kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Nettó 180 ezer forintot keresnek a szellemi munkát végzők

29 ezer fővel többen dolgoztak az év első tíz hónapjában a vállalkozásoknál, a közszféra létszáma azonban 39 ezer fővel csökkent. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 139.200 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99.200, a szellemi foglalkozásúaké 180.500) forint volt, 5,8 százalékkal magasabb az előző évinél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A közszféra létszáma csökkent, a versenyszféráé nőtt

Az idei év első tíz hónapjában 29 ezer fővel (1,6 százalékkal) többen dolgoztak a vállalkozó szektorban, mint 2010 azonos időszakában. A költségvetési szférában dolgozók 735 ezer fős létszáma azonban 39 ezer fővel (5,0 százalékkal) lett kevesebb, ami elsősorban az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatásának tulajdonítható.

A közfoglalkoztatás keretében munkát végzők száma októberben 65 ezer fő volt, így az első tíz hónap alatt átlagosan közel 59 ezer fős volt a létszámuk, 71 százalékuk részmunkaidőben dolgozott.

A közszférában - a közfoglalkoztatottak nélkül - 676 ezren álltak alkalmazásban, 1,3 százalékkal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.


Nettó 139 ezer forintot keresünk



A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 209.900 forint, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 214.200, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 201.500 forint volt. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az átlagkeresetek a versenyszférában 4,9, a költségvetés területén 2,9 százalékkal nőttek.

A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (453.800 forint), ezt az információ és kommunikáció (392.100 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás) követte (365.400 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (124.900 forint), illetve az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (147.700 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Az adatokból kiderül, hogy októberben a nemzetgazdaság egészében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlag keresete 6,1, a nettó átlagkeresete 6,6 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest; a versenyszára esetében 4,7, illetve 6,6 százalék, a költségvetési intézményeknél dolgozók esetében pedig 8,7 és 5,9 százalékos volt ez a növekedés.

A költségvetési szférában a foglalkoztatottaknak 2011-ben havonta az adó- és járulékváltozások ellentételezésére a keresetbe nem tartozó kompenzációt fizettek ki. Január-októberben a teljes munkaidősök mintegy 45 százaléka átlagosan 5.200 forint juttatást kapott ezen a címen.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek az év első tíz hónapjában átlagosan 5,2, ebből a versenyszférában dolgozóké 4,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A költségvetési intézményeknél dolgozók - közfoglalkoztatottak nélkül számított - alapilletménye az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 2,1 százalékkal emelkedett.

Októberben a rendszeres keresetek 4,7 százalékkal voltak magasabbak versenyszférában az egy évvel korábbinál, a költségvetésben dolgozóknál 7,2 százalékkal emelkedtek.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 139.200 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 99.200, a szellemi foglalkozásúaké 180.500) forint volt, 5,8 százalékkal magasabb az előző évinél.

A 223.500 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 4,7 százalékkal haladta meg a 2010. január-októberit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,1 százalék volt.


A Nemzetgazdasági Minisztérium pozitív visszaigazolásnak fogja fel az adatokat



Az adatokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a versenyszférában foglalkoztatottak számának emelkedésére és a keresetekre pozitívan ható arányos, egykulcsos adózásra hívta fel a figyelmet. A közlemény szerint az első 10 hónap alatt a bruttó átlagkeresetek 4,6, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 5,8 százalékkal haladták meg az előző évit. Az NGM arra is felhívta a figyelmet, hogy immár 18 hónapja magasabb a versenyszférában foglalkoztattak száma az előző év azonos időszakához képest.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk