Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Munkajogi reform lesz és kész

A francia kormány rendeletben tervezi kihirdetni a vitatott munkajogi reformot, miután egyértelművé vált, hogy a nemzetgyűlésben a baloldali többség egy része nem fogja megszavazni a törvénytervezetet - közölték kedden a francia kormány tagjai.

images

Manuel Valls ennek érdekében kedd délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze. A kormányzó Szocialista Párt bal szárnyának tiltakozása miatt nem garantált a többség annak a tervezetnek az elfogadásához a nemzetgyűlésben, amely ellen két hónapja rendszeresen tüntetnek a szakszervezetek és a diákmozgalmak.

A nemzetgyűlés megkerülésére azért van szükség, mert a kormánypárti képviselők egy része délelőtt a kormányfő értésére adta: a tüntetőkkel értenek egyet és nem fogják megszavazni a munkajogi reformot, amelyet Francois Hollande államfő ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekint a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentésére.

Bruno Le Roux, a kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője szerint az 577 fős alsóházban még legalább 30-40 szavazat hiányzik ahhoz, hogy a csomagot többséggel elfogadják.

A kormány ezért inkább az alkotmány 49.3-as cikkelye alapján rendeletben hirdeti ki a reformot. A cikkely értelmében a tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. Erre viszont nincs sok esély, annak ellenére sem, hogy a kisebbségben lévő jobboldali ellenzék kész benyújtani a bizalmatlansági indítványt. A baloldal jóllehet bírálja a kormányzat javaslatát, s nem kívánja azt megszavazni, a kormányt megbuktatni ugyanakkor nem áll szándékában.

A parlamenti szavazás megkerülését egy törvény elfogadására a kormány egy parlamenti ülésszak ideje alatt csak egyszer használhatja. Manuel Valls miniszterelnök negyedik alkalommal folyamodik ehhez az alkotmányos erőmegoldáshoz.

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Az utcai tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról. A parlament illetékes bizottsága a tüntetések nyomására, valamint a kis- és középvállalatok kérésére számos helyen változtatott a tervezet szövegén. A szakszervezetek azonban jelenleg is a tervezet visszavonását követelik.

Jean-Claude Mailly, a Force Ouviere szakszervezet vezetője a demokrácia megcsúfolásának nevezte a kormány megoldását.

A szakszervezetek egyébként május 12-re szervezik a következő országos tiltakozónapot.

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiataloknak szakmai biztonságot, a vállalatoknak pedig rugalmasságot ígér.
  • 2022.08.24Babér Szeminárium Közelít a tanulmányi időszak, ezzel együtt pedig megszaporodnak a szakképzési munkaszerződéssel, tanulószerződéssel, hallgatói munkaszerződéssel, a duális képzéssel és a tanulók foglalkoztatásának lehetőségeivel kapcsolatos szakmai kérdések is. Augusztus 24-én a BaBér meghívott előadója, Greskóné Koller Krisztina gyakorlati példákon keresztül ad árnyalt képet a témáról online előadása során. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.11.07Scrum szimuláció, avagy agilitás a gyakorlatban Hogyan tanulható meg a rugalmas vállalati működés kockázatmentesen? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook