Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Nem adható jövőre lakáscélú munkáltatói támogatás

Csak az idén nyújtott munkáltatói támogatással számolhatnak az érintettek, a személyi jövedelemadóról szóló rendelkezések között ugyanis szerepel a következő passzus: "A 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott lakáscélú munkáltatói támogatással összefüggésben az e törvény 2018. december 31-én hatályos szabályait alkalmazni kell."

Fata László, a cafeteriatrend.hu szakértője szerint ezt az átmenetei rendelkezést azért írta bele a gazdasági bizottság az adótörvénybe, mert a lakáscélú támogatás (lakás vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés, akadálymentesítés támogatása és az ehhez kapcsolódó hitelek támogatása) éveken áthúzódó folyamat lehet.

Aki például idén kap lakás építéshez támogatást, annak az idei szabályok alapján 2020. május 31-ig kell összeállítani a teljes dokumentációt. De egy idei lakás vásárlás közvetlen támogatásához is jövő tavaszig kell teljessé tenni az anyagokat. Az adómenetesség szabályainak törlésével a jogalkotó törölte ennek a hosszú folyamatnak a leírását is 2019. január 1-es dátummal.

A fenti idézett törvényi szakasz azt mondja ki, hogy ha valaki idén év végéig nyújt ilyen adómentes támogatást, annak a 2018-as törvényi szabályok alapján kell összeállítani az adómentességi dokumentációt az idei szabályok szerinti határidőkig. A 2018. december 31-ig utalt ilyen támogatás tehát adómentes lesz, a 2019. január 1-től indított utalások esetén azonban ez már jövedelemként adózik.

cafeteriatrend.hu
Follow hrportal_hu on Twitter