, Galiciában galegót, Baszkföldön euskerat.

A spanyol munkajog legfontosabb törvényeit a munkavállalói szabályzat, továbbá a foglalkoztatási alaptörvény és a társadalombiztosításról szóló általános törvény foglalja magába. A munkaszerződések alapvető pontjai a munkaidő, a munkabér és a szabadságok.

Munkaidő

A maximális rendes munkaidő átlagosan heti 40 óra a teljes évre számítva. A maximális rendes munkaórák száma nem haladhatja meg a napi kilencet, hacsak a kollektív szerződés, vagy a munkavállalók képviselője és a munkáltató közötti megállapodás másként nem rendelkezik. Ugyanis a spanyol munkaerőpiacon megteremtődött annak a lehetősége, hogy a konkrét munkaidőt nem egyenletesen osztják el a hét minden napján. Rögzíthető, hogy meghatározott munkanapokon egy héten belül a munkaidőt meghosszabbítják, és ezzel egyidejűleg a pihenőnapok számát megnövelik. Az utóbbi esetben is tiszteletben kell tartani a munkanapok közötti kötelező pihenőidőt. A 18 évesnél fiatalabb munkavállalók nem végezhetnek napi 8 óránál több munkát, aminek tartalmaznia kell a képzésre szánt időt is, ha szakképzésben részesülnek. Ha egyidejűleg több munkaadónak dolgoznak, akkor az ezeknél munkával töltött idő együttesen nem haladhatja meg a napi 8 órát. A kollektív szerződés, vagy a munkavállalók képviselője és a munkáltató közötti megállapodás alapján lehetőség van a munkaidő egyenlőtlen elosztására az év során, azonban ez esetekben is tiszteletben kell tartani a kötelező napi és heti pihenőidőket.

Munkabér

Európai összehasonlításban átlag fölötti a spanyolok munkatermelékenysége. A spanyolok ugyanazon idő alatt többet termelnek, mint a franciák, a britek, vagy a belgák, de a többletmunka ellenére kevesebbet keresnek, és meg kell elégedniük az EU bérátlag 80 százalékával.

A béreket vagy kollektív, vagy egyedi szerződés határozza meg, és két fő tényezőből állnak, az alapbérből és a mellékjuttatásokból. Az utóbbiak közé tartoznak egyebek között, a szolgálatban eltöltött időért adott jutalmak, a prémiumok, a nyereségrészesedés, az utazási hozzájárulások, az adott munka jellegéhez kapcsolódó juttatások (pl. veszélyességi pótlék, többműszakos beosztásért, éjszakai munkáért adott pótlékok), és a jutalmak. A munkavállalók évenként legalább két extra fizetésre jogosultak, melynek mértékét a kollektív szerződés, vagy a munkavállalók képviselője és a munkáltató közötti megállapodás határozza meg. Az első ilyen kifizetésre általában karácsonykor kerül sor.

A minimálbér (SMI) mértékét évente a kormány határozza meg a szakszervezetekkel és a főbb munkaadói képviseletekkel folytatott konzultáció alapján. A teljes munkaidős minimálbér szakmától függetlenül havonta körülbelül 500 euró. Spanyolországban külön létezik minimálbér az alkalmi- vagy idénymunkásoknak és a háztartási alkalmazottaknak. A Foglalkoztatási és Szociálisügyi Minisztérium égisze alatt működő független szervezet garantálja a dolgozók bérének kifizetését, az elbocsátás vagy a foglalkozatási jogviszony megszűnése esetén járó kompenzációt, illetve az esedékes bérek kifizetését abban az esetben, ha a munkaadó csődbe ment, felszámolás alá került vagy megegyezést kötött a hitelezőkkel.

Szabadságok

A szabadság mértéke kollektív vagy egyedi szerződés függvénye, azonban nem lehet kevesebb, mint 30 naptári nap. A szabadnapok pénzzel megválthatók. A szabadságok időzítését a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás szabályozza a kollektív szerződésnek megfelelően. A szabadságok rendjét az egyes cégek maguk határozzák meg. A munkavállalókat a szabadság kezdete előtt legalább két hónappal értesíteni kell. Ennek hiányában, vita esetén a munkavállalók keresetet nyújthatnak be a munkaügyi bíróságnál.

A hivatalos munkaszüneti napokat évente határozzák meg. Évente maximum 14 hivatalos munkaszüneti nap lehetséges, ebből kettő lehet nem országos. A karácsony, az újév, a Munka Ünnepe (május 1.) és a spanyol nemzeti ünnep (október 12.) minden körülmények között hivatalos munkaszüneti nap. Abban az esetben, ha valamelyik országos hivatalos munkaszüneti nap hét közepére esik, a kormánynak jogában áll azt áttennie hétfőre. Ha egy hivatalos munkaszüneti nap vasárnapra esik, az automatikusan átkerül a következő hétfőre.

Munkanélküliség

A spanyol munkaerőpiacon általában a nők képezik a legnagyobb csoportot az álláskeresők között. Tavaly mindkét nem esetében nőtt a munkanélküliség, azonban 2008-ban először volt több a férfi állástalan, mint nő. Ennek elsősorban az az oka, hogy a férfiak által dominált gazdasági szektorokban, az építő- és nehéziparban csökkent a munkahelyek száma, míg egyedüliként az egészségügyi szolgáltatások terén nőtt a társadalombiztosítást fizetők száma, ahol pedig több nő dolgozik. Jelentős regionális különbségek is megfigyelhetők. A napos Andalúzia küzd a legtöbb gonddal, annak ellenére, hogy a legjobb kilátásokat a turizmus nyújtja, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a szezonális munkanélküliség problémáját. Számos munkavállalónak a szezon időszakon kívül más jövedelemforrást kell keresnie.

Betegbiztosítás

Spanyolországban nincs törvényes betegpénztár, tehát választási lehetőség sem áll fenn a munkavállalók számára. Az állami betegbiztosítást, a Seguridad Socialt, 1999 óta kizárólag állami adóeszközökből finanszírozzák. Az ellátás természetbeni szolgáltatások formájában történik, amelyekért általában nem fizetnek önrészesedést. Ennek ellenére a spanyol betegbiztosítás nem olyan rossz, mint a híre, ugyanis jól képzett orvosok, színvonalas kórházak állnak a biztosítottak rendelkezésére. Mindenesetre érdemes egy privát betegbiztosítást kötni, amelyek közül a legkeresettebb a Sanitas.

Munkaügyi kapcsolatok

Spanyolországban - a Franco rezsimet követően - 1977-ben került sor az első olyan törvény elfogadására, amely szabályozta a sztrájkot, a munkaügyi vitákat, és a kollektív szerződéseket. Az 1978-as spanyol alkotmányban a munkaügy területével kapcsolatban a következő alapjogok garantáltak: az egyesülési jog, a szakszervezeti tevékenység szabadsága, valamint a kollektív szerződési eljárásokra vonatkozó jogok.

A szakszervezetek országos szinten földrajzilag, províciai szinten, valamint az autonóm közösségek szintjén és szektorálisan a gazdasági ágak és ágazatoknak megfelelően tagozódnak. A szakszervezetek reprezentativitása nem a taglétszámtól függ, hanem az üzemi tanácsok megválasztásának eredményétől. Ebből következően a spanyol munkahelyeken a szakszervezeteknek és az egységre törekvő intézményeknek egy keverék rendszerével állunk szemben. Az Unión General de Trabajadores (UGT, Spanyol Munkások Általános Szövetsége) Spanyolország egyik legfontosabb szakszervezete, amely hagyományosan szoros kapcsolatban áll a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE).

A munkaadói szövetség "legreprezentatívabb" jelleg eléréséhez, egy munkaadói szövetséghez kell tartoznia az összes vállalkozások és a munkaadók legkevesebb 10 százalékának nemzeti szinten. Ezek a munkaadói szövetségek alapszabályuk szerint behatárolás nélküli felhatalmazással bírnak annak érdekében, hogy tagjaik érdekeit a nyilvános közigazgatással, valamint az állam, vagy az autonóm közösségek egyéb hivatalaival szemben védjék. Továbbá ezek a szövetségek képezik az egyetlen olyan csoportot, amely jogosult arra, hogy általánosan kötelező megállapodásokat kössön a munkaerővel, a foglalkoztatással, a szakképzéssel, a társadalombiztosítással és a munkahelyek biztonságával kapcsolatban. A legreprezentatívabb munkaadói szervezetek létrehozták a Munkaadói Szervezetek Spanyol Szövetségét (CEOE) és a Spanyol Kis- és Középüzemek Szövetségét (CEPYME).

A sztrájkstatisztikák azt mutatják, hogy egyes országokban lényegesen eltérő a sztrájkaktivitás. Léteznek rendkívül aktív és mérsékelt országok. Spanyolországot a sztrájkban rendkívül aktív országok közé sorolhatjuk. A sztrájk miatt kiesett munkanapok számát vizsgálva megállapítható, hogy Spanyolország Romániához, USA-hoz, Kanadához hasonlóan nagyon magas sztrájkban töltött idővel rendelkezik. A sztrájkban töltött munkanapok száma a jelenlegi EU átlagnak is több mint a háromszorosa.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk